Hur har ni gjort i sovrummet med era smarta lampor

Har en smart lampa som sovrumslampa och lider såklart av det gamla problemet att jag antingen behöver starta lampan via telefonen eller skrika åt en röstassistent.

Hur har ni gjort? Har ni satt upp en egen knapp till lampan, eller gjort någon smart automatisering med en rörelsesensor? Fram tills att det börjar säljas en bra närvarosensor så är jag nyfiken på andra lösningar.

Säger bara "hey Siri" till mobilen som ligger på sängbordet och ber henne släcka den när jag ska sova...

Men har även en smart knapp...

1 gillning

Såg nu att jag kan välja hur länge Eve Motion ska uppfatta rörelse i rummet. Ska testa med en automation och två minuter, samt endast under dagtid.

Släcker med Apple Watch.

2 gillningar

Hue fjärrkontroll

4 gillningar

Jag har en NFC tagg för att släcka hela huset vid sängen. För att tända på min sida har jag en rörelse sensor under sängen som triggas när jag kliver upp och sätter då igång min sänglampa. Samma på frugans sida. Lampan tänds med olika styrkor beroende på tid på dygnet eller inte ens alls. :slight_smile: Är det ingen rörelse eller att solen är uppe så släcks dom automatiskt.

3 gillningar

Har också haft en hue-fjärr vid sängen. Eller Ikeas on/off.

1 gillning

Knapp eller mobilen/klockan

1 gillning

Jag har en knapp från Mija som uppkopplad mot Aqara m2 som sedan går in i Homekit. Med ett tryck släcker jag alla lampor. Med ett dubbeltryck tänds alla lampor och genom att hålla inte knappen länge aktiveras läget Läsa bok.
Knappen ligger på sängbordet.

2 gillningar

Jag har en trådlös Aqara-knapp under nattduksbordet som jag kommer åt enkelt från sängen. Den styr en Hue Play som sitter bakom byrån och ger ett lagom diffust ljus (och som dessutom väcker mig genom att simulera soluppgången på morgonen).

Vid långt knapptryck så släcker den alla lampor i hela huset.

3 gillningar

Jag har en fru

7 gillningar

Har en Aqara mini switch. En tryck för att tända sovrummet. Två tryck för att släcka sovrummet. Och longpress för att aktivera Godnatt-scenariet.

2 gillningar

Bara fönsterbelysningen är smart, resterande är vanlig strömbrytare. Fönstret tänds långsamt som en wakeup-light varje morgon innan arbetet.

1 gillning

En kväll när jag och frun låg i sängen och pratade så hoppade en av röstassisterna in i samtalet, kommer inte ihåg om det var Apple eller Google assistenten, utan att vi hade kallat på den. Den upplevelsen gav inte mersmak för "smarta" lösningar. Ska försöka hitta en vanlig väckarklocka för att ersätta mobilen.

Händer hela tiden med Google Home :slight_smile:

Av någon anledning drog frasen "Hej och hjärtligt välkommen till Teknikveckan" som jag körde med på YouTube länge igång Google Assistant :slight_smile:

Har smarta sovrumslamporna på timer (Mi Bedside Lamp 2), tänds vid solnedgång, brukar alltid slockna innan vi gått och lagt oss så brukar aldrig behöva göra något. Skulle det hända att vi lägger oss innan timern slagit in så är det bara att stänga av den på knappen eller mobilen, eller slå på lamporna på samma sätt.

Vi har styrning på fönsterbelysningen då den styrs av en Shelly och sänglamporna är dumma, men tidigare hade vi trådfripluggar på prov. Men även om jag älskar teknik så var det nog mer krångel än med knappen.

Letar dock nya sänglampor och kan tänka mig automatisera uttaget för att få dem att tändas i lagom tid och släckas om man glömmer dem på.

Fönsterbelysningen kan bypassas med dedikerad lampknapp också :slight_smile:

1 gillning

Svårt att få till automatisering av belysning i ett rum som används på flera olika sätt och dessutom ”frekventeras” vid helt olika tidpunkter med olika syften och därmed önskemål om olika ljus.

I vårt fall så släcks alla lamporna i sovrummet så länge ingen rörelse upptäcks mellan 02.00 - 20.00. På sidan av nattduksbordet har jag en knapp som vid singeltryck släcker alla lampor i hela lägenheten utom i grabbens rum, samt tänder våra lampor på nattduksbordet och en i fönstret. Vid dubbeltryck släcks våra lampor på nattduksbordet och vid långtryck så släcks allt i lägenheten.

2 gillningar

Förtydligar rubriken lite för varje gång jag ser den så tänker jag på att den här tråden antagligen är NSFW.

2 gillningar

Kunde ha blivit Bubblans mest besökta 2023..:sweat_smile: