Huawei visar på styrkan med Wi-Fi 6 med Mesh 7

Från sajten:
image

Sifferförvirring råder när Huawei lanserar WiFi Mesh 7. Ett Wi-Fi 6-Mesh som går på 5 GHz-banden.

Ja för vad skulle det annars gå på? Tekniken bakom Wi-Fi är tämligen standardiserat och trots att marknadsavdelningarna gör sitt yttersta för att få just sin egna hårdvara att framstå som extra kraftfull och unik så går det inte att komma förbi följande faktum:

 • Wi-Fi 6 precis som övriga Wi-Fi-standarder använder fördefinierade frekvenser och band.
 • Radiovågor följer naturlagar om hur långt de når under en viss effekt.
 • Gränsvärden för vad maximal effekt får vara måste följas annas blir det böter och indragna produkter samt allmänt dålig stämning.

Men Wi-Fi 6 är bara så rätt

Men när det kommer till vad som faktiskt går att göra med Wi-Fi 6 så nyttjar Huawei WiFi Mesh 7 Wi-Fi standarden till max. Här erbjuds överföringshastigheter som inte ens de fetaste mobiltelefonerna och datorerna klarar att använda.

De 6579 Mbit/s som Mesh-systemet påstår sig kunna skicka är fördelat på tre frekvensband. 574 Mbit/s över ett band på 2,4 GHz, 1201 Mbit/s respektive 4804 Mbit/s på två separata 5 GHz-band. Det är inte så att någon enhet kan ansluta till mer än ett frekvensband samtidigt vilket gör den där sammanslagningen av hastigheter lite oärlig. Det är dock ett marknadsföringsknep som fler tillverkare använder.

Huawei bredbandskollen

Vroom Vroom

Men det finns onekligen många filer på den där motorvägen för hemmets uppkopplade enheter att ansluta till. Våra Wi-Fi 6-kompatibla enheter mår otroligt bra av detta nätverk och även med halvdålig mottagning kommer vi upp i flera hundra megabit per sekund. Jämfört med runt 100 Mbit/s när vi ansluter till vårt gamla Mesh-nätverk.

Skillnaden mellan vårt Wi-Fi 5 att det består av fyra accesspunkter jämfört med en Huawei Mesh 7-accesspunkt. Notera nu att de har nästan exakt lika lång räckvidd en mot en. Det är bara det att Huawei-enheten är så mycket snabbare under samma förutsättningar. Detta tack vara Wi-Fi 6-tekniken.

Sitter vi i närheten av Mesh 7-accesspunkten når vi över 600 Mbit/s – långt mer än vad de flesta har bandbredd från internet. Men det är faktiskt internet-uppkopplingen som är flaskhalsen även här. Det interna nätverket kommer upp i runt 1200 Mbit/s. I det sistnämnda vill vi åter igen poängtera att det är vår MacBook Pro M1 Max och Huawei MateBook X som inte klarar mer, inte Mesh 7-sändaren.

 

Huawei

Även om routern i teorin kan leverera Wifi 6-hastigheter på upp 4 804 Mb/s kan vi enbart testa med upp 1 202 Mb/s. Detberor på att vi varken har stöd för dubbla 80 MHz-kanaler eller fyra parallella dataströmmar samtidigt på vår MacBook Pro M1 Max. Men vi skall nog klara oss ändå.

Men vad är unikt då?

Det som tillverkarna kan göra unikt är vad och hur vi kan göra med mjukvaran. Här ger vi Huawei en stor eloge och vi har aldrig varit med om en så lättinstallerat system. Vi börjar med att koppla in första accespunkten och sedan byter till det trådlösa nätverket som den skapar. Därefter skriver vi in dess lokala IP-nummer i webbläsaren. Väljer önskat namn och lösenord till nätverket och sedan är vi i princip igång.

Inställningarna gör vi sedan via Huaweis AI Life-app som finns i App Store till iPhone medan vi får ladda hem det via Huawei App Gallery på Android. Där inne får vi den bäst överblick över hur vårt trådlösa nätverk mår och vilka kanaler som används som vi sett i ett trådlöst nätverk. Just nu är Android-versionen bäst genom att den även kan visualisera hur nätverket breder ut sig i hemmet och hur bra anslutningen till respektive enheter är. Den funktionen kommer även till iOS i början av nästa år.

Vi kan separera de tre Wi-Fi-frekvensbanden så vi får ett 2,4 GHz-nät och två separata 5 GHz-nät. Detta är något vi saknar hos många andra. Vidare kan vi aktivera ännu ett nätverk för enheter som inte är Wi-Fi 6-kompatibla om vi vill sköta den sorteringen manuellt.

När det är dags att installera den andra accesspunkten i Mesh-nätverket så är det bara att sätta den bredvid och ansluta strömmen. Efter någon minut lyser den blått vilket betyder att den hittat huvudaccesspunkten och kopierat över alla uppgifter. Så enkelt att det svåra är att faktiskt hitta instruktioner om att det är så enkelt.

Den enda stora nackdelen

Här någonstans tror vi att det här kanske är det bästa Mesh-nätverk vi testat och skall bara flytta ut vår accesspunkt i garaget och ansluta den med hjälp av någon av de fyra ethernet-portarna på baksidan. Detta då nätverket inte når ut dit med tillräckligt god kvalitét. Vilket i sin tur gör att vi inte kan Mesh trådlöst från första början utan behöver använda just ethernet.

Huawei Mesh 7

Men då händer absolut ingenting. Huawei WiFi Mesh 7 stödjer av allt att döma inte ethernet backhaul och genast blev vårt liv lite mindre glatt igen. Eller ingenting är ett felaktigt ord. Huvudaccesspunkten går offline i vad vi antar är någon konflikt mellan dem av något slag.

Men samtidigt så är det ett scenario som de flesta inte upplever. Nästan alla köper konsumentfokuserade Mesh-nätverk just för att slippa dra ethernet-kablar.

Priset på 2 600 kr för en styck och 4 599 för två stycken enheter är helt i linje med prestandan som detta nätverk ger. Men vi betalar också en hel del bandbredd som vi aldrig kommer kunna nytta med dagens datorer och mobiler.–±

Uppdatering 2021-12-15: I en tidigare version av artikeln stod det att Ethernet-backhaul inte fungerade. Detta gällde emellertid bara våra recensionsenheter och därmed försvinner den kritiken och betyget är ändrat från 4 till 4,5.

RECENSION: HUAWEI WIFI MESH 7

FÖRDELAR

 • Mycket lätt att installera
 • Lätt att förstå inställningarna
 • Många ethernet-utgångar

NACKDELAR

 • Stödjer ej ethernet-mesh
 • WPS är en säkrhetsrisk - använd ej det
 • Ai Life finns ej i Google Play Store

DETALJER

 • Tre band: 2.4 GHz på 574 Mbit/s, 5 GHz på 1201 Mbit/s & 5 GHz på 4804 Mbit/s.
 • Använder AI Life-appen.
 • Pris: 2 600 kr för en och 4 600 kr för två.

SAMMANFATTNING

Huawei tar i från tårna och levererar ett riktigt kraftfullt Mesh-nätverk men som är superenkelt att förstå och ställa in. Men det inte nödvändigtvis så att du kan nyttja all bandbredd som det kan leverera.

BETYG: 4.5 / 5

Hur långt är det till garaget?
Fungerar andra mesh-enheter i samma miljö och scenario?

Har Huawei börjat bjuda på fika igen, @Esse? :wink:

1 gillning

Nej det är för tjocka väggar och för långt avstånd ut dit för att de trådlösa signalerna skall kunna upprätthålla en stabil uppkoppling ens på 2,4 GHz. Det är exakt lika dålig räckvidd (RSSI) oavsett fabrikat.

Lösningen är då att ethernet-ansluta accesspunkten och problemet är ur världen. Men stödjer inte Mesh-nätverket ethernet-mesh (egenpåhittat ord) så går det inte.

De sparar alltid en slice när jag inte är med!

1 gillning

Om du ska se vilken intern hastighet du har ett meshsystem så använd ip-perf. Det som visas i menyn i macOS är vilken hastighet som macen är ansluten till accesspunkten.

Yes vet - men är ip-perf nästan samma sak fast det är två enheter anslutna till accesspunkten och bandbredden därimellan?

Det här är intressant annars:

https://danpetrov.xyz/macos/2021/11/14/analysing-network-quality-macos.html

Nästan samma sak men du får möjlighet att testa hastigheten på backbone i Meshsystemet och liknande. Inte bara hur bra anslutning som är mellan accesspunkt och klient.

Förstår!

iPerf heter det väl? :nerd_face:

1 gillning

Helt rätt. Stammade på tangentbordet. :stuck_out_tongue:

1 gillning

Och jag skyller 160% på @ante :slight_smile:

1 gillning

Nu är artikeln uppdaterad - Ethernet backhaul skall fungera på enheterna som säljs i butik.