Huawei vill göra sig av med Google-beroende men ändå inte

Från sajten:
https://wp.teknikveckan.com/huawei-vill-gora-sig-av-med-google-beroende-men-anda-inte/


image

Android kommer fortsätta använda sig av Googles Android-tjänster om embargot lyfts men samtidigt utveckla eget.

Huawei får inte använda Googles olika tjänster för ett välfungerande Android och det har ställt till det rejält här i Europa där framförallt lanseringen av Mate 30 Pro blev lidande och är fortfarande inte släppt. Inte att blanda ihop med den äldre telefonen P30 Pro som de marknadsför hårt just nu. I en intervju till Österrikiska Der Standard meddelade chefen för Huawei i landet, Fred Wangfei, att även om det amerikanska embargot försvinner finns det inget som säger att det inte kommer ett nytt och därför vill man inte vara beroende av amerikan politik.

Mate 30 Pro

Mate 30 Pro som ännu inte lanserats i Sverige

Detta tolkades som att även när embargot försvinner så kommer man inte använda sig av Googles tjänster längre. Ganska snabbt kom det dock ett annat officiellt meddelande som löd ”An open Android ecosystem is still our first choice, but if we are not able to continue to use it, we have the ability to develop our own.”

Resultatet av strategin är troligen att även om man är glada att förhoppningsvis kunna sälja telefoner som fungerar precis som vi är vana vid här i Europa snart igen så lär man fortsätta satsa stenhårt på att få app-utvecklarna att göra versioner för Huaweis egna ekosystem. Ett ekosystem som kör open source-delen av Android men i övrigt inga andra Googletjänster så som Play Store och alla olika API:er som ligger i bakgrunden. Tidigare under månaden gick bolaget ut och meddelade stolt att BankID nu finns i Huawei AppGallery samt att man såg fram emot att ha hela 40 personer som jobbade heltid med att få fler utvecklare att hoppa på tåget.

Uppdaterat 10.30: Huawei har gått ut med ännu ett officiellt meddelande där man förtydligar sig och det lyder ”Our first choice is the open Android ecosystem, including GMS (Google Mobile Services) — that was what helped us become number two in the world for smartphone shipments. As a result of the entity listing, we are now developing HMS (Huawei Mobile Services) — inviting app developers to come on board.”

Så vi kan konstera att vår rubrik fortfarande är korrekt.