Huawei P40 Pro hindras av undermåligt appbibliotek

Från sajten:
image

BankID och Swish till trots men det är en mycket lång vandring för Huawei AppGallery.

Inom tvspelsbranschen finns det en gammal sanning om att det inom en överskådlig framtid måste gå att köpa spel till en ny konsol för den totala kostnaden likt vad konsolen i sig kostar att köpa in.

Det kan tyckas lätt att komma upp i men i många fall har konsoler lanserats utan några större kioskvältare till spel och i andra fall har det inte kommit upp i särskilt många under hela dess livstid. Makten här sitter alltså hos spelutvecklarna mer än de som gör konsolerna. Därför har Microsoft, Sony och Nintendo jobbat hårt genom åren att köpa antingen exklusivitet eller hela spelstudios.

På grund av Amerikanska regeringens förbud för Google och andra att sälja licenser till Huawei så hamnar alltså den kinesiska mobilgiganten i lite av samma läge. Man har behövt utveckla ett helt eget ekosystem och sedan har arbetet att få så många app-utvecklare som möjligt att hoppa på tåget.

Huawei P40 Pro är den första telefonen på svensk marknad som helt saknar koppling till Google Play Store samt Googles underliggande tjänster och förlitar sig helt och hållet på Huaweis motsvarighet. P40 Pro kostar 10 859 kronor enligt Prisjakt, men innan vi ser om vi kan få ihop tillräckligt många appar till samma värde så låtsas vi stunden att det här är en helt vanlig lansering och recenserar den därefter.

Huawei P40 Pro

Form och funktion

P40 Pro är en mycket attraktiv telefon, den gråa varianten kan vara något av det snyggaste i prylväg som kommit till denna jord. Den andas hög finish och kvalité och väger därefter. Detta trots den gigantiska kamerabumpen på baksidan. Den vita är rätt trevlig den också liksom den svarta men den sistnämnda speglar sin omgivning mer än livet självt.

Kamerorna

Med hjälp av lysande objektiv och en stor sensor levererar P40 Pro bilder och film som ingen annan. Detta är bokstavligt den bästa kameratelefonen vi provat och det är en fröjd att se resultatet. Nattfoto är superbt. Enda gången vi blir lite nerslagna är när vi glömmer att det här fortfarande är en mobilkamera och tror att vi kan filma i dåligt ljuse eller med flimrande led-lampor. Man kan säga att ju större glädje vi får av mobilkameror som presterar likvärdigt eller bättre än systemdigitalkameror i vissa sammanhang, lika ledsna blir vi i de sammanhang då den inte har en chans mot dem.

Här har man också gjort så att huvudfilmkameran är samma som den som tar stillbilder i ultravidvimkel vilket delsvis är rätt härligt att den kameran inte längre suger på att filma men samtidigt blir det vi filmar tämligen brett i alla sammanhang. Det går naturligtvis att ändra och filma i mindre vidvinkel eller via telefoto men då upplever vi att det inte blir lika nice.

P40 Pro kan digitalzooma 50 gånger men det är i vanlig ordning bara en gimmick, optiskt klarar den 5 gånger zoom och ingen borde gå längre än så.

Huawei P40 Pro

Ultraividvinkel

Huawei P40 Pro

5x Zoom

De interna specifikationerna

Processorarkitekturen som heter Kirin 990 är blixtsnabb och gör också att den klarar att filma i 4K i 60 bildruter per sekund oavbrutet.

Utöver det har den givetvis alla trevliga funktioner vi lärt oss älska så som IP68-klassisning, fingeravtrycksläsare i skärmen, induktionsladdning, omvänd induktionssladdning och dessutom erbjuden den säker ansiktsupplåsning via egen sensor i stället för vanliga frontkameran.

På specar där P40 Pro hamnar lite kort jämfört med övriga flaggskepp är batteriet på 4 200 mAh men också att man hoppade till 90 Hz-skärm där många nu är uppe i 120 Hz. Det ger en märkbar skillnad åt det negativa hållet, men endast om du fått smak på just 120 Hz.

Huawei P40 Pro

AppGallery

Så en fantastisk telefon på alla sätt och vis, prisvärd till och med om vi ser till konkurrenterna. Men så var det ju det här med apparna. Låt oss räkna de för oss svenska populära appar som finns i AppGallery.

 • Swish
 • BankID
 • Readly
 • Squid
 • TikTok
 • Snapchat
 • Truecaller
 • Deezer
 • Hitta.se

Och där var vi klara. Förinstallerat kommer Huaweis egna motsvarigheter till det mesta, kalendrar, epost och så vidare men sedan tar det stopp i appväg genom sunda och traditionella vägar.

Genom AppGallery så hittar vi varken Facebook, Instagram, Pokemon Go, Messenger, PostNord, Linkedin, Netflix, Skatteverket, SL och varenda smarta hem styrningsapp så som Ikea Smart Home. Ring, Google Home-appen, Sonos, Tradera och hundratals andra.

I flera av fallen med appar som inte finns i AppGallery går det att lösa ändå, dels kan vi klona vår gamla telefon och då kommer de flesta över men inte alls. Inte heller är det en garant för att de fungerar, i många fall får vi bara upp ett meddelande om att appen vi försöker starta kräver Google Play Services, i vissa appar får vi bara upp det med vissa funktioner så som om det skall visas en karta, vissa appar säger inget men fungerar dåligt och vissa appar bara kraschar.

Vidare finns det få eller inga möjlighet att hålla reda på uppdateringar till apparna. Detta på den tekniska pryl som kanske är viktigast att hålla uppdaterad på grund av allt personligt och privat material vi lagrar i den.

Vidare finns det appar i AppGallery som listar alternativa nedladdningskällor, ibland kan det vara från officiella sajter så som Facebook men i de allra flesta fall så hänvisas det till webbsidor för att ladda hem APK:er och även om de är seriösa så går det inte att garantera att dessa filer är fria från yttre påverkan. Vidare så öppnar du upp för betydligt fler angrepp om du sätter telefonen i ett läge där du kan installera appar från kleti och pleti.

Detta löser inte heller de appar som kräver Google Play Services vilket ju inkluderar de flesta av Googles egna appar och så många fler – bara att bli av med bildsynkroniseringen med Google Foto är traumatiserande.

Sammanfattningsvis

P40 Pro är en alldeles, alldeles, underbar telefon som levererar på alla plan utom i det enskilda fall där det bara måste leverera – appekosystemet.

Pro­duk­tk­val­ité: 5/5
Funk­tion 2/5
Design: 5/5
Val­u­ta för pen­gar­na 2/5
Instal­la­tion 1/5
Total­be­tyg 2/5

PLUS

 • Så fruktansvärt snygg.
 • Världens bästa kameratelefon.
 • Prisvär­da

MINUS

 • Saknar Google Play Store
 • Det första vi ser i AppGallery är i många fall reklam för obskyra spel och övriga appar.
 • Ej 120 Hz-skärm.

Från sajten:
image

Huawei kammade hem fina priser av Eisa Awards i år. P40 Pro plockade hem priset för bästa kameratelefon och Watch GT 2 pris för bästa smartklocka.

Huawei P40 Pro som bjuder på kamerateknik från Leica på 50 megapixel, ordentlig zoom, ultravidvinkel och 3D-djupsensor fick bemärkelsen bästa kameratelefon. EISA tycker också den är lyxigt designad, har en imponerande skärm och är den perfekta kameratelefonen.

När det kommer till klockan tycker EISA att den smälter samman en smartklockas funktioner i en snygg unisex-model med rund AMOLED-skärm och imponeras av träningsläget som kan läsa av 15 sporter och 190 olika motionsdata.

Sofia Björnerfors, PR ansvarig på Huawei Consumer Group i Sverige är nöjd mer resultatet:

“Vi är väldigt glada över dessa utmärkelser från EISA. Båda produkterna representerar vår dedikering till innovation inom både teknologi och kvalitet. Vi är stolta över vår flaggskepps-mobil P40 Pro som är en extremt komplett kameramobil och det är mycket glädjande att EISA prisar den. För oss är det också roligt att Watch GT 2 prisas. Det är en smart sportklocka men många användbara funktioner och lång batteritid som vi fått mycket positiv feedback på”

Via: Huawei Press.