Huawei och ZTE ej välkomna i viktiga delar av det svenska 5G-nätet

Från sajten:
image

Svenska myndigheter har sagt sitt, ingen teknik från Huawei eller ZTE i centrala delar av näten.

“Centrala delar” verkar innefatta det mesta, allt från kärnnäten till antenner och basstationer. Så vad exakt vad de båda bolagen får sälja till svenska operatörer är antingen oklart.

Det betyder också att den infrastruktur som idag består av framförallt Huawei måste avaktiveras och tas bort senast 2024.

Vidare får inte utrustning vara beroende av personal som befinner sig utanför Sverige, oavsett tillverkare. Även detta skall vara löst till 2024.

Läs mer hos Surfa.se som rapporterar om detta utförligt. Där kan du också läsa vilka operatörer som blivit godkända att vara med i auktionen.

Lyssna också på vår poddcast om 5G i Sverige.

Nya villkor för Teknikveckan:

  • Nya artiklar och poddar får inte skrivas eller spelas in med produkter från leverantörerna ZTE eller Huawei.
  • Om befintliga skribenter är beroende av produkter eller tjänster (eller pengar) från ZTE eller Huawei ska en avveckling vara genomförd senast 2025.
  • Skribenter bosatta utanför Skåne kommer att avvecklas och ersättas av skribenter placerade i Skåne. Detta ska vara genomfört senast 2025.
1 gillning

Inga problem! Det var inget efter i den meningen va?

Oväntat klokt beslut. Å andra sidan är det nog inget beslut som har tagits av politikerna utan SÄPO och militären (must?). Samt en hel del påtryckningar från storebror USA.

Just precis, vi har inte politikerstyre i Sverige utan politikerna stiftar lagar som sedan myndigheterna tolkar och tar beslut efter.

Tror inte USA behövde trycka på något.

Tror inte USA är kapabel till utrikespolitisk dialog överhuvudtaget just nu…

Det är dom nog, men det många inte vet är att Sverige har ett stadigt teknikutbyte/informations utbyte med USA. De behöver inte trycka på, de behöver bara visa vad dom två bolagen har dolt i sina produkter.

Ja det har vi ju haft sedan innan kalla-kriget - vi har ju offrar både flyg och piloter för det.

Säger bara nu att det är lite kaoz i det där landet. Och andra underrättelseorgan i andra länder har ju aktivt gått ut och sagt att man inte litar på att USA inte skickar vidare info till totalitära länder - kanske till och med via Twitter…

Ett beslut som känns mycket bra. Men de långsiktiga effekterna av handels och teknologikrig kan vi bara ana magnituden av. Men det innebär ju inte att man ska spela med i elakt spel. Och det markerar det här beslutet. Däremot är jag lite överraskad över hur tydligt vissa myndigheter uttrycker sig. Sådant gillas av de som inte har ansvar för något, läs media, medan det inte är säkert att det gynnar landet långsiktigt.

2 gillningar

De som inte har ansvar för något inkluderar media och politiker, tack för noll tjänstemannaansvar i offentlig sektor.

Hänger inte med på vad du menar?

1 gillning

Exakt hur skulle ett tjänstemanna-ansvar fungera i offentlig sektor? Förklara gärna för jag ser enorma svårigheter att sköta sitt jobb om det hela tiden hänger en straffskala över huvudet :slight_smile:

Huawei skickade precis ut ett pressmedelande om att man kör helsidor i affärspress.

" Idag publicerar Huawei ett öppet brev till svenska politiker, myndigheter och media genom helsidesannonser i Dagens Nyheter och Dagens Industri. ”Vi har inget att dölja och inget att skämmas för” skriver Huaweis nordiska chef Kenneth Fredriksen i det öppna brevet som har titeln ”Huaweis dörr är alltid öppen”. Syftet med det öppna brevet är att få till en dialog med svenska makthavare och slå hål på myterna kring Huawei.

Sedan Post- och telestyrelsen den 20 oktober meddelade att operatörer som har Huawei-utrustning inte tillåts medverka i auktionen av 5G-frekvenser den 10 november har det skrivits spaltmeter om det kinesiska företaget i svensk media.

– Det är många som gjort tvärsäkra uttalanden om Huawei de senaste dagarna, men precis som när det gäller underlaget bakom Post- och telestyrelsens beslut har de faktiskt inte tagit reda på fakta genom att prata med oss först och det har därför florerat både missförstånd och rena felaktigheter den senaste tiden. Vi vill gärna reda ut frågetecknen och bidra till en konstruktiv dialog med svenska makthavare. Därför har vi utöver att föreslå direkta möten även skrivit detta öppna brev, säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President Central East Europe & Nordic Region på Huawei.

I det öppna brevet beskriver Kenneth Fredriksen bland annat hur Huawei sedan etableringen i Sverige år 2000 har bidragit till att Sverige idag är en av världens ledande digitala nationer. Han bjuder också in svenska politiker, myndigheter, media och andra makthavare att när som helst besöka Huaweis svenska huvudkontor i Solna eller globala huvudkontor i Kina för att reda ut eventuella frågetecken kring företagets ägarstruktur, intressen i Sverige och arbete med säkerhet. ”Huawei har inga bakdörrar. Men vår framdörr är alltid öppen” avslutar Kenneth Fredriksen det öppna brevet.

Se hela annonsen som bilaga till detta pressmeddelande.

Bakdörren med? :rofl:

OBS! Skämt! När ett bra tillfälle ges, måste man ta det!

2 gillningar

det är väl klart som fasiken de kommer göra ett sådant pressmedelande för de vet ingen skulle nappa på det.

Jag kan tycka det är synd Huawei får denna skit. Även om bara 5% av alla rykten om dem är sanna så är bara det riktigt illa.

Jo jag fick också sådana tankar :slight_smile:

1 gillning

Man undrar lite hur länder som Ryssland gör. Hur småländer som Sverige, Finland osv, gör är ointressant i det stora hela. Ska Huawei överleva då behöver de större länder.

Hade det varit ointressant hade inte Kina hotat med motåtgärder.