Huawei FreeBuds 5i - sticker ut i vimlet

Från sajten:
image

Att ens lyckas synas bland True Wireless-hörlurar år 2023 måste vara en otrolig utmaning – låt oss se hur Huawei tar sig an den uppgiften.

En snabb sökning på Prisjakt över True Wireless-hörlurar i prisklassen 600-1 300 kronor ger oss över 200 hörlurar att välja mellan. Så vad erbjuder Huaweis FreeBuds 5i som gör att de sticker ut i den här enorma djungeln av hörlurar?

Designen

Det första som slår oss är den där tilltalande och charmiga designen Huawei lagt ned på både laddningsetuiet och hörlurarna. Huawei FreeBuds 5i finns i tre färger som är svart, vit och den isblå färgen som vi fick chans att testa. Den färgen som gör sig bäst enligt oss och påminner lite om en sten du kan hitta på stranden eller ett dinosaurieägg. Små svarta prickar i en oval form med matt plast som känns väldigt gediget med små hörlurar i samma färg men med glansig plast.

Laddningsetuiet är mindre än väntat och får lätt plats i fickan bland allt annat man tvingas bära med sig en typisk vardag. Magneter till att öppna luckan och som håller fast hörlurarna är ganska starka. Det här gjorde det lite smått pilligt att få ur hörlurarna från fodralet men när man vant sig vid hur det enklast plockas ur så går proceduren som en dans.

 

Komfort

Huawei FreeBuds 5i kommer med tre storlekars öronproppar i silikon som inte kräver någon kraft alls att peta in i öronen. Placera dom och det är nästan som att de suger sig fast på egen hand. Öronpropparna kommer i tre storlekar och i Huaweis app kan man köra ett test för att se vilka som har bäst passform för just dina öron. De är otroligt lätta men något som ibland känns lite påtagligt är hur väl de täpper till öronen. Om du inte har medhörning igång blir det väldigt tyst och nästan som hörselproppar i öronen. Kontrollerna består av enkla tryck på touchytan på sidorna av hörlurarna. Dessa funkar riktigt bra men en nervositet uppstår alltid när det ska svepas på hörlurar för att justera volym – men tack och lov så har det här fungerat riktigt pålitligt. Hörlurarna kan kopplas till två enheter och Huawei har lyckats få till bytet mellan dem väldigt smidigt och sömlöst. I mitt fall blev det en iPhone och en iPad och det är aldrig något stök när det skiftas mellan enheterna utan med en släckt skärm på den ena så visste hörlurarna vart jag ville att ljudet skulle spelas från.

Appen

Som så många hörlurar därute kommer FreeBuds med en egen app som i detta fallet är Huaweis AI Life. När hörlurarna hade parats var det skönt att se hur enkelt och lättförstått alla inställningar var. Här finns information om batteri, brusreduceringskontroller, passformstest och andra inställningar. Det finns även tre ljudprofiler att välja mellan och det är antingen mer bas, mer diskant eller standardinställning som gäller. Det är även här vi ser till att hålla hörlurarna uppdaterade när Huawei skickar ut en ny firmware – vilket visat sig vara ganska ofta senaste tiden. Tacksamt nog finns det även en funktion för att hitta hörlurarna om de skulle råka försvinna. Men en brasklapp är att de måste ligga utanför laddningsfodralet och kan då lokaliseras genom att spela ett tydligt ljud från hörlurarna.

Ljud

För priset så är ljudet väldigt imponerande och välbalanserat. Trycket och volymen finns där och röster från exempelvis en podcast är väldigt behagligt att lyssna på. Som nämnts tidigare kan du välja mellan ljudprofiler för dig som älskar bas eller dig som vill ha klarare ljud med diskantförbättring. Men standardprofilen var den som användes mest eftersom den var så bra balanserad och passar det mesta. FreeBuds 5i har även stöd för högupplöst ljud (LDAC) om du har en kompatibel telefon.

Samtal

En dålig vana som undertecknad har är att när ett telefonsamtal inleds så måste något göras samtidigt. Detta leder oftast till hemmasysslor som att plocka ur diskmaskinen och annat som kan bli riktigt irriterande för den som samtalet förs med. När olika generationer och modeller av AirPods har använts så har kritiken haglat under diskplockande. Men när samma scenario skett med FreeBuds 5i i öronen så hördes varken klirrande glas eller porslinskrockar alls. Huawei verkar ha gjort ett riktigt bra jobb med att stänga ute allt ljud som inte är en närliggande röst.

Brusreducering

Som vi gått igenom tidigare så är öronpropparna ganska bedövade utan någon extra hjälp. Men dessa kommer med brusreducering och den går att ställa in i tre nivåer. Mysigt, Allmänt och Ultra som i den ordningen stänger ute mer buller. FreeBuds 5i gör inga underverk när det kommer till brusreducering men det tar bort det värsta från jobbiga ljud och är ett trevligt tillskott. Medhörning på FreeBuds 5i är en välbehövd funktion när det är viktigt att höra vad som sker runt omkring dig när hörlurarna stänger ute så mycket ljud som de gör. När hörlurarna inte spelar musik eller andra ljud så kan man höra lite låga störningsljud med brusreducering eller medhörning igång – vilket kan vara lite irriterande. Detta hörs definitivt inte om du spelar något men kan vara bra att veta om du använder brusreducering och vill ha det helt tyst.

Batteri

Med brusreducering på så ger FreeBuds 5i upp till 6 timmars lyssning och utan är det upp till 8 timmars lyssning. Laddningsetuiet lägger till 15-20 timmars lyssnande på det vilket översätts till ungefär 3-4 laddningar innan det är dags för att ladda etuiet. Med ett par trådlösa laddare utplacerade i hemmet som aldrig laddar telefoner fick FreeBuds 5i mig att inse hur mycket dessa faktiskt används till hörlurar. Det var därför lite tråkigt att se att FreeBuds 5i inte erbjuder trådlös laddning och med iPhone var det ganska svårt att veta när det är dags att ladda etuiet – då detta endast visas i AI Life-appen.

Recension: Huawei FreeBuds 5i

Fördelar

  • Balanserat och bra ljud
  • Prisvärda
  • Snygga och smidiga

Nackdelar

  • Brusreduceringen gör inga underverk
  • Ingen trådlös laddning

Detaljer

Färg: Svart, vit, havsblå

Anslutning: Bluetooth 5.2

Codecs: SBC, AAC, LDAC

Batteri: Upp till 18,5 timmar med brusreducering, upp till 28 timmar utan ANC

Medföljer: Tre storlekar öronproppar, USB-C laddningskabel, snabbguide

Övrigt: Brusreducering (3 nivåer), medhörning, IP54-fuktresistens (hörlurarna)

Pris: Ca 1 200 kr (Just nu 972 kr på Amazon)

Sammanfattning

Huawei FreeBuds 5i är verkligen prisvärda och om du inte bryr dig så mycket om att ha bästa brusreduceringen, utan bara vill ha ett par överkomligt prissatta hörlurar med bra ljud så är dessa precis vad du söker. Under tiden som jag har testat hörlurarna har de varit FreeBuds 5i som jag sträckt mig efter till hundpromenaden, telefonsamtalet eller när det är dags för hemmasysslor. Bra ljud, bra samtalskvalitet, pålitliga och otroligt smidiga att peta ner i fickan.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!