Hörlurarna Buds FE når inte hela vägen fram

Från sajten:
image

För de som pendlar dagligen är det skönt att skärma av sig med lite musik, podd eller ljudbok. Men att välja rätt hörlurar är inte helt enkelt i dagens stora utbud.

Hörlurar är något som finns i alla prisklasser och ofta med såväl mer som mindre avancerade funktioner. Förslagsvis vill man som användare ha ett bra ljud så att det man lyssnar på hörs tydligt. Utbudet av hörlurar idag, inte minst av typen inear är stort och finns i prisklasser från någon hundralapp till flera tusen kronor.

Samsung har lanserat sina Galaxy Buds FE som hamnar i det övre budgetsegmentet och frågan är hur pass bra ljud man får för pengarna. Vi har testat Samsung Galaxy Buds FE ett tag nu och är något kluvna till vad de levererar.

Det här är hörlurarna Samsung Galaxy Buds FE

Den modell som vi fått testa kom i färgen Graphite som går åt det gråsvarta hållet. Fodralet är däremot vitt och fyrkantigt till formen. Den stilrena förpackningen från Samsung visar tydligt att det rör sig om hörlurar av typen inear.

I förpackningen finner vi hörlurar, laddfodral, USB-C till USB-C laddkabel, två par extra öronkuddar i större och mindre storlek samt gummiöglor för att justera passformen och lite dokumentation.

Laddfodralet är vitt och behändigt med sitt lilla format och låga vikt vilket innebär att man lätt bär det med sig i fickan eller väskan. Upptill finns logotypen tryckt och i botten finns den vanliga tryckta specifikationen som ingen kan läsa utan att ha ett förstoringsglas i närheten…

Insidan av laddfodralet till Galaxy Buds FE är gråsvart liksom hörlurarna. I mitten av de båda lurarna finns en liten LED som visar aktuell status för att ge en hint om laddning behövs eller inte.

Laddfodralet till hörlurarna laddas med den medföljande USB-C kabeln. Stöd för trådlös laddning finns dessvärre inte. En trevlig sak är att det är ganska enkelt att plocka ut hörlurarna från fodralet vilket inte alltid är fallet numera. Det behövs med andra ord inget trixande som med andra tillverkares hörlurar.

Hörlurarna i sig är väldigt små och lätta vilket också visar sig vid användning. De sitter skönt och efter en liten stund märks det inte att man faktiskt har ett par hörlurar i öronen vilket är trevligt! Upp till 30 timmars uppspelning tillsammans med laddfodralet utlovas vilket är helt okej men då under förutsättning att den aktiva brusreduceringen (ANC) är avstängd.

Installation av hölurarna Samsung Galaxy Buds FE

Är du ägare till en enhet från Samsung går en installation som en dans då hörlurarna upptäcks automatiskt. Men, i detta fall så skulle hörlurarna anslutas till en mobiltelefon av ett annat fabrikat vilket kräver att appen Galaxy Wearable från Samsung laddas ner först. Därefter är det bara att följa anvisningarna i appen för att fullfölja installationen.

Väl installerade så går det att ta en snabb rundtur i appen för att bekanta sig med hörlurarna. Aktuell batteristatus visas för såväl hörlurar som laddfodral. I appen går det att kolla om hörluren passar vilket kan vara ganska praktiskt. Galaxy Buds FE har stöd för såväl aktiv brusreducering som möjligheten att höra omgivande ljud samt givetvis att stänga av dessa funktioner helt.

Via utsidan på hörlurarna är det möjligt att hantera hur musiken ska skötas utifrån fördefinierade tryckningar på dessa. Det finns också olika inställningar att göra via appen för att få ut så mycket som möjligt av hörlurarna. Som vanligt så är rekommendationen att bekanta sig med de olika inställningsmöjligheterna för att få ut så mycket som möjligt av hörlurarna. Skulle man bli av med sina hörlurar så går det att spela upp signaler som kan hjälpa till att lokalisera var de befinner sig för stunden. Det går också att få ett meddelande skickat om en annan Samsung-användare är i närheten av de borttappade lurarna – praktiskt.

För olika ljudbilder så finns en equalizer med fördefinierade inställningar att välja mellan. Även här kan det vara på sin plats att testa sig fram vilken av inställningarna som ger bäst ljud för det man lyssnar på. Det är också möjligt att justera ljudbalansen vilket är bra om man hör sämre på ett öra.

Appen har inställningar för de mer grundläggande funktionerna och känns i vissa fall begränsad men å andra sidan så handlar det om budgetlurar så ha inte för stora förhoppningar.

Så här fungerar hörlurarna Samsung Galaxy Buds FE

Hur är det då att ersätta sina vanliga hörlurar under en period av testande av ett par nyare? Jodå, som alltid så måste man som användare nollställa sig och ha en öppen approach för det hela och inte börja med att jämföra – det kommer så småningom. Det som mestadels uppskattas med dessa relativt nätta hörlurarna är att de inte märks när de väl sitter på plats i öronen. Med en låg vikt och ett smidigt format så är det lätt att vrida dessa på plats i öronen. Laddfodralet är lätt och smidigt att bära med sig vilket också uppskattas.

Som sagt, stort plus för att hörlurarna sitter skönt i öronen. Hur ligger det till med ljudet då som får märkningen Sound by AKG? Jodå, överlag bra faktiskt om man håller sig till lite mer lättsmält musik som Abba, The Corrs, Kent och Anastacia då ljudet upplevs som klart och tydligt. Men, om vi väljer att ta in lite tyngre basgångar från In Flames, Meshuggah, Raised Fist och Bloodred Hourglass så börjar också ljudet upplevas som lite tunnare med avsaknad av en tyngre bas. Produkten sägs ändå ha förstärkt basljud men det blir nog ganska beroende av vad man väljer att lyssna på – med tung musik så märks inte detta av.

Hörlurarna är också utrustade med aktiv brusreducering vilket vi upplever fungera lite sisådär. Denna funktion har inte fått den kärlek som den skulle kunna fått då omgivande brus slinker igenom mellan varven vilket innebär att det finns lite mer att önska av denna. Brusreducering finns där men den är inte helt optimal och då tänker man osökt på de lurar som används i vanliga fall där brusreduceringen är på topp. Men, visst – då är det ju stor skillnad på priset också så jämförelsen blir inte helt rättvis.

Samsung Galaxy Buds FE är hörlurar till ett lite lägre pris från den sydkoreanska elektronikjätten och gör sig bäst i kombination med andra enheter från företaget. Även om de fungerar bra med andra mobiltillverkare också så tappas lite funktionalitet och inte minst smidighet via appen Galaxy Wear. Fullt förståeligt att man vill ha en mer sömlös upplevelse inom det egna och det är man inte ensam om. Något att tänka på kanske?

Recension: Samsung Galaxy Buds FE

Fördelar

 • Små och nätta
 • Överlag bra ljud
 • Sitter bra i öronen
 • Hitta borttappad hörlur

Nackdelar

 • Mindre bra brusreducering
 • Lite klen bas
 • Trådlös laddning saknas

Detaljer

Tekniska specifikationer Samsung Galaxy Buds FE:

 • Antal mikrofoner: 6
 • Omgivande ljud: Ja
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Ljudkodek: SSC (Samsung Scalable Codec), AAC, SBC
 • Anslutningar: Bluetooth v 5.2
 • Bluetooth-profiler: A2DP, AVRCP, HFP
 • Sensorer: Hall Sensor, Proximity Sensor, Touch Sensor
 • Mått öronsnäcka (H x B x D): 19,2 x 17,1 x 22,2 millimeter
 • Vikt öronsnäcka: 5,6 gram
 • Mått fodral (H x B x D): 50 x 50 x 27,7 millimeter
 • Vikt fodral: 40 gram
 • Samtalstid/Röstsamtal: 4/14 timmar (ANC Off), 3,5/13 timmar (ANC On)
 • Batterikapacitet (fodral): 479 mAh
 • SmartThings Find: Ja
 • Bixby Voice Wake-up: Ja
 • Färger: Mystic White, Graphite

Rekommenderat pris för Samsung Galaxy Buds FE är 1 390 kronor och mer information finns på hemsidan.

Sammanfattning

Samsung Galaxy Buds FE är ett par hörlurar som sitter skönt i öronen vilket är ett stort plus. Hörlurar som enkelt faller på plats och som inte märks av bidrar till en skönare upplevelse. Överlag är ljudet bra och klart men ibland saknas en lite tyngre bas men detta beror givetvis på vad som lyssnas på. Den aktiva brusreduceringen fungerar men når inte hela vägen fram och släpper ibland genom omgivande ljud. Funktioner och inställningar för hörlurarna och i appen är ganska grundläggande och bjuder inte på några större överraskningar - då blir det till att öppna plånboken lite mer.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!