Här är risken störst att krocka med vilt enligt ny nationell sammanställning

Från sajten:
image

Nextbase som tillverkar dashcams presenterar en undersökning kring riskerna med viltolyckor. Företaget har nu sammanställt polisens statistik från föregående år.

Det är dashcam-tillverkaren Nextbase som sammanställt statistik från Polisen från 2021 om var i Sverige viltolyckorna inträffat. Framförallt är det södra- och mellersta Sverige som drabbades hårt i fjol och det är region Västra Götaland som sticker ut mest. Redan 2016 blev bilkameror tillåtet enligt lag i Sverige men trots att det innebär både lägre försäkringspremie och kan användas som bevismaterial är det få bilister som valt att installera en.

För fjärde året i rad är antalet viltolyckor markant högre under timmarna mellan skymning och midnatt. Under 2021 dokumenterade polisen 37,6 procent av alla viltolyckor mellan klockan 18:00-00:00. Sammanställningen baseras på data från 2018–2021 och omfattar cirka 50 000 olyckor per år. Från statistiken framgår att den mänskliga faktorn ofta hamnar i skymundan när viltolyckor kommer på tal. Problemet är att människan har svårt att uppskatta hastighet, ser dåligt i mörker och kör sitt fordon mycket på ren rutin, så kallad automatisk bilkörning, detta enligt Arbetsmiljöverket.

Dashcams kan förebygga och larma

Södra Sverige har satsat hårt på ekodukter för vilt och nått goda resultat, men enligt Nationella viltolyckrådets handlingsplan är behovet av att hitta fler metoder stort, detta för att avvärja viltkollisioner. Underlag för detta kan till exempel åstadkommas genom att filma viltolyckor i den spårbundna trafiken. Även i biltrafiken skulle en ökad användning av så kallade dashcams, fordonskameror i körriktningen, kunna ge förebyggande information om händelseförloppen runt viltolyckor och som kan bidra till en ökad trafiksäkerhet.

I södra och mellersta Sverige är det främst rådjursolyckor medan hälften av viltolyckorna i norra Sverige (46 procent) sker i kollisioner mellan bilister och älg. I denna region är det främst olyckor med vildsvin, dovhjort och kronhjort där dessa står för 15,4 % av totala antalet olyckor.

Många av de moderna bilkameror som säljs idag har en funktion som skickar en nödsignal till larmcentralen vid allvarliga olyckor med personskador, något som är vanligt vid viltolyckor där älg är inblandat. I norra Sverige sker även många olyckor med ren varje år och trots det lägre antalet viltolyckor under pandemiåret 2020 så har antalet dokumenterade ren-olyckor ändå ökat varje år sedan 2018. Undersökningen visar också att var fjärde olycka sker under sista kvartalet där oktober och november utmärker sig negativt. Minst risk är under mars och april månad.

Har du en dashcam installerad i din bil och har du fått med vilt på dessa?

Källa: Pressmeddelande

1 gillning