Håll kontakten hemma med Aqara och Matter

Från sajten:
image

En sak som är riktigt underhållande med det smarta hemmet är mängden möjligheter som finns med det. Finns liksom ingen hejd på det om man säger så…

Att bygga sig ett smart hem är i början något som känns spännande och lite som ett steg till något större. En av de vanligaste produkterna att börja sin resa mot det smarta hemmet är belysning vilket inte kräver så mycket av användaren. Det finns många färdiga startpaket att köpa som innehåller det som behövs för att komma igång. Att byta en “glödlampa” är ju också något som de flesta klarar av utan problem. Ett naturligt nästa steg efter belysning är att kanske skaffa sig någon hubb och ett par sensorer för att skapa lite smartare automatiseringar. En ganska användbar sensor är också en som har många namn – magnetkontakt, kontaktsensor eller dörr- & fönstersensor och oavsett vad den heter så kan den göra samma sak. När de två delarna rör sig bort från varandra kan något triggas att hända vilket kan vara ganska praktiskt och givetvis samma saker kan ske när de möts igen.

De flesta produkter av den här typen ansluts ofta till en hub eller gateway av något slag. Men, det finns undantag, ofta då med blåtand men nu finns även en lite mer framtidssäker variant från Aqara. Deras senaste magnetkontakt använder Thread och är förberedd för den nya IoT-standarden Matter. Just stödet för Matter innebär att den fungerar med Apple Home, Google Home, Amazon Alexa samt Samsung SmartThings. Gröna Hus skickade över ett exemplar av Aqara Door and Window Sensor till oss för test och här är vad vi har att säga om denna!

Det här är dörr- och fönstersensorn Aqara Door and Window Sensor P2

Aqara deklarerade tidigt att de skulle hoppa på det här med Matter och deras produkter som är anslutna till någon av deras många kompatibla hubbar har idag stöd för standarden. Å andra sidan så var dessa redan innan kompatibla med de större ekosystemen så det var inte så mycket som förändrades här. Nytt nu är att de också har börjat snegla på Thread och deras magnetkontakt, Aqara Door and Window Sensor P2 är en av de första produkterna på marknaden med stöd för den nya standarden. Detta innebär att ingen extra hubb behövs för att ansluta den men den kräver förvisso någon form av Thread Border Router samt en Matter Controller. Exempel på detta är en HomePod mini samt Hem-appen från Apple som fixar detta.

I förpackningen finner vi utöver själva magnetkontakten lite dokumentation, extra fästremsor samt en liten magnet som kan ersätta den mindre vita delen beroende på användningsområde eller om det inte finns så mycket plats över för att få plats med allt.

Aqara Door and Window Sensor P2 består av en större huvuddel samt en mindre del som tillsammans får allt att fungera. På den större delen finns en knapp för återställning samt en liten diod som lyser blått under tiden enheten är i parningsläge.

Båda delarna är tillverkade i vit plast vilket ju blivit ett kännetecken för produkter från Aqara. De har förvisso ett antal nyare produkter i sitt sortiment nu som är i gråsvart färg men vitt går i det flesta fall hem hos de flesta.

Enheterna placeras bredvid varandra eller åtminstone så att de möts, helst då jämns med de markeringar som finns på sidorna. Detta för optimala förutsättningar när det gäller detektering. Nu brukar ju förvisso de flesta magnetkontakter ha en viss tolerans när det gäller avståendet mellan enheterna men bäst är att alltid försöka få dessa att mötas så nära som möjligt.

Aqara Door and Window Sensor P2 drivs av ett batteri, modell CR123A så de har i detta fall övergett de knappcellsbatterier som använts i deras äldre magnetkontakter. Detta bör innebära en betydligt bättre batteritid eftersom kommunikationsprotokollet Thread ska vara batterieffektivare.

Installation av Aqara Door and Window Sensor P2

Installation av magnetkontakten Aqara Door and Window Sensor P2 skiljer sig en del gentemot andra produkter från företaget. Den går nämligen inte att installera i Aqara Home-appen tack vare att den använder Thread. Av de många olika hubbar som finns från Aqara så är faktiskt ingen förberedd för att fungera som en Thread Border Router. Det ska dock lanseras en sådan hub från Aqara i början av 2024 så i väntan på det så blir det till att testa via en Apple HomePod mini.

Det är ingen större skillnad att lägga till en Matter-produkt än en vanlig HomeKit-certifierad produkt. Skanna den unika inställningskoden som medföljer och följ sedan instruktionerna.

Sensorn detekteras omgående av Hem-appen och efter att den anslutits väljs plats på sedvanligt vis. En idé är också att ge den ett genomtänkt namn som underlättar vid automatiseringar (beror givetvis på hur mycket prylar som finns i hemmet redan).

Därefter kan man välja hur sensorn ska visas i appen och utöver vanliga användningsområden som dörrar och fönster så går det givetvis att ha en sådan på garageporten eller varför inte solskydden för att se om dessa är öppna eller stängda (om detta inte redan är möjligt direkt från produkten). På sedvanligt vis så ges förslag på automatiseringar efter installation och då undertecknad valde att placera denna på dörren intill kontoret i hemmet så fungerar det ju bra med att tända belysningen när dörren öppnas. Det sitter redan en magnetkontakt i fönstret som håller koll på detta så det gällde att våga testa något annat.

I Hem-appen ges status om att dörren är öppen eller stängd vilket är ganska beskrivande. Konstigt nog så hänvisas det också till Aqara Home-appen där sensorn som bekant inte är ansluten till men det är bra att de ligger steget före inför den kommande hubben.

För att ansluta Aqara Door and Window Sensor P2 till en annan plattform så behöver enheten sättas i parningsläge varpå en unik inställningskod genereras i appen. Denna kopieras för att användas vid installation i den andra plattformen.

Det här med Matter då – är det något som fungerar felfritt i dagsläget? Nja, inte direkt skulle denne gentleman vilja påstå. Att komma igång efter att koden kopierats från Hem-appen verkar lovande. Appen Google Home detekterar att det finns en sensor i parningläge och koden kan klistras in i appen. Välj att koppla enheten till ditt Google-konto och fortsätt följ instruktionerna.

Tillstånd att lägga till sensorn i Google Home efterfrågas varpå besked ges att detta ska ta ett par minuter. Men, i stort sett alla gånger som försök görs så fallerar detta med besked om att tillbehöret inte kan läggas till. Av någon anledning sker detta oftast när något med stöd för Matter ska läggas till i Google Home. Att lägga till Matter-prylar i Apple Home flyter på men Google Home är inte riktigt där än. Då har vi även testat med att återställa enheten, para den direkt till Google Home men lik förbannat så misslyckas det.

Varför det strular när något ska läggas till i Google Home har undertecknad inget direkt svar på. Kanske finns det för få Thread Border Routers som är anslutna till hemmets Google Home (i princip bara en Nest Hub Gen 2) eller så är Google inte riktigt med på tåget än. Oavsett vilket så är enheten återigen ansluten till Apple Home efter testinstallationen. En plattform där den åtminstone vill installeras utan problem. Det ska sägas att detta är inget som Aqara ska lastas för då deras produkter levererar det som utlovats.

Användning av Aqara Door and Window Sensor P2 i vardagen

Det är inga som helst konstigheter att använda en Thread- och Matter-anpassad magnetkontakt i ett smart hem. Den gör vad som förväntas vilket är att visa om dörren till kontoret är öppen eller stängd. Till denna har en automatisering skapats som tänder skrivbordslampan från Xiaomi vilket innebär att undertecknad slipper famla i mörkret när det vankas lite artikelskrivande för Teknikveckan.

Huvuddelen är som bekant lite större men går att fästa utan problem i en vanlig dörrkarm av standardmått. Sen om det är snyggt eller inte låter vi vara osagt men vitt på vitt blir sällan helt vitt om man säger så vilket innebär att den kan synas lite mer än önskat så vad som passar in i just ditt hem lämnar vi upp till dig att bestämma eller leva med…

För skojs skull så har vi tagit en jämförande bild på ett par andra magnetkontakter också för att visa storleken på Aqara Door and Window Sensor P2. Den till vänster är en från Meross som vi testat tidigare och den längs till höger är den äldre magnetkontakten från Aqara som använder Zigbee för kommunikation. Det som skiljer dessa åt är inte bara storleken utan det att de båda yttre behöver en hubb för att fungera vilket inte är fallet med den i mitten som ju använder Matter över Thread.

Är det då någon mening med att en relativt enkel produkt som en magnetkontakt har stöd för Matter? Nja, inte direkt om det är så att det redan finns en fungerande hubb i hemmet som lirar fint med den plattform som valts för det smarta hemmet. Undertecknad har sedan flera år samlat på mig en större samling av produkter från Aqara som är anslutna till en Aqara Hub M2 och det flyter på fint med stabila anslutningar via Zigbee. Då Apple Home är det primära sättet att kontrollera det smarta hemmet på här hemma så har Aqara visat sig vara en stabil och fungerande lösning där många automatiseringar baseras på just deras produkter.

Om fallet är så att antalet smarta produkter i hemmet är nära noll och syftet är att skapa ett smart hem så kan Matter-kompatibla produkter vara en väg framåt. Dock upplever denne att det egentligen bara flyter på bra med Apple som Matter Controller vilket ju inte riktigt var tanken. Dessutom så blir det lite högre investering om man väljer att gå all in med Matter som det ser ut nu. Produkterna som är Matter-kompatibla utökas förvisso regelbundet nu men än så länge behövs det lite mer finjusteringar av det hela innan det blir guds gåva till den pryltokiga…

Recension: Aqara Door and Window Sensor P2

Fördelar

 • Stöd för Matter
 • Thread för kommunikation
 • Framtidssäkrad
 • Snabb svarstid

Nackdelar

 • Fungerar ej med Aqara Home-appen
 • Lite stor i storleken
 • Matter är inte helt friktionsfritt...

Detaljer

Tekniska specifikationer Aqara Door and Window Sensor P2:

 • Modell: DW-S02E/DW-S02D
 • Batteri: CR123A
 • Trådlösa protokoll: Thread, BLE
 • Mått (stora delen): 77 × 22 × 22 millimeter + (lilla delen): 36 × 11,5 × 7,3 millimeter
 • Arbetstemperatur: -10 – 50 °C

Rekommenderat pris för Aqara Door and Window Sensor P2 är 349 kronor hos Gröna Hus och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Aqara ska ha stor eloge för att fortsätter att arbeta med att utveckla och ta fram produkter för Matter. Magnetkontakten Aqara Door and Window Sensor P2 är ett bra bevis på detta arbete och överlag är det en trevlig och responsiv sensor som kommunicerar via Thread. Den gör det som förväntas av en sensor av den här typen vilket känns bra! Däremot blir det lite förvirrande då produkten inte kan installeras och användas tillsammans med andra produkter från Aqara som finns i appen Aqara Home. Visserligen bara en tidsfråga innan detta blir möjligt men för dig som gärna har allt samlat på ett ställe blir det förstås lite tokigt. Att installera och få allt att lira i Apple Home är inga problem men när det gäller exempelvis Google Home så tar det tyvärr ofta stopp. För dig som vill ha det senaste kan det vara kul att testa men vill du vara fortsatt trygg så tänk en gång extra...

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Scenariot BLAZE vill jag höra mer om!

Jag med! :slight_smile: Tror det är något som följt med från Nanoleaf-appen - har inte testat det dock.