Håll koll på luftkvaliteten i ditt hem

Från sajten:Låt oss konstatera att luft är något vi inte undkommer. Den finns runt om oss hela tiden och kvaliteten på denna kan givetvis variera. Hur får jag koll på luftkvaliteten då?

En bra start är såklart att ta hjälp av en pryl vilket ju är en stor anledning till att vi hänger på hemsidor som Teknikveckan, eller hur? Aqara har nyligen släppt en liten luftkvalitetsmätare vid namn Aqara TVOC Air Quality Monitor på svenska marknaden. Den har funnits till försäljning på kinesiska marknaden ett tag nu och såklart beställde jag hem en för att testa. Jag hade visserligen sett den på bild tidigare men inte riktigt greppat hur pass liten den är. Riktigt liten och diskret ska tilläggas och som jämförelse har jag lagt den bredvid en tändsticksask, en penna och den välbekanta sensorn som säkert många av er har redan.

Som ni ser på bilden så har den en riktigt skarp display av typen e-ink vilket är enkel att avläsa, faktiskt även från olika vinklar. Här har de lyckats bra tycker jag och det lilla formatet gör att den är lättplacerad och inte gör mycket väsen av sig i hemmet (uppskattas av frun här hemma i varje fall). OBS! Jämför inte värdena mellan de två olika enheterna då den högra hämtades från en annan plats enkom för storleksjämförelsen.

I förpackningen

Förpackningen är även denna av det mindre slaget och det syns att de arbetat på att optimera denna jämfört med en del av deras sensorer som kommer i förpackningar som mest består av luft. För att denna ska fungera krävs att du ansluter den till Aqara Home-appen och detta är EU-versionen så du tänker på det. Mycket möjligt att det går mot en annan server också men det är inget jag testat.

Baksidan av förpackningen förklarar vad den gör och den mäter TVOC (Total Volatile Organic Compounds), temperatur och luftfuktighet. Just TVOC är den sammanlagda koncentrationen av VOC (Volatile Organic Compounds) som är flyktiga organiska ämnen med kokpunkter mellan 50° och 260°. Oftast avses utomhusluft, tobaksrök, förbränning när man pratar om VOC som föroreningskällor. Genomsnittsvärde för TVOC i svenska bostäder är ca 200-300 μg/m3.

En trevlig sak med denna produkt är att den även exponeras i Apple HomeKit. I Hem-appen syns TVOC-värdet som luftkvalitet samt temperatur och luftfuktighet. Du kan via inställningar även se batterinivå i procent till skillnad från den lilla ikonen i övre högra hörnet på displayen. I Hem-appen kan du inkludera sensorn i en automatisering så att den triggar något om värdet för luftkvalitet sjunker under eller stiger över det du definierat. Som med övriga produkter från Aqara så krävs en hubb för att få in denna sensor i Hem-appen.

I förpackningen finns själva sensorn, en liten manual, en självhäftande sticker samt en magnet som går att fästa baktill på sensorn om man vill sätta upp den på en magnetisk yta. Inga konstigheter här och en fördel med att den är liten och även kan användas fristående så kan du flytta runt den i hemmet och se hur det ligger till i olika rum. Eller så köper du flera och placerar ut – vilket du vill.

Installation

Precis som med övriga produkter från Aqara är det enkelt att lägga till den i Aqara Home-appen. Uppe i högra hörnet väljer du +-tecknet och sedan letar du upp den under “Sensor”, trycker på den lilla knappen på enhetens ovansida och inväntar bekräftelse från din hubb. Sedan ser du tre brickor dyka upp i appen för de olika värdena som den mäter.

Aqara Home-appen

Jag har under ett par veckor flyttat runt sensorn i mitt hem och sett hur det ligger till i olika rum. Inga konstigheter här egentligen då vi försöker vädra ofta här hemma och sedan råkar jag ha ett par luftrenare här också som kör lite då och då. Men, vet du med dig att du skulle behöva ha lite koll på din inomhusluft så är detta ett bra val. I Aqara Home-appen får du dessutom tillgång till statistik löpande för de olika värdena som uppmäts vilket kan vara bra att känna till. Självklart så kan du skapa automationer i Aqara Home-appen också och för dig som trixar med Conbee och annat så kanske den går in där också i och med att den använder Zigbee 3.0 som kommunikationsprotokoll.

Har du länkat ditt Aqara-konto till Google Home så exponeras TVOC-monitorn där också men precis som med andra sensorer kan du inte göra ett smack med denna här.

Visningsvy i displayen

Displayen har tre olika visningslägen som du kan skifta mellan. Tryck två gånger på knappen upptill för att skifta mellan de olika lägena. Vad du än gör så håll inte nere knappen för då nollställer du enheten, något jag lärde mig den hårda vägen (vem tusan läser en manual?). Personligen gillar jag visningsvyn med bladen som jag tycker blir lite tydligare än den vyn med det faktiska värdet. Av någon anledning tycker jag det ser ut som ryska bokstäver när jag tittar…