Googles Chatbot svarade fel och aktien dök 100 miljarder dollar

Från sajten:
image

Alphabet, företaget bakom Google förlorade 9 procent motsvarande 100 miljarder dollar i aktievärde när deras chatbot delade felaktig information.

Det var under onsdagen som Googles gjorde reklam för sin nya chatbot Bard som är en direkt utmanare till OpenAIs ChatGPT. Det var under reklamen, som var en video om vad Bard kan användas till, som den felaktiga informationen dök upp.

I videon kan vi se hur det går att ställa frågor och få svar som är mer utförliga och givande än en vanlig googling. I exemplet i reklamfilmen frågades Bard om vilka nya upptäckter användaren kan berätta för sin nioåriga dotter att det nya teleskopet James Webb Space gett.

Frågan som var på engelska var “What new discoveries from the James Webb Space Telescope can I tell my 9-year old about?” Bard svarade med flera olika svar men ett av svaren var helt felaktigt. Något som även NASA har bekräftat. Bard svarade att James Webb Space teleskopet tog den första bilden av en planet utanför jordens solsystem. Vilket är helt fel, rätt svar på frågan om vilket teleskop som tog den första bilden av en planet utanför jordens solsystem skulle varit European Southern Observatory’s Very Large Telescope och den bilden togs 2004.

Efter att det hela uppmärksammats dök Alphabets aktie med nio procent. Aktien har redan haft ett dåligt 2022 med en 40 procentig dipp och det här gjorde inte saken bättre.

Via: Reuter

1 gillning

Mmm det kändes igår när man loggade in på Avanza :cold_face::cold_face::cold_face:

Hoppas på uppgång

Ja, tråkigt att aktier allt som oftast är hur vi ser ett företags framgångar i stunden. Med det sagt tycker jag att det är intressant

Att en chatbort svarar fel är ju inte konstigt år 2023, ChatGPT vägrar exempelvis gå med på information som kommer efter 2021, som att Elon Musk har tagit över Twitter förnekar den bestämt.
Däremot att Google tror så blint på sin egen chatbot, att de inte kontrollerar det den påstår, sedan har med det i en reklamfilm, gör att det faller en stor skugga över företagets förståelse för AI:n de tagit fram.

Men sen, de är inte samma personer som utvecklar AIn och som gör reklam för den.

Sant. Men ja, Google är fortfarande ett väldigt stort tech-bolag. Jag låter aktierna ligga och förhoppningsvis vänder det :cold_face:. Men klart att man får lite ont i magen :joy:

Jag är ledsen, men jag ser fortfarande Google som ett glorifierat Eniro.

Även denna satsning kommer säkerligen hypas, ändras, bytas namn på, läggas ner, startas upp igen, slås ihop med, bytas namn på, försvinna, ryktas och lanseras igen.

Märkliga människor att inte ha tålamod göra något bra.

2 gillningar

Ja det kan jag verkligen hålla med om! De verkar ha VÄLDIGT svårt att bestämma sig ang deras egna satsningar…. Blir kanske att sälja av allt innehav och fylla på Apple ist ;).

Som vi har konstaterat, Apple (och Microsoft och några till) är mer roll än rock. Det kanske inte alltid börjar med ett fantastiskt fyrverkeri, men sedan börjar dessa företag oförtrutet rulla, rulla, uppgradera, förbättra, förfina tills snöbollen är ostoppbar.

(Transparens: Jag är lång i AAPL, MSFT och ... GOOGL…)

Beskrev du just dig själv eller Google? :wink:

2 gillningar

Vad fan…. +1 på den

Men ”räcker tunga” ändå :joy:

1 gillning