Google tar ett stort språng med sin nya AI-modell Gemini

Från sajten:
image

Google presenterade idag Gemini som är deras svar på populära ChatGPT-4. Deras senaste AI-modell finns i tre storlekar; Ultra, Pro och Nano.

Att Google satsar på AI är ingen nyhet och tidigare i år fick vi se vad Bard var kapabel till. Nu har Google presenterat Gemini som är deras mest ambitiösa satsning på AI-modeller som ska kunna hjälpa människor på många olika sätt. Gemini hanterar mycket mer än bara text och kan även hantera bilder, ljud, video och kod. För att kunna använda Gemini så optimalt som möjligt har tre storlekar tagits fram; Ultra, Pro samt Nano där användningsområdena kan vara allt från datacenter ner till bärbara enheter som mobiltelefoner, bland annat Pixel 8 Pro.

Google berättar också att de börjat testa Gemini på vanliga “Google” – det vill säga sökmotorn på nätet. Där ska såväl resultat som hastighet kunna optimeras med bättre upplevelser för användarna. Även företagets chatbot, Bard kommer att få tillgång till Gemini tidigt under nästa år då i form av Bard Advanced.

Gemini kan även användas för att förstå och bli bättre på läxläsning och problemlösning då den kan förklara vad som blivit fel i en uppgift samt korrigera detta på ett pedagogiskt sätt. Ett hjälpmedel för föräldrar som säkert kan komma till användning.

Vad tror ni om Gemini och dess möjligheter – är det en värdig utmanare till ChatGPT och Bing CoPilot?

Källa: Google

I och med att Google är så pass dominerande på sök redan nu tror jag det finns stora möjligheter för dem. Microsoft är ofta ute tidigt med saker, men ofta blir det halvmesyrer i slutändan. Men i vilket fall som helst så är det intressant att följa vad som händer.

1 gillning