Google kan behöva betala tillbaka miljardbelopp för Youtube-annonser

Från sajten:
image

Google påstås ha brutit mot deras egna regler för videoannonser vilket kan göra annonsörer berättigade till återbetalningar på flera miljarder dollar.

Enligt Adlytics så kan Google ha lovat annonsörer lite för mycket när det kommer till deras skippbara streaming-annonser med TrueView. När annonsörer köper reklamplatser på Youtube kan de välja att deras videoannonser även visas på tredjepartssidor som är med i Googles Video Partner-nätverk. Det som annonsörer blir lovade då är att videoannonsen tydligt visar att den är reklam före själva Youtube-videon, att annonsen spelar ljud och att den går att skippa efter fem sekunder. Genom True View-datan får annonsörer en siffra på hur många som valt att fortsätta att titta på videoannonsen efter dessa fem sekunder och betalar en kommission baserat på det.

Adalytics rapport hävdar att upp till 80 procent av de granskade annonserna som distribuerats via Googles Video Partner-nätverk ska ha brutit mot dessa regler under de senaste tre åren. Många av granskade videoannonserna på tredjepartssidor visades i ljudlösa, externa videospelare utan att visa något eller endast lite av det riktiga innehållet av Youtube-videon. Om dessa uppgifter stämmer så kan annonsörer kräva återbetalningar och tvinga Google att betala ut flera miljarder dollar i kompensation.

Google har gått ut och förnekat anklagelserna som presenterats i rapporten och säger att de ständigt tar bort annonser från tredjepartssidor som bryter mot deras regler. Google granskas redan av EU-kommissionen angående deras annonsverksamhet och den här rapporten lär inte göra Google lugnare.

Via: PhoneArena