Google inkräktade på Sonos patent

Från sajten:
image

Enligt ett beslut förra veckan så har Google inkräktat på patent som innehas av Sonos. Beslutet är preliminärt och slutlig dom förväntas i december månad.

En domare vid US International Trade Commission har lämnat ett preliminärt beslut som visar på att Google inkräktat på Sonos patent. För de som har koll så var i januari månad 2020 som de båda företagen hamnade i en tvist angående funktioner för högtalare. Sonos lämnade in en stämningsansökan där de påstod att Google stulit teknologi från dem i samband med att de båda företagen inledde ett samarbete. Det handlar alltså om det samarbete som sedan ledde till att det går att använda Google Assistent på Sonos högtalare.

Totalt handlar det om intrång på fem patent som innehas av Sonos där ett av dessa är möjligheten att lyssna på ljud i olika rum. Som brukligt när det gäller stämningar mellan större teknikföretag så följdes detta upp av Google sex månader senare då de anklagade Sonos för att inkräkta på fem patent som ägs av dem. Denna stämning avser bland annat sökfunktioner i musikbibliotek, brusreducering och trådlösa anslutningar.

Google motsätter sig beslutet som väntat och vi får se vad som händer den 13 december då slutlig dom faller i målet.

Källa: CNET

1 gillning

Från sajten:
image

De två företagen har i flera år haft en tvist i domstol om tekniken i smarta högtalare.

Google tvingas nu betala 32,5 miljoner dollar för patentintrång som ägs av Sonos. Enligt Law360 har en jury i Kalifornien fastställt att Google gjort intrång på ett av patenten som rör gruppering av högtalare så att de kan spela ljud samtidigt sedan flera år tillbaka. Domaren William Alsup har även sedan tidigare fastställt att äldre versioner av Chromecast Audio och Google Home har gjort intrång på Sonos patent.

Patentet som rör styrning av enheter via en smartphone eller annan enhet kom Google undan med. Juryn sa att Sonos inte inte kunnat visa övertygande att Google Home-appen gjort intrång på det patentet. Fyra andra patentintrång som Sonos stämde Google för blev ogiltigförklarade.

“Detta är en liten tvist om några mycket specifika funktioner som knappt används. Av de sex patent som Sonos stämt oss för så var det bara ett som vi ansågs ha gjort intrång på, medan de övriga ogiltigförklarades eller inte ansågs kränkta. Vi har alltid utvecklat teknik oberoende och konkurrerat på meriterna av våra egna idéer. Vi överväger vårat nästa steg.” Googles uttalande till Engadget.

Resultatet kan räknas som en vinst för Sonos som stämde Google redan i januari 2020. Som det låter lär inte det här vara företagens sista duell i en domstol.

“Vi är djupt tacksamma för juryns tid och noggrannhet när de bekräftade giltigheten av våra patent och erkände värdet av Sonos grupperingsteknik av högtalare. Denna dom bekräftar att Google kontinuerligt inkräktar på våran patentportfölj, vilket tidigare redan har fastställts i fem andra Sonos-patent. Sammanlagt tror vi att Google inkräktar på över 200 av Sonos patent och dagens skadestånd visar det exceptionella värdet av vår egendom. Vårt mål är fortfarande att Google ska betala oss en rättvis royalty på alla de Sonos-innovationerna som de använder.” Sonos uttalande till Engadget.

Via: Engadget

Aj då, Google. Där rök senaste timmens vinst.

1 gillning

Otroligt att de inte kan komma överens om ett avtal där Google får använda Sonos patent?

Det är mycket patentbråk lite varstans. Oppo/OnePlus får inte sälja mobiler i Tyskland för en konflikt med Nokia.
Kanske patentsystemet måste göras om i grunden?
Värst i USA där företag kan leva på sånt här.