Generativ AI ska förbättra sökresultaten hos Google

Från sajten:
image

I samband med utvecklarkonferensen Google I/O 2023 fick vi även nyheter inom sökmotorn. Tre nya sätt att hantera sökresultat på presenterades.

Google fortsätter att utveckla sin sökmotor och nu är det dags för generativ AI att göra sitt intåg även här. Under utvecklarkonferensen Google I/O 2023 visades tre nya sätt upp som kommer att få stor effekt på sökresultaten som presenteras för användarna. Genom att inkludera generativ AI när sökresultat visas upp så ska användaren kunna få mer information visad för sig automatiskt.

Via Google Search Labs så ska användare i USA kunna börja ta del av de nya funktionerna så snart de blir tillgängliga. Dessa syftar bland annat till att snabbare få förståelse för det man sökt på och få mer insikter i relevanta ämne. Ett exempel är att istället för att skriva in följdfrågor till det du sökt på så ska sökmotorn kunna föreslå dessa på egen hand och på så vis ta bort en del av jobbet för dig.

Här tre exempel på hur framtidens sök kan bli enklare med generativ AI:

  1. Kom enkelt in i ett nytt eller komplicerat ämne.
    Kanske börjar du kartlägga ett beslut som du vanligtvis skulle behöva dela upp i mindre delar, som “Lära ukulele vs gitarr.” Sök ger en AI-driven ögonblicksbild så att du kan få hjälp att förstå vilka faktorer du bör överväga. Ett annat exempel: Om du är nyfiken på att lära dig mer om att starta ett eget företag, försök att slå upp “Fördelar med starta eget företag innan du frilansar.” Du kan snabbt få tag i landet och sedan dyka djupare med länkar till artiklar.
  2. Upptäck snabba tips för dina specifika frågor.
    Ibland har du en mycket specifik fråga i åtanke, där du skulle ha nytta av att se en mängd olika innehåll från hela webben. Om du hittar din gamla favorittröja längst bak i garderoben men snabbt inser att den behöver fräschas upp, sök efter “Hur får man bort en gammal kaffefläck på en ulltröja?” Eller om du gör dig redo för en internationell resa, men behöver se till att dina dokument är uppdaterade, sök efter “Hur kan jag förnya mitt pass snabbt?” Nu kan du enkelt hitta tips för den nyckelinformation du behöver veta, eller se en rad tillgängliga alternativ och ta nästa steg med hjälp från webben.
  3. Upptäck en rad produkter och saker att tänka på när du handlar.
    Säg att du letar efter avtagbar tapet för att piffa upp din hyra. Sök helt enkelt efter “Självhäftande tapet för kök” för att lära dig om viktiga faktorer, som om det är lätt att ta bort, och få en lista med snygga alternativ, inklusive pris, kundbetyg och länkar till köp. Eller försök att söka efter “Bluetooth-högtalare för ett poolparty” för att se viktiga överväganden för den specifika miljö, som vattentålighet och batteritid, och se en mängd andra alternativ att välja mellan.

Vad tror vi om framtidens sök, blir vi smartare eller dummare?

Källa: Google