Generation IV av Sony Xperia 5 kommer i oktober

Från sajten:
image

Sony har visat upp den nya generationen av Xperia 5, modellen mellan flaggskeppet Xperia 1 och budgetmodellen Xperia 10 som båda redan visats upp i fjärde generationen.

Xperia 5 IV skall vara flaggskeppstelefonen i ett mindre format. Mycket har fått flytta in i den mindre modellen och ska enligt Sony själva framkalla känslor och kreativitet.

Kamerans sensorer kommer ifrån 1 IV-versionen men förlorar en lins. Telefonen drivs av ett Snapdragon 8 Gen 1 och har en 6,1″ 21:9 FHD 120Hz OLED-skärm som är 50% mer ljusstark, ett batteri på 5000 mAh som kan laddas till 50% på 30 minuter med en 30W laddare. 3,5 mm-kontakten behåller dem och telefonen skyddas av en IP65/68-certifiering och Gorilla Glass Victus.

Detta blir den första femman som kommer med trådlös laddning, som dessutom fungerar i båda riktningar så att du kan ladda andra enheter. Den har blivit 1 mm smalare än sin föregångare men blivit 4 gram tyngre (172 gram).

Kamera

Kameran är tagen direkt från sin storebror Xperia 1 IV och bjuder på 16 millimeter ultrawide, 24 millimeter wide samt 60 millimeter telezoom. Samtliga linser kan filma i 4K med 120fps och slowmotion ned till 5X. Frontkameran levererar 12 megapixel och kan även den filma i 4K.

Mjukvaran i kameran har förbättrats genom bättre stabilisator, autofokus som skall reagera lika snabbt som ögat och bättre fokus på rörliga föremål. Vi kan också använda telefonen som extern skärm till vår Sony Alpha-kamera och använda oss av funktioner som livestream, som är en funktion som följer med i flera av telefonens aspekter så att vi kan livestreama bild och ljud direkt från apparna.

Ljud

Ljudet har de också lagt krut på och telefonen kommer med två framåtriktade stereohögtalare. De har tagit bort all inre vibration för att ge ett klarare ljud. Xperia 5 IV levererar också förlustfritt ljud via 3,5 mm-anslutningen och trådlöst med hjälp av LDAC.

Mikrofonen skall ge “studiokvalitet” vid inspelning och skall samtidigt kunna känna skilnaden på sång och akustisk gitarr.

Vid release kommer telefonen med en bundle som innehåller hörlurarna LinkBuds S. Den kommer i färgerna svart, vitt och grönt och samtidigt lanseras skal med inbyggt stativ i samma färger.

Förpackningen blir 50% mindre och innehåller ingen plast för att spara på miljön. Det kommer heller inte någon laddare eller USB-C-kabel med i paketet. Om det är av miljöskäl eller snålhet lämnar vi till er att bedöma.

Telefonen lanseras med Android 12 men kommer med en planerad uppdatering för senaste versionen. De garanterar också 3 års säkerhetsuppdateringar och två versioner av Android framåt.

Prislappen hamnar på 9900 svenska kronor och börjar säljas i början av oktober månad.

Via: Sony Press

Ett obegripligt val av processor. Den blir väldigt varm när man filmar.
Asus Zenfone 9 har den nyare Qualcomm chippet, men Sony valde föregående generation.

Långa ledtider på det bygget.

Hela marknadsföringen går lite ut på att det är kreatörer och filmare som ska använda den:

Sen när man ska använda den så går det mindre bra: