Gå till sängs i hemmet och somna med stil

Från sajten:
image

Det här med att sova är inte alltid lätt men med hjälp av lite smart teknik så kan det bli lite enklare. Vi har tagit en titt på den nya bordslampan från Philips Hue.

Philips Hue lanserade tidigare i år en ny bordslampa avsedd för sovrummet. Med det finurliga namnet Philips Hue Twilight så anar man att det handlar om dubbla ljuskällor vilket faktiskt är fallet också. Precis som en mer traditionell bordslampa så har den en liten skärm med ljus som riktas snett fram och nedåt. Men, det finns också belysning baktill som lyser upp väggen vilket visar sig vara en trevlig funktion.

Utöver att lysa upp i sovrummet så ska Philips Hue Twilight även kunna hjälpa dig att både vakna och somna, allt med lite modern teknik. Vi har testat Philips Hue Twilight nu under ett par veckors tid och gillar inte bara funktionaliteten utan även designen som smälter in fint i sovrummet.

Det här är bordslampan Philips Hue Twilight

Förpackningen är talande och visar precis vad som är att förvänta efter att den öppnats. Informationen visar att det rör sig om flerfärgad belysning (White and color ambiance) samt att det är “Gradient” precis som i deras ljusslingor för tv-apparaterna. Med andra ord möjlighet att visa flera färger samtidigt vilket ger lite mer liv åt rummen. Stöd finns för såväl Google Home som Amazon Alexa men det visar sig att den även dyker upp i Apple Home utan konstigheter.

Innehållet i förpackningen är förutom Philips Hue Twilight, en nätadapter och lite dokumentation. Bordslampan finns i två olika färger, vit och svart och det är den vita versionen vi fått tillsänt oss för att testa.

Den övre delen på Philips Hue Twilight går att vrida upptill vilket gör att det går att justera belysningen vid nattduksbordet. Dock är det inte möjligt att vinkla den utan det är den lutningen vi ser på bilden nedan som gäller.

Vänstervriden ser den ut så här och med lite livlig fantasi så påminner den lite om en sån där Trooper i Star Wars. Sagt med reservation för att undertecknad inte är någon större fan av de filmerna…

Ur ett liggande perspektiv så syns den avsmalnande delen av bordslampan. Ett heltäckande skydd under själva överdelen ser till att leverera ett mjukt sken när belysningen är tänd. Typbeteckningen nämner också att detta är en “sleep and wake-up light” så inte en vanlig tänd-och-släck-lampa med andra ord.

Baktill syns en transparent del på bordslampan och det är där som den bakre belysningen strömmar ut och färgsätter väggen eller utrymmet bakom. Utan att veta helt så ser det ut som olika LEDs som är individuellt vinklade för att täcka upp mer av väggen.

Upptill på lampskärmen eller kåpan (eller vad vi nu vill kalla det) finns en fysisk knapp med en prick som går att använda för att släcka och byta scencykler med. Den del av knappen som är märkt med “hue” används för att starta insomningsfunktionen med.

Botten av bordslampan är tillverkad av det naturliga materialet kork vilket adderar en viss elegans till designen. En liten skåra i korken leder ut strömkabeln som är fast i själva belysningen så se till att den ligger rätt för att inte bordslampan ska vingla till.

Nu till den, alltid lika omtalade strömadaptern som av någon anledning fortsätter att vara av det större formatet – något vi känner igen från andra ljuskällor från Philips Hue. Det är trots allt lite synd att de inte kan fixa till lite smidigare strömförsörjning eftersom denna kräver sin plats där den placeras i uttaget. Speciellt om den ska samsas med en eller två laddare också.

Installation i appen av Philips Hue Twilight

Att få in Philips Hue Twilight i sitt smarta hem är, precis som med andra produkter från företaget, en barnlek. Det hela går snabbt och smidigt och det är bara att följa anvisningarna varpå det mer eller mindre sköts av sig själv. Välj att lägga till en ljuskälla i Hue-appen och starta därefter en sökning.

När bordslampan hittats så kan du byta namn och typ av belysning om så önskas. I färgväljaren syns siffran 4 vilket innebär att det går att välja lika många olika färger i Philips Hue Twilight; tre baktill samt en för skärmen. Finns det flera rum uppsatta i Hue-appen så glöm inte att välja vilket rum bordslampan ska placeras i.

I appen går det att välja vad knapparna upptill på Twilight ska styra. Bra för dig som vill kunna släcka flera lampor eller rum samtidigt. Väljs både “Back” och “Front” för Twillight så skapas en zon för att kontrollera dessa. Det framgår också tydligt i appen vad knappen med en prick på styr.

Även “hue”-knappen visar vad den har för funktioner och tydlighet är alltid önskvärt, speciellt med teknik. Väljer man att klicka på “Ljusinställningar” och “Back” så går det att välja vilka färger som ska visas baktill. Bara att dra runt med fingret tills man hittar en kombination som passar in i sovrummet för att skapa lite mysig stämning. Utöver färger går det givetvis också att välja mellan olika vita nyanser och en del effekter finns också tillgängliga i appen.

I Apple Home och Hem-appen är det dock inte lika rättfram när det gäller inställningarna för belysningen. Intressant dock att även knapparna på bordslampan kan konfigureras att fungera i Apple Home vilket är positivt. Det finns också stöd för adaptiv belysning i Philips Hue Twilight för de som använder sig av denna funktion.

Bordslampan Philips Hue Twilight är ett lyft för sovrummet

Sedan undertecknad påbörjade resan med att skapa ett smart hem för x antal år sedan så var Philips Hue tidigt en del av resan. Anledningen är att det är enkelt att komma igång med smart belysning eftersom alla mer eller mindre har eller har behov av belysning i detta land där mörkret härskar under stora delar av året. På den tiden var det fräckt att kunna skifta färg på taklampan i vardagsrummet så att något annat än den gamla varmvita nyansen lyste upp hemmet. Tack och lov har tiderna förändrats…

Att kunna välja egna färger i belysning och kombinera dessa på olika sätt ger upphov till mängder av stämningsfulla stunder i hemmet. Även i sovrummet om man vill ha det lite mysigare… Nu behöver ju inte rummet se ut som en färgbomb slagit ner så experimentera med ljusstyrka och färger tills något trevligt hittas.

Är det dags att läsa så sker detta bäst med någon vit nyans så att texten i boken är läsbar och inte något som ser ut som drinklistan på en nattklubb där färgerna blinkar i takt med musiken. Den vinklade överdelen ger, trots att den inte går att justera, väldigt bra ljus där den är placerad på en Malm-byrå från Ikea. Kan ju vara en idé att dubbelkolla höjd på eventuella nattduksbord innan ett köp så det inte blir helt fel.

Det är positivt att det går att justera ljusstyrkan individuellt från skärmen och baksidan vilket ger fler möjligheter att skapa en trivsam atmosfär i rummet. Philips Hue använder något de kallar för ColorCast-teknik för att projicera gradientfärgerna baktill.

Här hemma finns det av någon anledningen en förkärlek till blåa nyanser som ger lite futuristisk look i hemmet. Att kombinera blått med andra skarpa färger skapar en härlig atmosfär och kan givetvis användas även när man inte är i sovrummet för att lysa upp hemmet.

Nyfiken på hur det ser ut på baksidan när man väljer flera färger? Ja, inte är det direkt vackert så se till att det inte finns en spegelvägg bakom bordslampan. Men, spegelväggar hör väl till 80-talet så det är nog ingen större risk för detta längre… Här syns tydligt de tre olika områdena som färgsätter väggen bakom bordslampan.

Funktioner för att somna in och vakna verkar också fungera genom att stegvis minska mängden blått ljus samt dimma belysningen så att man faller in i sömn. När det gäller att vakna så är det ett stegvis uppvaknande genom att belysningen ökar och simulerar att solen går upp. I ärlighetens namn så har det varit svårt att testa denna funktion fullt ut eftersom sovrummet inte är helt mörklagt så solljuset smiter in här oavsett vad man gör. Men, när det vankas vinter så blir det andra bullar – då blir den funktionen garanterat mer användbar när denna ska upp i mörkret.

Recension: Philips Hue Twilight

Fördelar

  • Stämningsfull
  • Gradient är coolt
  • Funktionella knappar
  • Stilfullt designad
  • Vridbar
  • Somna in och vakna-funktionalitet

Nackdelar

  • Klumpig nätadapter
  • Dyr

Detaljer

Tekniska specifikationer Philips Hue Twilight:

  • Färg: White, Black
  • Material: Plast
  • Svängbart huvud: Ja
  • Färgåtergivningsindex: >80
  • Mått: 33 x 15,9 x 16,4 centimeter
  • Vikt: 1,1 kilo
  • Kabellängd: 2 meter
  • Nätström: 100–240 Volt
  • Ljusflöde (4 000 K): 1 380 lumen
  • Livslängd: 25 000 timmar
  • Ljusfärg: 2 000–6 500 Hue White color ambiance
  • Wattstyrka: 13,4
  • Kapslingsklass: IP20

Rekommenderat pris för Philips Hue Twilight är 3 229 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Bordslampan Philips Hue Twilight visar sig vara en perfekt belysning till nattduksbordet. Inte bara går det att skapa mysiga atmosfärer med de många färginställningsmöjligheterna - den kan också användas för att somna in behagligt samt att vakna upp i tron att det är solen som gör jobbet. Belysningen är bra från den vinklade delen upptill vid exempelvis läsning medan den bakre belysningen skapar ett mysigt skådespel av färger på väggen bakom. Välj vilka färger du gillar och möts av dessa innan sänggåendet - färger har nämligen förmågan att göra dig glad och inte minst trivas i hemmet. Gradientfunktionen fungerar mycket bra och är det något man ska anmärka på så är det storleken på strömadaptern och kanske priset om man nu vill ha två Twilight i sovrummet...

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!