Fyrvägs Ambilight och Mini-LED från Philips

Från sajten:
image

2021 blir ett lite mer spännande år även för Philips TV-apparater.

Till nyheterna hör följande förändringar

• Fler modeller med fyrsidig Ambilight

• Två toppmodeller med mini-LED-baserad FALD

• 77 tums OLED för första gången i Philips utbud

• Fler HDMI 2.1-funktioner i ”The One” och uppåt

• Utökade HDR-funktioner och AI-baserad bildbehandling med ljussensor

• Google Android TV 10 med Google Assistant

• Lansering och priser väntas komma senare under Q2 2021

Ambilight på alla kanter

Fyrsidig Ambilight är något av ljusälskarens dröm. En funktion som funnits hos Philips TV förr som nu kommer tillbaka i ännu flera modeller. Problemet med Ambilight åt alla håll är att den fjärde riktningen, nedåt, inte alltid har matchat med sådant som soundbars samt förstås bänken TV:n står på. Häng TV på väggen och det blir en annan möjlighet. Följande 2021-modeller får fyrsidig Ambilight:

• OLED 806

• OLED 856

• miniLED 9506

• miniLED 9636

• 9206

• 8506-serien, ”The One” har däremot 3-sidig Ambilight

Mini LED 9506

Mini LED 9506

Mini-LED på LCD-toppmodellerna

Modellerna 9636 och 9506 finns i 65 och 75 tum och använder sig av en bakgrundsbelysning med mini-LED för 1024 zoners FALD, Full Array Local Dimming. FALD baserad på traditionella lysdioder brukar vanligtvis hålla sig till 50–100 zoner. Här följer Philips med i den utveckling vi läst om tidigare från TCL, LG och Samsung med just mini-LED för att öka kontrastomfånget och minska effekter som ”blooming” eller glorior runt ljusa delar av bilden. Färgomfånget beskrivs som 95 procent av DCI-P3.

LCD-panelen är av VA-typ och ljusstyrkan uppges vara 2 000 nits för PML9636 och PML9506 anges lysa upp till 1 500 nits. De två modellerna skiljer sig annars på att PML9636 har en inbyggd soundbar från Bowers & Wilkins med uppåtriktade Dolby Atmos-högtalare. Soundbaren är placerad så att det nedåtriktade Ambilight-ljuset passerar bakom högtalaren.

Detta betyder att Philips för första gången på flera år har ett premiumsegment av LCD-TV som verkligen kan mäta sig med en OLED. Under senare år har Philips annars haft en distinkt indelning med toppmodeller med OLED-panel och ganska tydligt kliv ned i bildkapacitet till enklare LCD:er. Nu fyller de ett tomrum i utbudet.

OLED 806

OLED 806

OLED på 77 tum

Modellerna 806 och 856 följer ganska väntat upp 2020 års 805 och 855-modeller. 806 är en modell med stativfötter och 856 har ett vridbart T-benstativ. Modellerna finns i 48, 55, 65 och 77 tum. Just 77 tum är nytt för Philips. Inget nämns om de 83 tum stora OLED-paneler som LG och Sony har på sitt utbud för 2021. För den rätta känslan fortsätter i alla fall Philips med detaljer av skotskt Muirhead-läder på fjärrkontrollen.

Mer teknik hos toppmodellerna

OLED 806, 856 samt miniLED 9506 och 9636 får också en högre specad HDMI 2.1-kapacitet:

  • eARC – 2020 klarade endast gamla ARC. Tyvärr ingen bekräftelse ifall DTS:X fungerar över eARC.
  • ALLM, automatisk spelläge har redan funnits över hela 2020-utbudet.
  • VRR, Variable Refresh Rate, för adaptiv synk i spel inom spannet 48–120 Hz. 40–120 Hz på OLED-modellerna. AMD Freesync Pro-certifiering.
  • 48 Gbps FRL, Fixed Rate Link för 4K/120 Hz med 12-bits HDR utan subsampling.
  • VRR-funktionen är AMD Freesync Pro-certifierad. Det bör påpekas att AMD:s Freesync-stämpel endast indikerar att funktionen finns och inte garanterar dess kvalitet. Mycket av detta är sprillans nytt och det återstår att se hur Philips kan följa upp övriga tillverkares lite skakiga 2020-lansering av dessa finesser.

Philips kallar sin bildprocessor för P5 och de har i femte generationen uppdaterat funktionerna. Även här pratas det om AI-baserad detektering av innehållet. Denna knyts till ljussensorn för att ge utökade funktion med rumsanpassning av SDR och HDR.

Philips är en av skaparna bakom det öppna formatet HDR10+ för dynamisk HDR. Detta utökas med HDR10+ Adaptive för just användning med ljussensorn. Philips väljer att fortsätta med Dolby Vision och adderar där också Dolby Vision Bright-läget för ljusa rum.

Philips 9206

9206 är vanlig LCD

LCD med VA-panel i 55 och 65 tum är modellen 9206 som beskrivs som en premium-modell. Här då av mer traditionellt stuk utan Mini-LED och utan FALD. Modellen har ”Micro Dimming Pro” vilket brukar beskriva en algoritmbaserad lösning för att manipulera bildinnehållet på ett sätt som efterliknar en FALD. Fast då givetvis utan den fysiska påverka på ljus och praktiskt kontrastförhållande som en riktig FALD kan ge. Så ganska mycket axeryckning.

9206 är därför en modell mer lik 2020-modellerna. Modellen har inte den senaste P5-processorn eller ljussensorbaserade AI-funktionerna som hos de bättre modellerna. 9206 har fortfarande de andra nyheterba kring HDMI 2.1 utöver den ALLM som redan fanns. Dit hör:

  • eARC
  • VRR inom spannet 48–120 Hz, certifierad som Freesync Premium. Ej Pro, vilket brukar betyda att den saknar funktionen för att låta källan ta över tonemapping-processen i HDR. Vilket ofta ha noll eller minimal betydelse i praktiken.
  • Inget nämns om FRL-kapacitet för högre bandbredd på denna modell

Värt att poängtera är i att Philips, likt så många andra Europeiska TV-avdelning, specificerar modellen som ”100 Hz”. Fast den uppenbarligen kör 120 Hz.

Philips beskriver även modellen som ”DLED” utan att ange vad bokstaven D står för. Troligtvis är det ”Dual LED” vilket är en vanligt förekommande lösning där det finns två typer av lysdioder i belysningen med en varmare och en kallare färgtemperatur. Syftet är något större färgomfång och något högre ljusstyrka. Dock inte i närheten av omfånget och ljusstyrkan hos exempelvis mini-LED-lösningarna. Bara något bättre än axelryckningsprestanda.

The One 2021

Philips 8506 ”The one” fortsätter

Poängen med ”The One”-serien från 2019 och 2020 har varit att ge tillräckligt med funktioner i vad som är förhållandevis enkla apparater i fråga om bildegenskaper. Samma tankesätt fortsätter eftersom det är tydligt och fungerar försäljningsmässigt. Bortsett från fler HDMI-funktioner är det på pappret snarlikt 2020-modellerna:

  • Storlekar på 43, 50, 58, 65, 70 och 75 med ”Micro Dimming Pro”
  • Philips specificerar inte paneltypen men generellt brukar 58 och 70 tum enbart finnas som VA-paneler.
  • Ambilight på 3 sidor
  • Troligtvis fjärde generationens P5-processor från 2020
  • HDMI 2.1-funktioner som eARC, VRR och ALLM. Tidigare år har eARC och VRR saknats.

Philips specificerar inte något om VRR på ”The One”. Troligt är det främst 60 Hz-paneler som används här.

3 gillningar

Damit!

Jag som inte ens hunnit få min OLED 706 77 tum

Från dagens pressmeddelande:

Philips nya OLED807 lägger till bild- och ljudförbättringar
till en av 2021’s mest prisvinnnade OLED-TV

  • Philips OLED807 introduceras med den nya 6 generationens P5 AI bildprocessor för att garantera en uppdaterad bildkvalitet.
  • Ny generation OLED EX-panel med upp till 30% mer ljus jämfört med en standard OLED-panel.
  • Ny förfinad 4-sidig Ambilight med ökad upplösning för mer en detaljerad och exakt Ambilight-upplevelse.
  • Förbättrad intelligent mätning av ljusförhållanden i rummet, som justerar ljusstyrka, gamma och färg för en anpassad bild.
  • IMAX Enhanced-kompatibel.
  • Ett nytt AI Auto Film-läge med fler val för en personliga filminställningar.
  • Kraftfullt, högkvalitativt 70W 2.1 ljudsystem.
  • OLED807 kan användas som center-kanal i DTS Play-Fi-systemet, för att enkelt skapa ett trådlöst multikanalsystem.
  • Philips OLED807 kommer i storlekarna 48”, 55”, 65” and 77”.
  • HDMI2.1 med full bandvidd på 48Gbps och HDR VRR 48-120Hz support.

Amsterdam 27 January 2022 – Det är en svår utmaning att förbättra en product som rönt stora framgångar i teknikpress samt hos produktexperter. TP Vision tar sig an den utmaningen 2022 genom att introducera ett antal förbättringar för att säkerställa att OLED807-serien behåller relevansen som en TV med topp-prestanda.

I tillägg till en uppdaterad 6:e generation av P5 AI bildprocessor kommer också OLED807 innehålla de senaste OLED-EX-panelerna som med ny teknologi kan återge upp till 30% mer ljus än en standard OLED-panel.

Förbättringar av 6:e generationens P5 AI-processor inkluderar att det läggs till mer “intelligens” till analysen av signalen från ljussensorn med TV:ns AI-bearbetning. Den förbättrade versionen av P5:s Ambient Intelligence övervakar ljuset i rummet och kan kontinuerligt justera ljusstyrka, gamma och färg i realtid för att säkerställa att kontrasten för både SDR- eller HDR-innehåll alltid är helt optimerad.

En ny version av AI Auto Film-läge ingår i 2022 års OLED och utökar antalet alternativa smarta bildlägen från de ursprungliga två till sju när en film upptäcks – inklusive Filmmaker Mode. Om TV:n redan är i Filmmaker Mode kommer TV:n automatiskt att växla till Dolby Vision Dark-inställningar när Dolby Vision-innehåll spelas upp.

Philips Ambilight TV fortsätter att erbjuda stöd för de viktigaste HDR-formaten Dolby Vision, HLG, HDR10, HDR10+ och HDR10+ adaptiv kompatibilitet. Nytt för 2022 är tillägget av IMAX Enhanced support.

IMAX Enhanced-versioner av filmer använder IMAX Digital Media Remastering-teknik (DMR) för att återskapa de bästa, skarpaste 4K-bilderna genom att använda en avancerad algoritm för att ta bort bildfel och presentera filmen exakt som filmskaparen tänkt sig – DMR och Philips 6:e Gen P5 AI kommer tillsammans att optimera innehållet till den mycket högre kvaliteten och högre ljusstyrkan hos en IMAX Enhanced-certifierad skärm.

OLED807 har en extremt tunn ramdesign med en yttre metallram som möjliggör en sömlös anslutning till det nya och förbättrade fyrsidiga Ambilight-systemet, med ökade färgdetaljer och precision, för att skapa den mest uppslukande tittarupplevelsen.

De flesta versioner av OLED807 har ett elegant vridbart metallstativ i silver och T-design Det enda undantaget är 77" modellen med fötter i ”stick”-design mörkt krom.
Den nya OLED807 är också perfekt för avancerat spel med HDMI 2.1 inklusive: eArc, VRR-stöd för 4K från 48Hz till 120Hz med en full bandbredd på 48Gbps (444, 12 bitar) FreeSync Premium och G-SYNC compatible samt Auto Low Latency Mode (ALLM).
En ny Game on screen-inställning ger snabb access till justering av bild och ljud under spelandet.

OLED807 har också ett uppgraderat, högkvalitativt och kraftfullare 70W 2.1-ljudsystem med en subwoofer på baksidan sam ett mellanregister- och diskantelement för tydligt ljud med djup bas.

TV:n är också en del av Philips TV & Wireless Home System – baserat på trådlös DTS Play-Fi-teknik – och kan användas som en del av ett appstyrt högupplöst multiroom-system kompatibelt med de Philips soundbars, WiFi-högtalare och subwoofers som är kompatibla, placerade i hela hemmet.
Ett trådlöst surround-system kan enkelt byggas upp med WiFi-högtalare som bak/fram surround och TV:n som centerhögtalare. Kombinera detta system med en trådlös subwoofer, så är du redo för en filmkväll du sent skall glömma.

Smart TV-delen använder sig Android TV 11 som en del av ditt smarta hem. Detta innebär bl.a. Google Assistant med mikrofon på fjärren och Google Chromecast inbyggt för största möjliga flexibilitet i ditt system.

En premiumfjärrkontroll med elegant, silvermetalliserad finish och släta, bakgrundsbelysta tangenter för enkel användning i mörka rum. Sidorna och undersidan är insvepta i ansvarsfullt producerat läder från skotska läderspecialisterna Muirhead, för den ultimata touchen av lyx.

Jag lärde mig om TP Visions ägandeskap av varumärket först idag genom den andra tråden om högtalare. Gäller det även dessa TV-apparater eller är det bara entry level?

TP Vision licensierar Philips för både ljud och bild :slight_smile: Först ut var bild, dvs TV, men sedan gick tjommarna som hade ljuddelen i konkurs så då tog TP Vision över.

Någon som har sett denna och kan jämföra med en LG OLED C1?

De flesta skulle nog inte se någon skillnad utan bara bli imponerad av svärtan. Men sedan skiljer ju det mesta annat. Android TV är en rätt trött historia. WebOS är väl sådär. Fjärrkontrollen på Philips är stor och otymplig. LGs är plastig och hal. LG har full bandbredd på alla HDMI-portar. Osäker hur Philips är där om de löst det på alla portar. Versionen innan har det inte.

Men Ambilight är alltid nice.

För de som verkligen går in för att få den perfekta färgåtergivningen så vinner ju LG, men då skulle jag satsa på Sony ändå :slight_smile:

Philips OLED vs andras OLED: Inte LG:s, Sony:s eller Panasonics färgprecision men till det ytliga ungefär samma förväntade OLED-grundkvalitet i bilden. Mer ljus i SDR än de andra fast också mer retentionproblem och mer fluktuerande ljusnivåer pga av snabbare/hårdare ABL. Svårare att finna information om hur reglagen påverkar bilden. Hint: reglaget "Lätt förstärkning" är en alldeles extra kass översättning av "Light Boost"... :smiley:

Kör bara AppleTV så försöker ha så lite att göra med det underliggande OS’t som möjligt. Och därför är inte fjärrkontrollen något problem heller. Blir bara via AppleTV som allt styrs.
Eventuellt blir det någon konsol i framtiden så det borde räcka med de båda fullbredds-HDMI. Men visst hade varit trevligt med alla fyra.
Anledningen jag kollade på Philips 807 var för Ambilight och att dom använder den nyare oledpanelen, EX, som jag förstod skulle vara ett hopp upp i kvalitet jämfört med EVO-panelen.

"Evo" och "EX" är LG:s respektive Philips olika begrepp för vad som är i grunden samma sak. I praktiken är skillnaderna mindre än så och där det skiljer sig är hur de olika tillverkarna i grunden väljer att driva panelerna på olika sätt. Resten är marknadsföring. :slight_smile:

OLED807 kommer som skrivet kunna trycka ut mer ljus i SDR men är inte starkare i än någon annan OLED i HDR. Vill du ha en OLED med märkbar, om än inte drastisk, skillnad i ljusstyrka för HDR är det Sony A95K eller Panasonics J/LZ2000E du ska sikta mot.

3 gillningar

Skönt att du kommer in ibland och styr upp oss killgissare :slight_smile:

Skulle säga att den största nyheten med OLED807 – samt 907/937 (men inte 707) är den nya Ambilight "Next Gen"-funktionen som verkligen skiljer sig från tidigare Ambilight till det bättre. Märker även jag. :slight_smile:

Är också lite mer uttalade spelfunktioner. Men i fråga om ljusstyrka inget nytt som inte redan har setts tidigare.

Ja stort tack för infon för oss ovetande!
Så då är det egentligen bara Ambilight, visserligen next gen, som man får för de här 10 000:- som det nu skiljer mellan C1 och 807.
Det och att ni inte verkar så glada rent allmänt för Philips gör valet enklare.
Tyvärr är ju Sony och Panasonic i en helt annan prisklass så LG känns som det helt klart vettigaste valet.

Jag beställde en LG OLED77C2 nu under Black Friday men med okänd leveransdatum.
C1 finns det gott om. Vet någon om C2:ans uppgraderingar är värd väntan och de 5000:- det skiljer?