Första typgodkända vattenfelsbrytaren på marknaden

Från sajten:
image

Vattenfelsbrytaren Vatette uppfyller de kraven i den nya standarden som tagits fram. Det är den första vattenfelsbrytaren på marknaden som får detta godkännande.

Det är Länsförsäkringars Forskningsfond som låtit forskningsinstitutet RISE göra ett stort test av de vattenfelsbrytare som finns på marknaden. Provningsstandarden för dessa har uppdaterats för typgodkännande och nu är det samma förhållningssätt till vattenfelsbrytare som för jordfelsbrytare i elbranschen. Vattenfelsbrytaren Vatette från Gustavsberg är en av två som godkändes i testet.

Vatette Vattenfelsbrytare Hus

Ett smart sätt att undvika vattenskador är att ha någon form av säkerhet kring detta, antingen i form av en vattenläckagesensor eller en vattenfelsbrytare. En vattenfelsbrytare är bättre sätt ur säkerhetssynpunkt då de kan stänga av vattnet även om du inte är hemma. En sensor varnar för läckage men kräver å andra sidan att du är hemma och kan stänga av vattnet för att undvika större vattenskador.

Vattenskador är en kostsam historia när man som husägare drabbas av dessa varför en vattenfelsbrytare kan vara en smart investering precis som en jordfelsbrytare är. Vatette övervakar kontinuerligt bostadens tappvattensystem och upptäcker både droppläckage och flödesläckage i form av t ex brustna ledningar. Även dolda läckage kan upptäckas vilket minimerar risken för större vattenskador.

Har du en vattenfelsbrytare i ditt hem?

Källa: Pressmeddelande

2 gillningar

Intressant, men frågan är ju hur den kommunicerar med andra system för att kunna sy ihop något riktigt smart. Jag tänker givetvis på Home Assistant, HomeKit eller motsvarande som inte kräver ytterligare en app för att syra hemmet.

Är jag helt blind eller framgår inte priset någonstans. Har kollat via länken men ser inget pris.

Edit: Gogglade - 7500.

1 gillning

Jag är nog blind också men kunde inte missa denna. :joy:

Satte in en Grohe Sense Guard för typ två år sen. Är ju en sån där grej man hoppas man aldrig får användning för och svårt att säga om den funkar bra.

Men hade en kran i källaren som var lite trög att stänga helt, så det har hänt att den har slagit av vattnet för att den stod och droppade, så man får väl anta att den funkar i så fall! :grinning:

Men bor i ett gammalt hus så det känns skönt att va lite skyddad om något skulle hända.

2 gillningar

Den andra godkända: Tollco AB, WaterFuse – Villa Control

Stort test: Få vattenfelsbrytare godkända

1 gillning

den tredje godkända vattenfelsbrytaren Quandify / LK CubicSecure :grin: känns lite modernare?

1 gillning

Såna här vattenfelsbrytare, är det inte risk att de stänger av vattnet även vid önskade lite längre vattentappningar?

Klurade först på att enda sättet att göra en som helt motsvarar elektriska jordfelsbrytaren i funktion är om den mäter flödet både i ingående vattenledning och utgående avlopp. Den skulle ju också kunna larma vid avloppsläckage. Men det funkar ju inte när man sätter på vattenspridaren över sin nysådda gräsmatta, det skulle även en sådan variant tolka som ett vattenläckage.

Erfarenheter?

Jo den bryter (Vatette) när du vattnar, men då ställer man in en paus på några timmar.
Har haft den ett par år och den fungerar utmärkt.

1 gillning