Den 7 september går Stockholm Halvmarathon av stapeln och här kommer historia att skrivas. Den synskadade löparen Fatmir Seremeti kommer att springa utan fysisk kontakt.
Ett forskningsexperiment från Google ska hjälpa synskadade att springa självständigt och för första gången ska detta testas i Sverige i samband med Stockholm Halvmarathon den 7 september. Tanken här är att synskadade ska kunna springa utan ledsagning med fysisk kontakt i stora lopp. Det blir paralympier Fatmir Seremeti som kommer att skriva historia när han ska springa det längsta loppet som testats med denna teknik.
Projektet som går under namnet Google Project Guideline använder modern teknik för att hjälpa den synskadade att ta sig genom loppen. Detta sker genom att löparen springer bakom en siktad löpare utan fysisk kontakt. Fatmir är välkänd och har tagit medaljer i både EM, VM samt Paralympics och har även prisats för sitt arbete som ledargestalt inom sporten samt för sitt arbete i sociala medier för att öka förståelsen för synskadade och blinda personer.
Fatmir kommer att bära en sele med en Android-mobil tillsammans med ett par hörlurar. Den AI-teknik som körs på enheten använder maskininlärningsteknik som med hjälp av kameran i mobilen identifierar och ställer in en siktad löpare framför Seremeti som sedan får ljudsignaler i hörlurarna som talar om för honom att han håller rätt avstånd till den ledande löparen eller om han är för långt till höger eller vänster. Tekniken, som fortfarande är i en tidig fas och under utvärdering, kommer under loppet att kompletteras av säkerhetslöpare för att säkerställa att det kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt.
Synskadades Riksförbund stöttar och ser positivt på initiativet. I Sverige antas närmare 450 000 människor över 16 år ha någon form av synskador där uppskattningsvis 10 000 av dessa är blinda eller har en grav synnedsättning enligt SRF.
Källa: Pressmeddelande