Försäljningen av hemelektronik minskade 7 procent under 2023

Från sajten:
image

Nu meddelar Elektronikbranschen att försäljningen av hemelektronik minskade med sju procent under 2023. Det som lyfter är spelkonsoler och större tv-apparater.

Under 2023 minskade försäljningen av hemelektronik i Sverige med sju procent jämfört med 2022 enligt Elektronikbranschen. Den största minskningen var i kategorierna datorer och surfplattor medan spelkonsoler och större tv-apparater ökade. Samtidigt ökade elektronikskatten med 57 procent enligt siffror från Skatteverket.

Diagrammet ovan visar att största tappet i försäljning var datorer (stationära, gaming) där minskningen var hela 32 procent. Bärbara datorer minskade med 14 procent. Spelkonsoler ökade, troligtvis beroende på ökat intresse men också en stabilare leveranssituation jämfört med 2022.

Skatteverket visar samtidigt att de totala skatteintäkterna på hemelektronik ökade med 57 procent. Detta i sin tur kan leda till att konsumenter väljer billigare produkter med kortare hållbarhet vilket på sikt blir sämre för miljön.

Källa: Pressmeddelande

Tänkte först vad bra att folk konsumera mindre men nej när det visar sig att många köper skräp, man skulle ju kunna gissat att dom köpte bättre grejer och inte mer då totala förtjänar minskat

Det där är ju ingen sanning, utan ett skruvat och ologiskt resonemang av en partsinlaga som är emot kemikalieskatten som ändrades under 2023.

Från elektronikbranchens pressmeddelande:

-Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att kraftig höja elektronikskatten är obegripligt. Elektronikskatt plus moms på elektronikskatten kan nu hamna på nästan 680 kronor för en produkt. Det gör att fler tvingas välja billigare produkter som kan ha kortare hållbarhet vilket är sämre för miljön. Skatten måste tas bort, avslutar Pernilla Enebrink.

Det fetstilade är ett antagande och en partsinlaga, inte statistik.

2 gillningar

Jag tycker @Micke_Rehn behöver redigera sin artikel, för i nuvarande form är den en ologisk följd av ord och därför lite dålig journalistik :slightly_smiling_face:

Elgiganten minskar:

De har väldigt många butiker så hyreskostnaderna lär vara rätt höga.

Ändring gjord sedan tidigare till:

Skatteverket visar samtidigt att de totala skatteintäkterna på hemelektronik ökade med 57 procent. Detta i sin tur kan leda till att konsumenter väljer billigare produkter med kortare hållbarhet vilket på sikt blir sämre för miljön.

Det är turbulent kring Curry som äger Elgiganten. Kan ev, bli Kinesiskt: