Det var ett privilegium att första mötet med Ford Puma Gen-E ägde rum i Barcelonas kurviga backar – men det var inte heller en slump. Ford Puma Gen-E är skapt just för dessa vägar.
Ford lovade en elektriferad Puma som är minst lika körglad som sitt fossilsyskon och de har också levererat på det löftet.

Den lilla mustaschen känner vi igen från storasyskonet Mustang Mach-E
Design och intryck
Formen är både bekant och ny. Fronten flirtar tydligt med både den betydligt större elbilen Mustang Mach-E och den bensindrivna Ford Puman – den sistnämnda tillverkas för övrigt på samma lina i Fords fabrik i Craiova, Rumänien. Med sina 4,2 meter klassas den i B-segmentet, vilket gör den till en smidig liten stadsbil.

Ford Puma Gen-E ihop med de elektrifierade storasyskonen Ford Mustang Mach-E (gröna), Ford Explorer (röda) och Capri (Blåa).
Fälgarna? Snygga 18-tums fälgar på Premium-versionen (Från ca 440 000 kr) – 19-tum som tillval. Köper vi standardversionen (Från ca 420 000 kr) är det 17 tum som gäller.
Ett bagage att skryta om
En av bilens starkaste kort är bagageutrymmet. Med 573 liter – och nästan 1283 liter med fällda säten – är den rymligare än man tror. Men förklaringen till de många literna hittar vi under lastgolvet där hela 145 liter befinner sig i en balja – som vi dessutom kan tömma ut i händelse av att vi vill göra rent eller förvara en herrans massa is för festen.

Under den här luckan gömmer sig ytterligare 145 liter .

Max 100 kg gäller och därmed 100 liter vatten, i händelse av att du vill ha en personligt badkar där bak.
Interiörsutrymme – bäst där fram
Det är tydligt att det är framsätet som gäller. För oss som är längre än genomsnittet blir baksätet snabbt trångt – bakom en lika lång medpassagerare går det inte alls. Men föraren sitter bekvämt, med bra sikt och fysiska reglage för det mesta vi behöver komma åt snabbt och enkelt.

Baksätet Puma Gen-E – troligen är framsätena helt framdragna.
Körupplevelsen – bilens verkliga triumfkort
Direkt när vi sätter oss bakom ratten känner vi att Ford levererat på sitt löfte – det här är en bil byggd för körglädje. Med sina 124 kW (motsvarande ca 170 hk) tar den kurvor med självförtroende, och väghållningen är något utöver det vanliga. Komfortnivån är precis rätt – varken för hård eller för mjuk.

4,2 meter lång bil.
Vi byter till Sport-läget och genast höjs det artificiella motorljudet, det är kraftfullt men inte överdrivet – något av det bästa vi hört. Det här är en elbil som låter på ett sätt som känns naturligt och matchar bilen med bravur.
En stadshjälte med racingambitioner
Trots att vi befinner oss mitt i Barcelonas kaosiga trafik känner vi oss hemma. Puma Gen-E är smidig, kvick och tar sig in i tighta fickor mellan parkerade bilar med imponerande självsäkerhet.
Den är kul. Riktigt kul. Och det är det som är grejen – här är en elbil som får oss att le när vi kör både i stad och land.
Motorväg och räckvidd – inte bilens starkaste gren
Men Puma kommer inte utan kompromiser. På motorväg saknar vi lite kraft – i alla fall när vi skall accelerera ut på dem. En version med runt 25 kW extra hade lyft bilen avsevärt. Med 0–100 km/h på runt 8 sekunder gör den sitt jobb – men en sekund mindre hade suttit fint när vi snabbt behöver komma upp i fart.
Räckvidden på upp till 38 mil (WLTP) duger fint för stad och landsväg, men blir snabbt begränsande på längre resor, särskilt vintertid. Snabbladdningen på upp till 100 kW tar oss till 80 % på 23 minuter – vilket är ok. Men vi påminns ändå om att detta inte är någon långfärdsbil.
Räkna med ungefär 20-25 mil om du kör på motorväg och 20-35 mil blandad körning beroende på temperatur.

Ladda gör vi med max 100 kW DC och 11 kW AC – det tar 23 minuter att ladda 10% – 80% DC vilket ger en medeleffekt på 85 kW.
Smarta detaljer – och några missar
Ford har tänkt på det mesta. Vi får USB-C både fram och bak, värme i ratt och säten (för både förare och passagerare), och ett lättanvänt gränssnitt. Assistanssystemen kräver dock tillvalspaket för att bli komplett – vilket är värt att ha i åtanke. Även mittkonsolen är ett litet minus – både repkänslig och något i vägen för oss som gärna breder ut oss lite bakom ratten.

Vi kan välja mellan ljust och mörkt läge i mittenskärmen.
Infotainmentsystem är i grunden helt ok men jämfört med modernare Android Automotive-baserade historier känns det ett par generationer tillbaka i tiden. Men smart är att vi både kan ha igång CarPlay eller Android Auto och ändå se bilens navigationskartan i samma skärm. Vi får även upp körriktning i förarskärmen dock ingen rent karta. Head-up display saknas helt.
Priset? Runt 420 000 kr för standardversionen, och 440 000 kr för Premium – just nu är det 10 000 kronor i rabatt. I norden ingår vinterpaketet med uppvärmningsbara stolar, ratt och vindruta. Bilen saknar helt värmepump.

Soltaket – eller soltaken kostar alltid extra. Närmare 13 000 kronor.
Standard eller Premium
Standard och Premium har i grunden samma specifikationer. Men i Premium får du hjul fälgar på 18 tum i stället för 17 tum. Väljer du Premium har du också möjlighet att uppgradera till 19 tum.
Premium inkluderar även B&O-högtalarna, nyckelfri öppning och låsning, elektronisk baklucka samt adaptivt LED Matrix-ljus.
Se också
Recension: Ford Puma Gen-E
Fördelar
- Otroligt körglad
- Komfortabel
- Klassledande bagageutrymme
- Enkel rengöring av nedre bagageutrymmet
Nackdelar
- Något högt pris per kWh
- Hade gärnat kapat någon sekund 0-100
- Saknar värmepump
Sammanfattning
Ford Puma Gen-E är en bil för den som vill ha körglädje i ett kompakt format. Den gör sig bäst i stan och på landsväg, och är kanske den charmigaste bilen i sitt segment. Är räckvidd din prio? Då finns bättre val. Men om du vill känna att varje tur, även till matbutiken, är något att se fram emot – då är detta elbilen för dig.
Vi själva? Ja vi lämnar Barcelona med ett leende och ett behov av att få uppleva bilen igen.
Betyg: 4 / 5
