Fett ös medvetslös med högtalaren Sharp Sumobox

Från sajten:
image

Vad vore livet utan musik? Troligtvis betydligt tystare men också mycket, mycket tråkigare vilket också är anledningen till att vi dagligen omger oss med detta.

Idag konsumeras musik på en mängd olika sätt, via hörlurar, datorer, mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater, konserter samt givetvis högtalare. Utbudet av högtalare är gigantiskt på marknaden och inte minst när det gäller trådlösa varianter. De trådlösa högtalarna finns i alla tänkbara storlekar och prisklasser och vi har bekantat oss med bjässen Sharp Sumobox CP-LS100 – som visar sig räcka till!

Det här är högtalaren Sharp Sumobox CP-LS100

Väl uppackad ur kartongen visar sig Sharp Sumobox CP-LS100 ha stora likheter med högtalare som brukar användas på konserter och det kraftiga metallgallret som täcker högtalarna ger ett solitt intryck.

Tillsammans med högtalaren får vi en strömkabel, ett uppladdningsbart batteri, åtta stycken svarta och runda hörnskydd som kan skruvas på, en skruvmejsel samt lite dokumentation.

Att högtalaren är av det större formatet nämndes tidigare och därför är det utomordentligt bra att de sett till att det finns infällda bärhandtag både på toppen av högtalaren men också på sidan av denna.

Sharp Sumobox är inte en helt fyrkantig högtalare. Sidorna är vinklade vilket innebär att när högtalaren läggs ner så riktas ljudet uppåt vilket ger den fler användningsområden.

Högtalargallret är rejält och upptill finns en logotyp för Sumobox som färgsatts så att den syns tydligt.

Med sin vikt på 12,55 kilo så prisar vi än en gång de infällda bärhandtagen, här på sidan. Dessa stör inte utan ger högtalaren ett lite mer proffsigt intryck på något sätt.

Undertill finns det fötter som kan ersättas med de större medföljande hörnskydden. En logotyp för Sharp finns nertill på högtalargallret. Undertill finns även möjlighet att använda ett 3,5 millimeters stativ som sticks in i högtalaren.

Hörnskydden kan enkelt skruvas på högtalaren och ger extra skydd om man har för avsikt att ofta ta med sig högtalaren, kanske i egenskap av musiker?

De runda hörnskydden är i kraftigt gummi och ger bra skydd mot kanterna på högtalaren. Det medföljer som sagt var ett för varje hörn och de skruvas fast.

Baktill finns en mängd olika kontroller och uttag som visar att det inte är en vanlig liten högtalare vi pratar om här. Här går det att ställa in det mesta vilket är smart eftersom högtalaren även kan användas för anslutning av instrument. Perfekt för trubaduren, enmansorkester eller den som behöver höras lite högre än den tilltänkta publiken.

Utöver en mängd olika valmöjligheter för instrument så ser vi också att ljudet är framtaget i samarbete med SAM By Devialet. Här finns också en fysisk strömbrytare vilket kan vara bra för att inte tömma batteriet i onödan.

När högtalaren är igång lyser kontrollerna på baksidan upp. Smart eftersom det då blir betydligt enklare att justera något om man använder högtalaren i en lokal där belysningen dämpats eller släckts. Det är snyggt, tydligt och lätt att överblicka!

Baktill på högtalaren finns det löstagbara batteriet. Utöver att låta högtalaren drivas via den medföljande strömkabeln så går det också att köra den på batteri med upp till 10 timmar.

Det går snabbt att ta ur batteriet och sedan stoppa tillbaka det. Batteriet snäpps fast så det är ingen risk att det faller ur vid transport.

Hur mycket batteri som finns kvar framgår av den inbyggda LED-indiktator så ingen risk att man missar något här.

Kvalitetskänslan av högtalaren är bra, det är gedigna material, inget fusk och eventuella detaljer är fastskruvade vilket tyder på att den ska tåla lite tuffare tag.

Installation av högtalaren Sharp Sumobox CP-LS100

Utöver att kunna använda högtalaren i egenskap av musiker, konferencier, komiker eller annat där någon form av instrument eller mikrofon används så går det alldeles utmärkt att ansluta via Bluetooth också. Detta innebär ju att högtalaren blir lite mer mångsidig och kan komma till användning hemmavid också när den årliga trädgårdsfesten brakar loss. Eller något annat…

Appen Sharp Lite laddas ner och sedan följer ett par enkla steg för att länka ihop högtalaren med denna. Faktiskt väldigt enkel och snabb process.

För att installera behövs då att användaren ger åtkomst till Bluetooth via sin mobil annars är det kört. I appen ser vi också att det finns en mängd andra produkter från Sharp som kan göra hemmet lite roligare. Dock så säljs inte många av dessa på den svenska marknaden.

När högtalaren installerats så får vi upp en spegling av kontrollpanelen som finns fysiskt på baksidan av högtalaren. Det ser onekligen lite coolt ut men dessvärre så är vridkontrollerna i appen ganska svåra att använda, det krävs en del pillande innan rätt nivåer ställs in. Lite synd faktiskt och ett skrollande alternativ hade nog gjort sig bättre i mobilen.

Det finns också två inställningsläge nere i högra hörnet, ett för inomhus och ett annat för utomhus. Det första alternativet ger en lite snällare ljudbild medan det andra ger lite mer rymd åt ljudet.

Annars är appen ganska sparsmakad. Det finns en del genvägar till olika frågor och en möjlighet att skapa grupper om man har flera högtalare.

Det går också att skapa automationer vilket kan vara bra om man vill optimera batteritid och annat. Trevligt nog så går Sharp Sumobox också att ansluta till röstassistenterna Amazon Alexa eller Google Assistent. Dessvärre saknar högtalaren stöd för AirPlay 2 vilket begränsar den något.

Som sagt, appen är ganska enkel och det rekommenderas att göra inställningar av ljudet direkt på högtalaren då kontrollerna i appen är lite svåra att vrida med.

Användning av högtalaren Sharp Sumobox CP-LS100 i vardagen

Sharp Sumobox är inte en högtalare som alla andra. Denna är lite mer, åtminstone om man tänker på de mest lämpliga användningsområdena. Det är inte en högtalare för den mindre lägenheten eller det lilla rummet utan den ska nog främst ses som ett alternativ till att användas utomhus eller av kreativa musiker och andra artister.

Storleksmässigt så är den 63 centimeter hög så den försvinner inte i mängden. Den syns och det ska den göras. Högtalaren har en image och kan också låta därefter. Totalt finns det fyra stycken högtalarelement i Sumoboxen; 2 x 8″ woofers och 2 x 2″ tweeters.

Under testperioden har undertecknad lyssnat på den både inomhus och utomhus och på olika musikstilar, allt från hårdrock och metal till lite mer trallvänlig pop och rock. Ljudet är överraskande bra och fylligt, faktiskt också vid uppspelning på lägre volym. Drar man på så fyller den ljudmässigt lätt upp trädgården vilket gör att den även är en bra partyhögtalare.

Att högtalaren har vinklade sidor innebär att när den läggs ner så riktas musiken något uppåt vilket är trevligt. Köra lite middag eller party på altanen är inga som helst problem – den hörs och vill man ta sig ut på gräsmattan för kubb eller annat kul så är det bara att låta den ligga kvar – den hörs även där. Tänk bara på att inte knalla iväg med mobiltelefonen vid uppspelning av musik från denne. Då börjar det knastra och ljudet hackas så se till att mobilen är inom den normala blåtandsräckvidden.

Dessvärre så har denne lilla tekniknörd aldrig lärt sig att hantera några instrument trots det stora musikintresset så några utlåtande om huruvida den är välljudande för en musiker kan dessvärre icke lämnas. Men, med tanke på hur högtalaren är konstruerad så skulle undertecknad tippa på att den gör sitt jobb även där.

Vill man ta med sig högtalaren ut på tur till picknicken, stranden, loppisen, semestern eller annat så är det bara att slänga in den i bilen och sedan använda hatthyllan för att vräka på med favoritmusiken. Användningsområdena är många och vad just du kan och vill använda den till bestämmer du själv men bra ljud (upp till 120 W RMS, 105 decibel) i ett portabelt (om än lite tyngre) format är vad Sharp Sumobox levererar!

Sharp Sumobox visar sig vara en ganska mångsidig högtalare men lite synd att den inte är IP-klassad vilket innebär att om och när den används utomhus och regnet kommer så gäller det att täcka över den.

Recension: Sharp Sumobox

Fördelar

 • Bra ljud
 • Använd för musik, instrument eller konferens
 • Bra byggkvalitet
 • Rejäla kontroller baktill
 • Uppladdnings- och löstagbart batteri

Nackdelar

 • Ingen AirPlay 2
 • Saknar IP-klassning
 • Kontrollerna i appen

Detaljer

Tekniska specifikationer Sharp Sumobox CP-LS100:

 • Mått: 310 x 630 x 268 millimeter
 • Vikt: 12,55 kilo
 • Batteri: Lithium-Ion (löstagbart)
 • Högtalare: 2 x 8″ woofers + 2 x 2″ tweeters
 • Högtalarstyrka: 120 W RMS
 • Drifttid: Upp till 10 timmar
 • Färg: Svart
 • Equalizer: Inne/ute
 • I/O System: USBx2 (enbart laddning)
 • Bluetoothprofiler: A2DP, AVRCP
 • Bluetooth: 5.0
 • Ström: 200-240 V 50/60Hz

Rekommenderat pris för Sharp Sumobox är 4 999 kronor. Mer information om produkten finns att läsa här.

Sammanfattning

Är du på jakt efter en större och mer mångsidig högtalare så är Sharp Sumobox CP-LS100 ett bra alternativ. Det är ingen högtalare du köper för att bära med dig till vardags men vid uppträden, fester, konferenser eller kick-offer så ser den till att leverera. Musikuppspelning fungerar bra och ljudet i samarbete med välkända Devialet lyfts också - det blir fylligt och välljudande. Kvalitetskänslan är hög och detaljer genomtänkta vilket väl förväntas av prislappen. Kör så det ryker!

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Känns klent med bar 3,5mm? :thinking:

go to 11 spinal tap GIF