Femte generationen Sony Xperia och alla ser exakt likadana ut

Från sajten:
image

Sony Xperia 1 V är en kompetent telefon med riktigt bra kamera, mjukvara och skärm i det övre prissegmentet.

Att vara eller mjukvara

Xperia 1 V använder operativsystemet Android 13, men när recensionsexemplaret anlände var en äldre version från april installerad. Under tiden som recensionen skrevs kom en uppdatering till operativsystemet från juni månad. I övrigt kommer telefonen med ett fåtal förinstallerade appar. Bland dessa finns musiktjänsten Tidal där ett tremånaders abonnemang erbjuds. Även Bravia Core och Creators app kommer förinstallerat, tillsammans med två program för att spela in video. De två apparna vi får med för att spela in film är Video Pro och Cinema Pro. Video Pro är en lite mer avancerad app än den inbyggda kamera-appen och har lite fler inställningsmöjligheter. Cinema Pro är en app som tillhandahåller ett användargränssnitt designat mer för professionella användare, här hittar vi en mängd olika inställningar för allt du kan tänka dig när det kommer till videoinspelning.

Mjukvaran som enheten kommer med är ett nästintill helt rent Android. Därför saknas en hel del anpassningsmöjligheter för att kunna lägga den där personliga prägeln på telefonen som du kanske är van vid på till exempel telefoner från Samsung eller Xiaomi, men detta innebär i praktiken även att vi ska kunna få uppdateringar snabbare. Det återstår dock att se.

Cinema Pro och Video Pro erbjuder mer avancerade funktioner för de som önskar lite mer.

Hårdvaran har de inte snålat med

När det kommer till hårdvaran har Sony inte sparat på krutet. Vi får en 4K OLED-skärm med 120Hz uppdateringsfrekvens, en Snapdragon 8 gen 2 processor baserad på 4nm-teknik, 12GB RAM, 256GB lagring och ett batteri på 5000 mAh. Även kamerorna är riktigt bra och vi får en vidvinkelkamera på 48 megapixlar, en ultravidvinkel på 12 megapixlar och en lins för zoom på 12 megapixlar. Sony Xperia 1 V har utrustas med fyra kameror som arbetar tillsammans för att producera bild- och filmmaterial av hög kvalitet. Den mest framträdande kameran är huvudkameran med en upplösning på 48 megapixlar. Denna kamera är en betydande uppgradering från föregångaren Xperia 1 IV, men det som verkligen sticker ut med Xperia 1 V är dess förmåga att ta bilder och spela in video i mörkare miljöer. Kameran presterar imponerande bra och levererar naturliga resultat. Bilderna och filmerna som fångas känns också väl lämpade för efterproduktion, vilket ger användarna möjlighet att finjustera och förbättra materialet enligt sina önskemål.

Sony Xperia 1 V erbjuder en imponerande foto- och filmupplevelse med bra bildstabilisering. Trots detta saknas en kraftfullare zoomfunktion för att ta bilder på avstånd och möjligheten till ordentlig makrofotografering för att fånga små detaljer på nära håll. Detta är något som kan vara värt att tänka på inför ett eventuellt köp, särskilt med tanke på prisklassen.

Telefonen klarar av att ladda batteriet med 30 watt via sladd och har även stöd för trådlös laddning, du kan också ladda andra enheter trådlöst från telefonen. Är du van att ladda din telefon snabbt även med trådlös laddning kan du bli lite besviken här, då du max kan ladda den med 15W trådlöst. Utöver detta kommer telefonen med en liten överraskning i form av ett 3,5 mm hörlursuttag, vilket kan vara trevligt för den som tycker om att lyssna på musik med sina gamla hörlurar eller spela musik i bilen som saknar trådlösa anslutningar.

Vad tycker vi då?

Undertecknad är ett stort fan av både så nära original Android och möjligheter till att kunna anpassa sin enhet, här lämnar Xperia 1 V en del att önska i mitt tycke. Enheten i sig är mycket trevlig att hålla i handen tack vare sitt långsmala format och sin tunna profil, vilket gör det lättare att nå hela skärmens yta. Något som är trevligt och skiljer sig lite från mängden är att selfie-kameran är placerad i ramen, precis under samtalshögtalaren istället för i skärmen. Den långsmala 21:9 skärmen är ljusstark inne såväl som utomhus och är riktigt krispig med sin höga 1644 x 3840 upplösning och en pixeltäthet på 643 pixlar per tum.

Vid normal användning skalar skärmen dock ned upplösningen för att spara på batteriet och skalar sedan upp igen när vi till exempel sätter på en film på HBO. Under tiden som vi har testat enheten har batteriet stått sig relativt bra, vi har fått ut ungefär 5-5,5 timmar med skärmen aktiv. Skärmen saknar dock stöd för variabel uppdateringsfrekvens, så du får är antingen välja på 60 eller 120Hz. Något som återigen finns på de flesta andra enheter i den här prisklassen. Att inte ha denna funktion kan vara en nackdel för batteritiden. Det innebär att telefonen fortsätter att använda en högre uppdateringsfrekvens även när det inte behövs, vilket kan påverka batteriets livslängd och du kan komma att behöva ladda telefonen oftare.

Trots att enheten har glas på både fram- och baksida känns den riktigt robust. Däremot sticker kameraenheten ut en del från bakstycket. Detta är något som kan oroa vid eventuella fall, men släng på ett snyggt skal så ska det nog vara lugnt även när det gäller den. Xperia 1 V kommer även med en IP65/68-klassificering för skydd mot vatten och damm, trots det så kan jag inte rekommendera dig att ta med telefonen i badet i sommar. I kartongen hittar vi telefonen, manualer och ingenting mer. Sony skickar inte ens med en kabel för att ladda telefonen med. Sammanfattningsvis kan sägas att Sony Xperia 1 V är en telefon som lyckas nå ut till en bredare målgrupp med sin femte utgåva. Den erbjuder hög prestanda och kan fungera som ett kreativt verktyg. Dess utseende ger en premiumkänsla med en baksida som trots att den är tillverkad av glas känns mer som plast och har en strukturerad yta som ger ett bra grepp.

För att låsa upp telefonen kan vi välja klassisk lösenkod eller använda våra fingrar med fingeravtrycksläsaren som är inbyggd i av/på-knappen på sidan av telefonen. Fingeravtrycksläsaren låser oftast upp telefonen snabbt, men kan ibland vara lite känslig för smuts. Andra telefoner i den här prisklassen kommer oftast med ansiktsupplåsning, något som tyvärr inte finns här. Att telefonen har en mycket kompetent kamera är det inget snack om men bilder som vi får ut är riktigt bra men kan ses som lite urvattnade i jämförelse med till exempel Samsung, däremot så är bilderna från Sony mer naturtrogna.

Bild tagen med auto-läge på Sony Xperia 1 V.

Bild tagen med auto-läge på Samsung Fold 4.

Bild tagen med auto-läge på Sony Xperia 1 V.

Bild tagen med auto-läge på Samsung Fold 4.

Bild tagen med auto-läge på Sony Xperia 1 V.

Bild tagen med auto-läge på Samsung Fold 4.

Bild tagen med auto-läge på Sony Xperia 1 V.

Bild tagen med auto-läge på Samsung Fold 4.

Bild tagen med auto-läge på Sony Xperia 1 V.

Recension: Sony Xperia 1 V

Fördelar

  • Trevlig formfaktor som gör det lättare att nå över hela skärmen
  • Krispig och fin skärm
  • Stöd för Always-on på låsskärmen
  • 3,5mm uttag för hörlurar
  • IP68 klassificering ger skydd mot vatten och damm

Nackdelar

  • Saknar stöd för ansiktsigenkänning
  • Kunde finnas fler anpassningsmöjligheter
  • Något långsamma uppdateringar (kan ändras efter release)
  • Inte ens en laddkabel i lådan

Detaljer

Testad produkt: Sony Xperia 1 V
Pris: 14990 kronor
Processor: Snapdragon 8 gen 2
Skärm: 4K OLED 120Hz
Upplösning: 1644 x 3840
Bildformat: 21:9
Minne: 12GB
Lagring: 256GB, 512GB, 1TB. Möjlighet att utöka ytterligare med minneskort
Vikt: 187 g
Mått: 165 x 71 x 8.3 mm
Batteri: 5000 mAh
Främre kamera: 12 megapixlar
Bakre kameror: Vidvinkel 48 megapixlar, ultravidvinkel 12 megapixlar, zoom 12 megapixlar
Portar: USB-C 3.2, 3,5mm
Trådlös kommunikation: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Bluetooth 5.3, A2DP, LE Audio, aptX HD, NFC

Sammanfattning

Sony fortsätter att sticka ut från mängden med en långsmal och tunn formfaktor som gör enheten riktigt trevlig att hålla i handen. Xperia 1 V erbjuder bra kameror och appar för att kunna ta foton, både som amatör och mer professionell användare. Något som de dock behöver fortsätta att jobba på är tiden mellan det att de tillkännager sina enheter och faktiskt släpper dem. Xperia 1 V visades upp i maj och har ett lanseringsdatum cirka 2 månader senare. Här gör de flesta andra tillverkare ett bättre jobb och släpper oftast sina enheter 1 till 2 veckor efter att de visat upp dem för världen.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Sony har sin plats i mobilhistorien. Men man får bra bilder även med en iPhone eller Google Pixel.
De generar mycket intresse i tech sajter. Men försäljningssiffrorna verkar sjunka varje gång det har kommit någon statistik. Så få se om Sony håller ut över tid eller om det blir som med LG? Internationellt har de inte mycket försäljning via telefonoperatörer.