Facebook går i bräschen för mer transparens och trygghet på nätet

Från sajten:
https://wp.teknikveckan.com/facebook-gar-i-braschen-for-mer-transparens-och-trygghet-pa-natet/

Efter all kritik om spårning av sina användare satsar nu Facebook på verktyg som sätter öppenhet främst.

Facebook har fått sin beskärda del av kritik för hur användare har kartlagts och spårats över nätet. Ibland för att tjänsten utnyttjats av tredje part i exempelvis Cambridge Analytica-fallet, ibland för att folk tror att viss spårning sker som inte är sant, exempelvis att Facebook skulle avlyssna våra konversationer via mikrofonen och ibland på grund av den spårning som faktiskt sker. Att Facebook ofta vet vilka appar och vilka webbsidor vi är inne på.

Detta sker genom olika tekniker varav inget är hemligt och går att läsa sig till på Facebooks egna webbsidor och syftet i slutändan är att kunna visa relevant reklam för oss.

off_facebook_activity

Nu vill Facebook göra det hela fullt transparent genom ”Off-Facebook Activity” eller Aktiviteter utanför Facebook på Svenska En tjänst som gör det möjligt för oss att se exakt vilka webbsidor och appar som skickar information till Facebook. Vi gers också möjligheten att blockera vissa appar och webbsidor eller allihopa.

I och med verktyget öppnas det upp en helt ny förståelse för hur våra nätidentiteter skapas och färdas runt på nätet och vi applåderar Facebook för att ta detta steg. Man inser själva att detta kommer att påverka deras affärer. Men samtidigt är det inte säkert att det gör det negativt, när vi förstår varför vissa annonser visas, att vi till exempel var inne och surfade på den där resesajten och därför får reklam för all inclusive i Grekland och inte låter vår fantasi skena iväg om varför vi får en viss reklam så ökar snarare förtroendet och förtroende är pengar.

Du hittar dina aktiviteter utanför Facebook under dina vanliga inställningar.

En större genomgång och vad vår hussäkerhetsexpert Karl Emil Nikka tycker om nyordningen hittar du på hans webbsida.