Experter vill minska risken att AI utrotar mänskligheten

Från sajten:
image

Uttalandet är undertecknat av framstående personer inom AI-branschen som Sam Altman från OpenAI och Demis Hassabis från Google DeepMind.

Med framväxten av ChatGPT, Bard och andra populära AI-verktyg så har det varnats från personer som Elon Musk om riskerna med artificiell intelligens (AI). Nu har en grupp högt profilerade inom AI-utvecklingen släppt ett uttalande på en mening som i princip bekräftar dessa farhågor:

”Att minska risken för att AI ska utrota oss bör vara en global prioritet i nivå med pandemier och kärnvapenkrig.”

Uttalandet publicerades på hemsidan för Center for AI Safety som är en organisation vars agenda är att minska riskerna för att samhällen skadas av AI. Undertecknarna består av 350 framstående namn – många från AI-branschen. Förutom Altman och Hassabis finns Turing-prisbelönade forskare Geoffrey Hinton samt Yoshua Bengio som av många betraktas som gudfadern för modern AI.

I mars uppmanades det till en sex månader lång paus i utvecklingen av AI för att ge branschen och allmänheten en chans att komma ikapp tekniken. Även om inga AI-modeller har nått självmedvetande (vad vi vet) så finns risker för missbruk och skada genom deepfakes, ”fake news” i stor skala och så vidare. Även AI-verktyg som med en knapptryckning kan skapa innehåll, konst och litteratur hotar mängder med jobb. President Joe Biden sade nyligen att “det återstår att se om AI är farligt” och fortsatte med “utvecklarna har ett ansvar att se till att deras produkter är säkra innan de släpps till allmänheten.”

Men allt är inte bara nattsvart när det kommer till framtidens AI. Förhoppningarna är att det ska hjälpa till med att hantera svåra sjukdomar som vi inte kan bota eller lindra idag. Hoppet ligger även hos AI i att hjälpa oss med att förhindra klimatförändringar och ge oss en snabb uträkning i faror som kan vänta oss framåt i tiden.

Via: Engadget