Vi avslutar veckan med en sammanfattning av de viktigaste elbilsnyheterna. BMW, Tesla och Geelys drar EU-kommissionen till domstol, Volvo gör en rekordvinst men aktiemarknaden håller inte med, Audi ändrar åter igen sin namnstruktur och Volkswagen registrerar nytt varumärke som borgar för en liten instegselbil. Dessutom får vi vikten av hemmaladdning för elbilar svart på vitt.
Biltillverkare utmanar EU-kommissionens tullar
BMW, Tesla och Geely har valt att ta EU-kommissionen till EU-domstolen över de nyligen införda strafftullarna på elbilar tillverkade i Kina. Dessa tullar, som EU menar är en motåtgärd mot oschyssta konkurrensvillkor, har skapat starka reaktioner inom fordonsindustrin.
För Geely, som tillverkar bilar som Volvo EX30 och EX90 i Kina, är missnöjet högst tydligt. Tesla påverkas också, då Model 3 för den europeiska marknaden tillverkas i Shanghai. BMW:s engagemang beror bland annat på Mini-bilar som även de tillverkas i Kina.
Tyska biltillverkare har generellt uttryckt missnöje, både på grund av deras starka handelsrelation med Kina och på grund av de ekonomiska fördelarna med tillverkning i landet. Tyskland röstade, tillsammans med fem andra länder, nej till tullarna, medan länder som Frankrike och andra med mindre kinesiskt beroende bilindustrier röstade ja. Sverige lade ner sin röst men fick löften om att Volvo inte skulle kunna få någon form av undantag. Trots det har produktionen av Volvo EX30 flyttats till Belgien – vilket i och för sig var planerat sedan gammalt,, medan EX90 har flyttats till South Carolina i USA och därmed försenades den ack så viktiga modellen ännu mer.
Nu ligger frågan hos EU-domstolen, som ska avgöra om tullarna vilar på korrekt rättslig grund. Utöver den redan existerande 10%-iga importtullen innebär de nya avgifterna att biltillverkarna nu måste betala mellan 18% (Tesla) och 45% (SAIC, som äger det i Sverige hyffsat populära MG-märket).
Volvos rekordvinst – men fallande aktiekurs
Volvo hade ett starkt 2024 trots den tuffa marknaden. Företaget rapporterade en omsättning på 400 miljarder kronor och en vinst på 27 miljarder kronor. Samtidigt presenterades framtida elbilar, däribland Volvo ES90 (primärt för Kina) och Volvo EX60. Uppdateringar av befintliga modeller, som skogsmulleversion av EX30 och hybridversionen av XC60, är också på gång.
Trots den imponerande vinsten varnar Volvo för ett tufft 2025, vilket fick aktiemarknaden att reagera negativt. Volvo-aktien föll rejält och tålamodet på de hårt prövade småspararna lär tryta ännu mer.
Tesla: dåligt år, men stigande aktievärde
Tesla har haft ett utmanande år, men det kunde ha varit värre. En betydande del av resultatet – 600 miljoner dollar av vinsten på 7,1 miljarder – beror på redovisningstekniska justeringar kopplade till flytt av Bitcoin-innehav. Trots detta fortsätter Teslas aktiekurs att stiga, troligen drivet av marknadens förväntningar på självkörande teknik och humanoida robotar.
Hur denna optimism kommer att möta det faktiska intresset för autonoma fordon återstår att se. Om de ens någonsin lyckats leverera på det.
Audi ändrar strategi kring modellnamn
Audi har återigen justerat sin namngivningsstrategi. Tidigare var planen att jämna siffror skulle tillhöra elbilar, medan ojämna siffror skulle användas för fossilbilar. Detta ledde till att elbilen A6 e-tron behöll sitt namn, medan uppföljaren till fossildrivna A4 döptes om till A5. Planen var att den fossildrivna motsvarigheten till A6 e-tron skulle heta A7, men Audi insåg troligen att A7 betyder något helt annat för kunderna.
Lösningen blev att behålla A6-namnet även på den nya fossildrivna varianten som lanseras snart och i stället särskilja det från eldrivna A6 e-tron genom beteckningarna TFSI e (plug in-hybrid, TFSI (Turbo fuel stratified injection = Bensin) eller TDI (Turbocharged Direct Injection = Diesel). Existerande modeller behåller sina nuvarande namn.
Volkswagen registrerar ID.Every1
Volkswagen har registrerat namnet ID.Every1, vilket tycks vara en lekfull referens till den kommande småbilen ID.1. Modellen förväntas bli en prisvärd elbil med en målsatt prislapp på 20 000 euro i Tyskland. På grund av svensk moms, valutakurser och andra kostnader kan dock priset i Sverige bli högre.
Hemmaladdning avgörande för elbilsboomen
Avslutningsvis har Statens väg- och transportforskningsinstitut publicerat en ny studie som understryker vikten av hemmaladdning för elbilens utbredning. Möjligheten att ladda bilen hemma, vare sig i villa eller gemensamma garage, är en betydligt starkare faktor än tillgången på snabbladdare längs vägarna.
Även om snabbladdning naturligtvis är viktig för långresor, är det hemmaladdningen som i praktiken driver övergången till elbilar. Detta är en viktig insikt för framtida infrastrukturplanering och stödprogram.