Ett svenskt pass är inte längre bäst

Från sajten:
image

Enligt en sammanställning av världens “bästa” pass gjord av konsultföretaget Henley & Partners, är Japans pass det främsta på marknaden.

Japaner kan resa till 193 av världens 199 länder utan visum. På andra plats kommer Singapore och Sydkorea, följt av Tyskland och Spanien på en delad tredjeplats. Tyskar och spanjorer kan resa till 190 länder visumfritt. Sverige återfinns på en femteplats tillsammans med Österrike, Danmark och Nederländerna.

Sverige har dock sjunkit på listan de senaste åren. Mellan 2011 och 2017 låg vi omväxlande på första och andra plats i indexet. Länder i Mellanöstern med osäkra förhållanden, såsom Afghanistan, Irak, Jemen och Syrien återfinns längst ner på listan. Även Pakistan, Somalia och Nordkorea är långt ner på listan. En person med afghanskt pass kan idag bara resa till 27 länder utan visum.

Efter pandemiåren blev det av flera anledningar svårt att få en passtid inom en rimlig tid. Även om det i dag är mycket enklare att få en tid för att beställa nytt pass går det fortfarande enklare med Pass fur alles lösning

Vilka länder behöver vi visum till då?

1 gillning

Det går att se här, Passport Index Comparison | Henley & Partners

1 gillning

Indien och Kuba var nog de enda länderna jag faktiskt hade kunnat tänka mig att besöka av de som krävde visum.