Enkla sätt att bli rik, rostiga knivar och djurplågeri - allt för klick

Från sajten:


Fejkade primitiva djungelbyggen till torterande av djur för att vi ska klicka på deras videos – hur stoppar vi det här?

Som alla andra kvällar när det är dags att sova, startar jag upp YouTube för ett par korta videor innan jag till slut somnar till någon serie. Igår var titeln på YouTube-videon “Everything You Watch is a Lie”. Fem minuter in i videon kunde jag inte längre ens fundera på att sova – jag var bara förbannad. Självklart är jag inte dummare än att jag förstår att många videos vi scrollar förbi på sociala medier och YouTube är iscensatta. Men jag kunde inte förstå varför oskyldiga videos som restaurering av en gammal kniv skulle vara fejkade.

Det som fick bägaren att rinna över var dock djurräddningsaktioner. I videon fick jag förklarat att dussintals av dessa kanaler har fejkat när de räddar fängslade, låsta och skadade djur från faran. Tillvägagångssättet är att de först filmar djuret hos veterinären där de får reda på att allt är bra. Just det här segmentet läggs in sist i videon för att säkerställa “ett lyckligt slut” för oss tittare. Sedan tvingas djuren in i obekväma platser, binds fast, lindas in i nät och till och med skadas fysiskt. Efter dessa hemskheter är det dags att börja spela in när vi får se att djuret “räddas” av sin egen plågoande. Views, klick, views och klick – nutidens valuta, och människor gör vad som helst för att få in dem.

När reality-tv gör det finns det ett konsensus att det är ok med överdriven verklighet, men det är något med att var och varannan amatör som gör det för klick på YouTube, som gör mig så förbannad. Barnen växer upp och ser allt som är fejkat och tror att det är så här världen ser ut. Att alla kan tjäna miljontals kronor om året och vara elak mot andra och behålla status och vänskaper. Det får vara nog, någon gång måste det bli för mycket. Jag går bara och längtar tills den dagen barnen säger att de inte vill titta på videos på internet eftersom allt är fejk ändå. Det är faktiskt skönt att vi snart kommer att se OpenAI Sora ta över YouTube, för då kanske vi äntligen kan enas om att allt vi ser är högst sannolikt fejkat.

Ikväll blir det inga fler Youtube-videos för mig – jag tänker se fiktiva berättelser.