En tillbakablick på elektronikmässan IFA 2023 i Berlin

Från sajten:
image

Elektronikmässan IFA 2023 i Berlin avslutades förra veckan och utställarna var många. Vi var där och bevakade nyheterna och summerar det hela nu.

Världens största elektronikmässa gick återigen av stapeln i Berlin. IFA 2023 imponerade med drygt 2 000 utställare och antalet besökare uppskattades till nästan 200 000. Det är mycket som ska kollas på och en viss gallring måste till, annars är det stört omöjligt att hinna med allt och speciellt när tiden är knapp. Vad stack ut i år och vad snackades det extra mycket om i mässvimlet? Vi sammanfattar det vi tyckte drog till sig lite extra uppmärksamhet och hoppas att det ger lite insikt i detta enorma event.

Robotdammsugare till höger och vänster

Det går inte att missa att robotdammsugaren blir allt vanligare i våra hem. På senare tid har dessa också blivit allt mer avancerade och på IFA 2023 fick vi se ett par modeller sticka ut lite mer än andra. En av nyheterna kom från kinesiska Dreame som med sin nya toppmodell L20 Ultra nu ser till att det moppas hela vägen in till kanterna. Läs mer om denna robotdammsugare här.

En annan nyhet när det gäller robotdammsugare som visades upp var den nya toppmodellen från EcoVacs. Deras Deebot X2 Omni har en sugstyrka på hela 8 000 Pa och med sin nya, fyrkantiga form tar den sig in i hörnen och får med all smutsen. En betydligt plattare design ser också till att denna tar sig lättare in under möbler. Läs mer om denna robotdammsugare här.

SwitchBot fanns också på plats och visade upp sin senaste innovation, S10. Det som sticker ut med denna är att den mer eller mindre är självgående eftersom vattenförsörjningen sköts genom att den ansluts till vattnet hemma. På så sätt behöver användaren inte manuellt tömma behållare för smutsigt vatten samt fylla på det rena vattnet. Cool detalj är också att denna robotdammsugare kan fylla på den senaste luftfuktaren från SwitchBot så att du slipper. Ta del av vårt reportage om SwitchBot här.

Utöver robotdammsugare fanns ett gigantiskt utbud av skaftdammsugare också. Både från välkända och betydligt mindre kända tillverkare men en sak är säker, dessa har kommit för att stanna och blir alltmer effektiva när det gäller att få upp den där vardagliga smutsen.

Poolrengöringsrobotar blir allt vanligare

Under pandemin var det nog många som investerade i sina hem och då i form av poolbygge. En pool är inte bara skön att ha utan den måste också hållas ren. Därför var intresset för poolrobotar stort och amerikanska tillverkaren Aiper tilldrog sig en hel del uppmärksamhet i sin stora monter där deras modeller Seagull Pro visade blöta känslor. Sugen på att läsa mer så kan du göra det här.

Även robotdammsugartillverkaren Dreame visade upp sina poolrengöringsrobotar. Två modeller kunde beskådas i deras monter tillsammans med övriga produkter från deras växande sortiment. Ta del av vad Dreame mer hade att erbjuda här.

Sakta men säkert ser vi en trend där robotar tar över mer och mer av våra tråkiga hushållssysslor i hemmen. Utvecklingen går framåt och produkterna utvecklas löpande till konsumenternas stora glädje. Att sedan priserna sjunker på företagens basmodeller innebär också att fler och fler kan upptäcka de många fördelarna med produkter som underlättar vardagen.

Luftrenaren som kör rundor

Bor du stort och inte vill investera i en luftrenare i varje rum så kan den nya versionen av AirBot Z2 från EcoVacs vara något för dig. Denna luftrenare kan inte bara rena luften utan även spela musik via inbyggda högtalare och som en extra bonus hålla koll på vad som händer i hemmet via den inbyggda kameran.

Att se den köra rundor i montern hos EcoVacs och samtidigt undvika hinder som “katter”, stolar och annat så uppstod ett visst habegär men sen kom jag på att jag inte bor så stort att den hade kommit till nytta.

Smarta hemmet & Matter

Matter utmålas som en slags frälsare för det smarta hemmet och ja, om allt fungerar som det ska så kan det säkert bli så. Oavsett vilket så andades det en viss optimism bland utställarna som valt att vara med och utveckla sina produkter för denna nya IoT-standard. Aqara fanns på plats och visade upp en närapå, komplett lösning för det smarta hemmet kring just Matter tillsammans med sina senast nyheter.

Även tyska företaget Eve visade stolt upp hur deras produkter nu fungerar med flertalet plattformar tack vare Matter. För att tidigare bara ha haft stöd för Apple Home så har ju nu en helt ny marknad öppnats upp för tyskarna. De passade även på att visa upp sin nya produkt, Eve Play i sin monter och denna är en lite mer avancerad variant av Apple AirPort Express när det gäller att skicka musik från mobilen till din stereoanläggning hemma.

Som vanligt så har säkerhetskameror en framträdande plats på en mässa med teknik och elektronik. Utbudet av smarta kameror gick att räkna till hur många som helst där även många mindre företag ställde ut. Eufy var ett av de mer välkända som visade upp sina alster här och då speciellt de utomhuskameror med inbyggd solpanel som innebär att användaren slipper ladda batterierna.

Det som är smart i det smarta hemmet är när saker och ting kombineras. Istället för att belamra hemmet med en massa prylar så blir det kanske snyggare om olika produkters funktioner kombineras till en och samma produkt. Ta till exempel företaget Ksix som kombinerar smart belysning med högtalare.

På tal om smart belysning så var det riktigt läckert att se Yeelight visa upp sin produkt, Rooflight som simulerar det naturliga ljuset som strömmar in genom ett takfönster. Visst ser det ut som en himmel utanför men låt er inte luras den smarta belysningen.

Att Samsung storsatsar på det smarta hemmet med sin plattform SmartThings gick inte att missa. Med hjälp av lite speglar så lurades man att tro att det fanns hur mycket produkter som helst och visst finns det ett stort utbud att välja på här!

Nanoleaf fanns också på plats och pratade om sin satsning på Matter. De har också en produkt liknande den från Yeelight på gång och som visades upp tidigare i år på CES-mässan i Las Vegas. De kommer dessutom att lansera ett par produkter i samarbete med den kanadensiska designbyrån Umbra. Läs mer om detta här.

Även TP-Link hade en stor monter där de visade upp sina produkter. De kommer bland annat att lansera två säkerhetskameror med stöd för Apple Home vilket är deras första bidrag till detta eko-system. Annars var det mycket fokus på routers i deras monter och speciellt då WiFi 7 vilket vi säkerligen kommer att få både se och höra mer av framöver.

Att det smarta hemmet och Matter kommit för att stanna går inte att missa. Antalet aktörer som visar upp produkter för det smarta hemmet är sjukt många där stora aktörer som Ezviz, Tuya och Nedis visar upp sina lösningar som faktiskt många gånger innebär ett produktutbud som är betydligt större än vad vi hittar i Sverige idag. Med andra ord så är konkurrensen stor och det är många som är med och slåss om konsumenternas pengar och förtroende. Kul tycker undertecknad då det driver på marknaden.

Smarta vitvaror blir bara smartare och smartare

Roborock passade på att visa upp sin superläckra kombinerade tvättmaskin och torktumlare på mässan. Den sticker ut med en läcker design och smarta funktioner men framförallt är det den stora touchdisplayen upptill som väcker lite extra habegär. Det är snyggt gjort och kombinationen innebär att man sparar plats i tvättstugan därhemma.

Inte alla vitvaror är smarta eller för den delen vita. Vestel är ett stort varumärke med en gigantisk monter som visade upp ett par läckert retrodesignade produkter. Lägg märke till de äldre prylarna som säkert tingar höga summor idag bland samlare som vill ha den där rätta känslan i sina hem…

Samsung passade på att visa upp en kombinerad tvättmaskin och torktumlare som med en minimalistisk design smälter in i hemmets inredning utan att stöka till det. Läcker och inte minst utrymmesbesparande vilket säkert uppskattas i många hem där utrymmet kanske inte alltid räcker till.

LG visade upp en annan kombinerad lösning med en stor spis med ugn samt en tillhörande mikrovågsugn att fästa ovanför. Denna har även en inbyggd spisfläkt och för att göra vardagen lite roligare så har man klämt in en tv i luckan till mikrovågsugnen. Aldrig en tråkig stund när man lagar mat längre…

Just vitvaror och andra produkter för köket fanns det gott om. Återigen många varumärken som man aldrig hört talas om men också många av de sedvanliga. Själv hade det ju varit trevligt att se en lösning som kombinerar många av de hushållsapparater som finns i hushållen idag. Tänk (om man får drömma) en smart pryl som rostar mackorna, kokar äggen, bakar våfflorna, kokar vattnet, pressar juicen, kokar kaffet och fixar till de varma mackorna? Det blir ju så sjukt många produkter idag som ska trängas i köksskåpen därhemma.

TV-apparaterna då?

Jodå, vad är en elektronikmässa utan en massa tv-apparater och utöver att bara bli större och större så är det kul när någon vågar tänka utanför boxen. LG med sin ihopfällbara tv som stuvas ner i en resväska är ju bara cool på så många sätt.

Att stå framför TCL’s The Cinema Wall 163″ 4K och sedan komma hem till sin lilla Philips på väggen gör ingen glad. Det var en sjukt stort tv som kräver ett vardagsrum därefter. Bilden var inte så dum den heller.

Det här med transparenta tv-apparater är nog lika eftertraktat som 3D-tv är idag. Sådär med andra ord men trots detta så fanns ett par utställare som visade upp sina egna varianter. Detta blir nog mest en kul grej i inredningskänsliga hem…

Även Samsung passade på att visa upp sjukt stora tv-apparater i sin gigantiska monter. Återigen så imponeras man av bildskärpan men undrar samtidigt hur många som köper den här storleken av tv-apparater till sina hem.

Återigen till Samsung som visade upp sitt senaste samarbete, denna gång med Disney för att fira det företagets 100-årsjubileum. En läcker tv-apparat som dessutom visar upp flertalet verk från Disney’s magiska värld.

Trots alla dessa jätteapparater så fanns det också mycket att se när det gäller mer normala storlekar av tv-apparater. De sticker dock inte ut lika mycket som när man går förbi en tv-apparat som är större än väggen i ens vardagsrum…

Jättarnas montrar imponerar stort

Många elektronikföretag är att betrakta som bjässar och det återspeglas i deras montrar på IFA 2023. Störst av alla är Samsungs som tar upp en hel hall vilket kanske behövs med tanke på mängden besökare som drogs dit hela tiden.

Utöver ovanstående jättemonter så hade även TCL, Hisense, LG och Vestel stora montrar med mycket att se på. En röd tråd hos alla dessa var att det pratades mycket om miljön och hållbarhet. Det är många företag idag som aktivt visar upp hur de arbetar för att minska sitt och sina produkter koldioxidavtryck.

Övriga produkter som väckte intresse

Franska företaget Withings visade upp sina senaste smarta klockor samt sin lite udda produkt U-Scan. Denna monteras i toaletten för att sedan urineras på vilket kan hjälpa till att öka medvetenheten om kroppen och hälsan.

Vi talade med deras representant som menade på att det är en produkt som kan hjälpa kvinnor som försöker bli gravida till exempel. En intressant om än lite udda produkt måste erkännas.

AirCard var en annan produkt som vi sprang på. Detta är en kreditkortsstor tracker med stöd för Apple Find My som nyligen finansierats via Kickstarter. Den innehåller också visitkort som kan skickas över via NFC till valfri mottagare och då undertecknad beställt en så kommer ett test så småningom.

Elscooters sågs också till här och där men just dessa stilrent designade från Navee fick en att stanna upp för en stund. Skönt när någon vågar bryta trenden med grå/svart/metallic/matt och visa lite färg.

Tillbehörstillverkaren Zagg visade upp sina senast produkter, bland annat deras trådlösa tangentbord som kommer i tre olika storlekar. Enkla och prisvärda och vi testar just nu en av modellerna för en kommande recension.

Lite intressant att se alla dessa robothundar som tycks vara något många tror att vi behöver idag. Kanske inte gemene man men troligtvis är användningsområdet fortfarande ganska begränsat. Kul ändå att se dessa i action då de trots allt är ganska smidiga.

Det där udda som nog inte blir någon succé

Allt med elektronik är inte kul (ska motvilligt erkännas) och allt på mässan kommer inte att gå hem hos folket heller. En av de mer udda prylarna var AirWheel vilket är en kabinväska som har ett utfällbart styre, hjul och som kan transportera dig mellan flygplatsernas terminaler. Extra bonus här var att batteriet i väskan kan användas som en powerbank under resans gång. Allt godkänt av flygbolagen dessutom.

En BMW-motorcykel som är eldriven och ser ut att vara designad av någon som aldrig gått en adekvat utbildning – kan det vara något? Tja, visst intresse fanns ju men troligtvis inte från någon som kommer att köpa den…

Just avsaknaden av tycke, smak och design verkar också vara något som saknades på dessa solpanelsdrivna elscooters som visades upp. Vem kommer ens på idén? Okej, idén som sådan är ju bra men det måste göras snyggare!

Sist av allt tyckte undertecknad lite synd om företaget som antagligen har allt mot sig om de vill ta sig in på den svenska marknaden…

Avslutningsvis kan det sägas att årets mässa var gigantisk med hur mycket som helst att titta på. Det som vi tagit upp ovan är inte ens en berömd …i Mississippi utan bara något för att visa på bredden av det som ställs ut här. Det är beundransvärt att många företag tar sig hit och framförallt tar sig tid att prata med besökarna om sina produkter, speciellt när många av dessa bara är på jakt efter reklamprylar, påsar eller något ätbart i montrarna.

Oavsett vilket så är det en speciell känsla att få komma ner till Berlin och elektronikmässan IFA 2023 och vi hoppas att vi lyckats förmedla en del av denna känsla till er, våra läsare!

3 gillningar

Snygg sammanfattning Micke!

2 gillningar

Tack Dennis!

KONKA måste vara köparna av Nokia! Gick inget bra dock. :joy: