OnePlus lanserade nyligen sin senaste smarta klocka, Watch 2R som har upp till 100 timmars batteritid. Givetvis erbjuder den smarta klockan en rad andra trevliga funktioner.
Utbudet av smarta klockor fortsätter att växa och frågan är vilken man ska köpa. Vad är det man ska titta närmare på – funktioner, operativsystem eller batteritid? Eller om klockan kan ersätta ett äldre aktivitetsarmband och på så vis slå två flugor i den berömda smällen? I samband med att OnePlus presenterade sin mobiltelefon, Nord 4 så släppte de även en ny smarta klocka, OnePlus Watch. Vi har testat denna ett tag nu och tycker att de lyckats få till en bra klocka med vad vi kan förvänta oss 2024, inte minst när det gäller batteritiden.
Det här är smarta klockan OnePlus Watch 2R
OnePlus Watch 2R är en smart klocka med en rund formgivning och till skillnad från deras första version så har denna, lite lägre prissatta klocka nu två mer distinkta knappar på höger sida. Klockan finns i två färger, Forest Green samt Gunmetal Gray och det är den senare vi fått tillsänt oss för recension.
I förpackningen finns den smarta klockan, en liten magnetisk laddare samt en tillhörande laddkabel av typen USB-C till USB-A och lite dokumentation. Plus för att laddaren inte sitter fast med laddkabeln vilket innebär att det blir en sak mindre att ta med sig om man ska iväg någonstans.
OnePlus Watch 2R kommer med ett mönstrat silikonarmband som smälter in bra med själva boetten. Själva ringen runt boetten kan vid en snabb anblick ge intrycket av att det är en justerbar sådan men så är inte fallet. Det är fasta, tryckta siffror som på något sätt fyller ut den svarta sorgkanten – ganska fiffigt faktiskt.
Nu finns det två utstickande knappar på höger sida av klockan som används för att ta fram apparna (övre) eller för att välja träningspass (undre). Tryckkänslan är bra och klockan svarar snabbt vid tryckning vilket är positivt. Synd dock att det inte går att snurra på knapparna för att navigera runt i de olika menyerna – borde väl kunna lösas tycker man.
Undersidan av klockan innehåller de sedvanliga sensorerna som används för att ge användaren mer insikter i de hälsofunktioner som finns att tillgå. Det handlar om allt från att mäta puls och syrenivåer till att låta oss andas kontrollerat för att slappna av.
Dagens smarta klockor är inte de tunnaste vi hittar och en stor anledning till detta är batteriet. Just i detta fall så sitter det ett batteri på 500 mAh som kan ge upp till 100 timmars batteritid i det smarta läget. Just den där extra batteritiden kommer ofta med en del uppoffringar som exempelvis AOD (Always On Display) och andra mätfunktioner. Ju mer som är aktiverat desto mer batteri går åt så 100 timmar kanske bara fås om man ska ut i öknen i ett par dagar och vandra utan tillgång till laddning.
Den lilla laddaren fäster på baksidan med magnet som inte väger många gram. Detta innebär också att det är svårt att få klockan att ligga snyggt på ett bord vid laddning, speciellt med det lite styvare armbandet som sitter på klockan.
Laddning sker med andra ord enklast genom att klockan ligger på sidan – hade varit skönt att kunna ha den liggande platt men ingen stor sak egentligen. Plus dock för att laddaren sitter där den sitter och inte faller av vid minsta stöt som ibland kan vara fallet.
Kom igång med OnePlus Watch 2R
OnePlus Watch 2R använder sig av appen OHealth för det mesta när det gäller att hålla koll på träning och att göra inställningar för klockan. En daglig översikt visar aktuella steg och annat när appen öppnas och det går direkt att gå in och se hur det sett ut under olika dagar. Men, först behöver vi lägga till klockan i appen vilket inte är några konstigheter. I översikten väljs den enhet som ska anslutas och att det syns en rad med OPPO-produkter här är inte så konstigt då OnePlus ägs av just OPPO. Efter ihopparning kommer man som användare att behöva göra lite val i appen.
Välj vilken handled klockan ska sitta på och ställ in ett lösenord för skärmen så att ingen obehörig kan komma åt din data. Därefter är det också smart att välja att synkronisera aviseringar från mobiltelefonen för att få ut mer av klockan.
När klockan väl är installerad så är det dags att utforska lite av vad appen har att erbjuda. Välj en snygg, stilfull urtavla bland de många som finns tillgängliga i appen där ganska många är kostnadsfria vilket oftast är att föredra. Fundera sedan också över vilka appar som ska finnas på klockan så att den blir så smart som du vill ha den. Detta sker via Google Play och påminner mångt om mycket på hur det ser ut för mobilen.
Det finns en hel del olika paneler som ger en snabb information om allt från rörelsemål till sömn och annat. Ta bort eller ändra ordning så att det passar dig bra. Ställ också in vilka mål som ska försöka nås varje dag så att hälsan får sig en skjuts. Vilka aviseringar som ska visas kan också ställas in och dessa kan även påverka batteritiden så ta bara med de mest nödvändiga.
När man väl varit igång ett tag så samlas en massa data kring hälsan som kan ge dig som användare en hint om hur det ser ut om dagarna. Pulsen mäts konstant när klockan sitter på handleden, liksom sömn och vill man ha koll på stressnivån så är detta också möjligt. Utöver detta går det även att se syrehalten, SpO2 i blodet och perioder för avslappning. Används ett par kompatibla hörlurar så går det även att få data om nackhälsan, med andra ord om du hänger med huvudet eller har en bra hållning.
Appen är förhållandevis enkel men ger en bra översikt kring, framför allt hälsoaspekterna vilket uppskattas. Den behöver dock lite finputsning eftersom en del värden ibland ligger väl nära de grafiska cirklarna – en småsak men kan det bli bättre så varför inte? Appen kan även synkronisera data till Strava och andar appar som är kompatibla med Google Health Connect.
OnePlus Watch 2R i vardagen
Den första lite smartare klockan som hamnade på undertecknads arm var en Casio med miniräknare vilket var någon gång på tidigt 80-tal och hej, vilken kul sak det var. Den kunde även visa olika tidszoner och hade en tidtagarfunktion samt lite annat smått och gott som datum och inbyggd belysning. Det var smått revolutionerande på den tiden och även om knapparna för miniräknaren var i minsta laget så var det ändå fascinerande att man lyckats trycka in så mycket andra funktioner i en klocka.
OnePlus Watch 2R har i princip allt det som förväntas av en modern smart klocka år 2024. Den ger ett trevligt intryck där den sitter på armen och trots en lite tjockare formfaktor (inte värre än andra smarta klockor) så märks den inte av tack vare sin låga vikt. Displayen på 1,43″ är tydlig även i starkt solljus så det är inga problem att se vad klockan är en varm sommardag (om ni nu minns dessa).
För den som har svårt att bestämma sig för en funktionell urtavla så finns det gott om sådana att välja mellan. Allt från mer minimalistiska till de som påminner om de som finns i lite mer dyra schweiziska tidsräknare. Det här med urtavlor är ju högst personligt så det gäller att prova sig fram och hitta sina favoriter – en som passar för den aktiva och kanske en som fungerar bra på kontoret. Personligen så får urtavlan gärna visa upp så mycket som möjligt så länge det inte ser plottrigt ut…
Som den inbitne kontorsråtta man är så rör man sig inte så mycket som man kanske borde men det som ändå görs visas tydligt på klockans display. OnePlus Watch 2R använder sig av Wear OS by Google så det är lätt att se status på det man vill veta mer kring. Att klockan dessutom har stöd för en mängd olika träningslägen är även detta positivt vilket hjälper till att motivera vid aktiviteter. Klockan har också inbyggd GPS med dubbla frekvenser så det är lätt att håll koll på var man befunnit sig under joggingen.
När det gäller att sova med klockan för att få lite mer insikt i hur ens sömn är så fungerar detta också bra. Dock så gäller att sätta klockan i viloläge innan man lägger sig för annars har den en tendens att lysa upp området runt huvudkudden under natten när man snurrar runt i sömnen. Tack vare batteritiden så går det att sova ett par dagar på raken och mäta sömnen och smart laddat så kan insikten om hur man sover leda till ett bättre mående.
OnePlus har gjort ett bra arbete när det gäller batteritiden och genom att använda olika chip i klockan så kan processerna optimeras vilket ger en bättre batteritid än hos många andra smarta klockor på marknaden. Dock så gäller detta att man går lite på sparläge och stänger av viss funktionalitet i klockan så det är en smaksak vad man i slutändan väljer – bra batteritid och få laddningar eller tätare laddningar och mer funktionalitet?
Recension: OnePlus Watch 2R
Fördelar
- Prisvärd
- Bra batteritid
- Bekväm
- Ljusstark display
- Många träningslägen
- Wear OS känns genomarbetat
Nackdelar
- Inget för dig som använder iOS
Detaljer
Tekniska specifikationer OnePlus Watch 2R:
- Chassi: Aluminum Alloy
- Armband: Silikon
- Armbandsstorlek: 140-210 millimeter
- Mått: 47,6 x 46,6 x 12, 1 millimeter
- Vikt: 37 gram, 59 gram med armband
- Skärm: 1,43″ AMOLED, 466 x 466 pixlar, 326 PPI
- Ljusstyrka: 600- 1 000 nits
- Batteri: 500 mAh
- Batteritid: upp till 100 timmar (Smart Mode)
- Snabbladdning: 60 minuter, 100 procent, 10 minuter ger 24 timmar
- Processor: Snapdragon W5 Gen 1
- Operativsystem: Wear OS 4 + RTOS
- Minne: 32 GB ROM
- Wi-Fi: 5G/2.4G, support 802.11 a/b/g/n
- Bluetooth: BT 5.0 och BLE
- GPS: Dual Frequency L1+L5, Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS
- Kompatibilitet: Android 8.0 eller senare
- Sensorer: Accelerometer, gyroscop, optisk hjärtfrekvenssensor, optisk pulxoximeter, cal heart rate sensor, geomagnetisk sensor, ljussensor, barometer
- Färger: Forest Green, Gunmetal Gray
Rekommenderat pris för OnePlus Watch 2R är 3 399 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.
Sammanfattning
OnePlus Watch 2R visar sig vara en klocka av det smarta slaget som ger mycket funktionalitet för pengarna. Med ett chassi i aluminium väger den lätt och märks inte av på armen och då blir den lätt en följeslagare som håller koll på hur man rör sig och hur man, i vissa fall, mår. Med mer insikt i hur mycket man rör sig om dagarna så kan detta leda till bättre hälsa. Klockan synkroniserar snyggt med appen OHealth men det är dock inget för dig som har iOS då den inte stöder detta operativsystem alls. Displayen är stor och tydlig, även under soliga dagar och färgåtergivningen är bra vilket höjer upplevelsen när man skrollar runt bland de många appar som finns att tillgå i Wear OS. Kort och gott så är detta en prisvärd smart klocka som är lätt att tycka om.
Betyg: 4 / 5
