En prisvärd genväg till det smarta hemmet

Från sajten:
image

Ikea fortsätter att släppa nya produkter för sitt sortiment kring det smarta hemmet. För ett tag sedan fick vi se en ny version av genvägsknappen som vi testat.

Ikea Home Smart fortsätter att utökas med nya produkter för det smarta hemmet och i takt med detta sker även en del andra förändringar. En av förändringarna är att Ikea fortsätter att fasa ut äldre fjärrkontroller som använder sig av knappcellsbatterier. Detta till förmån för fjärrkontroller som använder uppladdningsbara AAA-batterier. Ikea Somrig är alltså företagets nya fjärrkontroll som ersätter den äldre Ikea Genvägsknapp.

Vi letade upp en Ikea Somrig på ett vintrigt varuhus och har testat denna för våra läsares räkning.

Det här är nya genvägsknappen Ikea Somrig

Ikea Somrig är förpackad i en kartong så liten att det är svårt att hitta den på hyllorna vid en snabb överblick. Detta i sig är bra då vi inte behöver transportera en massa luft i onödan som var fallet med med första och mer eller mindre inbrottssäkra varianterna av deras smarta plug om ni minns dessa?

I förpackningen hittar vi givetvis den nya fjärrkontrollen samt ett väggfäste som kan skruvas upp om man väljer att inte använda den dubbelhäftande tejpen. Precis som i första generationens genvägsknapp medföljer ett antal olika illustrerande ikoner som placeras under ett genomskinligt, lite mattfrostat lock.

De medföljande illustrationerna är tänkta att snabbt kunna ge en överblick över de scener som ska kontrolleras. Det medföljer även två dubbelsidiga blanka som kan användas för att skriva eller rita in det som ska kontrolleras.

Utöver ovan visade illustrationer så finns även dessa två att välja på när man vänder på pappersbitarna. Ganska så tydligt och självförklarande ska tilläggas vilket kan vara bra för de yngsta eller för de äldre i hemmet.

Ikea Somrig har två stycken knappar, en upptill samt en nertill – båda tydligt markerade med både punkter samt en fördjupning för den översta knappen vilket gör den enklare att hitta om det är mörkt.

Väljer man att använda det medföljande genomskinliga locket så finns även här en markering så man vet vad som är upp eller ner.

Baksidan av genvägsknappen visar tydligt vilken produkt det rör sig om och att den har en del certifieringar.

Till skillnad från de äldre fjärrkontrollerna så saknar dessa nyare modeller en skruv för att lossa på den bakre luckan. Här krävs en skruvmejsel eller annat för att bända loss luckan vilket är att föredra.

Ikea har som sagt var valt att frångå knappcellsbatterier i sina fjärrkontroller och ersätta dessa med AAA-batteri. Givetvis pushar de får sina egna uppladdningsbara batterier vilket på sikt ska ge mindre batteriavfall på marknaden.

Den som är uppmärksam har också sett likheterna mellan Ikea Somrig och den i år tidigare lanserade Ikea Rodret som används för att dimma och tända/släcka belysning i Home Smart. Samma gjutform har använts till Somrig och det enda som skiljer dessa åt är de tryckta symbolerna.

Skillnaden mellan den nya genvägsknappen och den äldre är också ganska påtagbar. Formmässigt så skiljer sig dessa åt och vilken som föredras är upp till användaren men visst ligger den nya formen bättre i handen men det kan vara en smaksak.

Båda genvägskontrollerna har det här frostade locket som ger ett lite mjölkigt utseende men detta behöver inte användas om man har koll på sina kontroller.

Installation av genvägsknappen Ikea Somrig

Att installera Ikea Somrig går till på samma sätt som med övriga produkter för Ikea Home Smart. Välj plustecknet uppe i högra hörnet och sedan den produkttyp som ska installeras. Säkerställ att du väljer rätt fjärrkontroll så att funktionaliteten blir korrekt – det finns ju trots allt ett gäng olika fjärrkontroller från Ikea att välja på i dagsläget…

Bänd upp luckan på baksidan och sätt i ett batteri (medföljer ej) för att därefter nollställa enheten och sätta denna i parningsläge. Detta görs med fyra snabba tryckningar på parkopplingsknappen. Därefter börjar hubben söka efter genvägsknappen och vitsigheten finner givetvis inga ord för denna produkt heller (undrar hur de gör på icke svenska app-versioner?).

När produkten hittats ska den läggas till i ett rum och sedan finns det möjlighet att ändra namn, rum och få mer information om produkten. Den som är uppmärksam ser att tiderna hoppar lite här men det beror på att genvägsknappen inte hittades vid två försök. Eller rättare sagt, den hittades och lades till men detta bekräftades ej korrekt i appen varför undertecknad gjorde fler försök att lägga till denna. Skumt, bugg eller annat låter vi vara osagt men ha koll på de olika stegen under installationen.

När genvägsknappen är på plats i appen är det dags att lägga till de scener som ska styras. Totalt sett kan sex olika scener styras via enkeltryckning, dubbeltryckning samt lång tryckning. Med andra ord gott om kontrollmöjligheter för en låg kostnad. Nu finns det inte många scener i detta hem via Home Smart men två stycken skapades för att visa hur dessa läggs till på genvägsknappen.

Det går också att från vyn scener i appen lägga till vilken knapp som ska styra dessa så allt går att fixa till i efterhand också om man inte har någon scen färdig när knappen installerats.

Användning av genvägsknappen Ikea Somrig

Det är alltid bekvämt att styra sitt smarta hem via automatiseringar eller scener så att det mesta kan sköta sig själv. Låt belysningen tändas när solen går ner och släckas när den går upp eller på en bestämd tid. Men, ibland är det skönt att kunna styra utanför fasta tider också och då är en genvägsknapp användbar. Inte minst för att andra i familjen slipper bli frustrerade över att inget går att styra om de inte har åtkomst till appen vilket säkert är ganska vanligt.

Ikea Somrig ligger ganska skönt i handen och är lättare att hantera än de äldre fyrkantiga och mindre fjärrkontrollerna. Att företaget går från knappcellsbatterier till vanliga standardbatterier är också helt okej vilket då givetvis också påverkar formfaktorn och inte minst tjockleken på fjärrkontrollerna. Nu är det väl bara fjärrkontrollerna till deras solskydd som ska ersättas också men det är säkert på gång.

Det är också bra att genvägsknappen har en inbyggd magnet vilket innebär att den går att fästa på kylskåpet eller annat magnetisk yta så väggfästet eller den dubbelhäftande tejpen behöver inte användas.

Att erbjuda en genvägsknapp är bra precis som andra fjärrkontroller men det hade varit trevligare om man tagit ett helhetsgrepp kring formfaktorn – nu är det ju en fortsatt liten soppa om man vill ha och uppskattar lite enhetlighet i det smarta hemmet. Utöver dessa fjärrkontroller nedan så finns det ju även Styrbar som påminner som en korsning mellan Rodret och Symfonisk och sedan alla de äldre, mindre och fyrkantiga som används för de smarta pluggarna, för att dimma belysning och till solskydden. Med dessa formfaktorer blir det svårare att få till en snygg lösning utan att ha tillgång till en 3D-skrivare. Tycker nog det vore på sin plats att erbjuda en standardiserad 86×86 ram/adapter för fjärrkontrollerna när de väl bestämt sig för vilken eller vilka former de ska använda framöver…

Ikea Somrig går att använda med nya Dirigera-hubben men även med den äldre Trådfri Gateway fast då krävs den äldre versionen av appen – något att tänka på inför ett eventuellt köp. Enligt Ikea kan även funktionerna variera beroende på vilken hubb/gateway som används. Ovanstående recension är baserad på en Ikea Dirigera.

För er som kör Apple Home också så kan vi informera om att även denna genvägsknapp dyker upp i Hem-appen med möjlighet att konfigurera sex olika händelser beroende på tryckning – trevligt!

Recension: Ikea Somrig

Fördelar

 • Prisvärd
 • Sex olika scener kan styras
 • AAA-batteri
 • Medföljande illustrationer
 • Magnetisk
 • Syns i Apple Home också

Nackdelar

 • Bugg vid installation
 • Varför alla olika former och storlekar?

Detaljer

Tekniska specifikationer Ikea Somrig:

 • Batteri: 1x AAA
 • Räckvidd: 10 meter öppen luft
 • Driftsfrekvens: 2405-2480 MHz
 • Uteffekt: 3 dBm (EIRP)
 • IP-klass: IP44
 • Arbetstemperatur: 0 – 40 °C
 • Mått: 8 x 5 x 3 centimeter
 • Vikt: 70 gram

Rekommenderat pris för Ikea Somrig är 99 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Ikea Somrig är en smart genvägsknapp som ger det smarta hemmet potential och detta till ett lågt pris, under hundralappen. Ett extra plus är att den också exponeras i Apple Home vilket innebär fler möjligheter för dig som har en tredjepartskonfiguration mellan de olika plattformarna. Den ligger skönt i handen och kan installeras på olika sätt vilket alltid uppskattas. Det som är fortsatt problematiskt är de många olika formerna på fjärrkontrollerna från Ikea som bidrar till ett spretigt intryck om man går all-in.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
4 gillningar