För första gången i världshistorien har en läkare räddat livet på någon med hjälp av en hjärtstartare som kommit flygande till platsen med drönare.
Det var i december som Mustafa Ali på väg till arbetet på NU-sjukvårdens akutmottagning på NÄL i Trollhättan som han fick syn på en man som fallit ihop utanför sitt hus.
Bredvid mannen satt en kvinna som såg ut att försöka skaka liv i mannen som låg ner. Mustafa beskriver för att VGR fokus att “han förstod genast att något var fel” och att han “rusade dit för att hjälpa till. Mannen hade inte någon puls och jag började med hjärt-lungräddning (HLR) och bad kvinna att ringa 112 och larma akut hjärtstopp.”
Samtidigt som ambulans skickas så skickas en en drönare med hjärtstartare dit. Sjuksköterskan på sjukvårdens larmscentral hade skickat ut en drönare också. I ett forskningsprojekt som Västra Götalandsregionen ingår ska det undersökas hur drönare kan skapa nytta och integreras i hälsa-och sjukvården.
Projektet planeras pågå till 2022 och leds av sjukvårdens Larmcentral och innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen, i samarbetet med Karolinska institutet i Stockholm.
Det var tack vare hjärtstartare som Mustafa Ali kunde påbörja defibrillering. Det krävdes enligt VGR Fokus flera försök och andra livräddande insatser av Mustafa och ambulanspersonalen som anslöt till plats.
Patienten ska ha klarat sig och mår i dag bra.
Projektet som drivs ska fungera på sådant vis att om larmoperatören identifierar ett larm om misstänkt hjärtstopp flyger en drönare ut till platsen och vinschar ner en hjärtstartare utanför ytterdörren till patienten. Larmoperatören instruerar sedan inringade om hur hjärtstartare ska användas till dess att ordinarie räddningspersonal anländer till platsen.
Enligt Andreas Claesson, som är hjärtforskare på Karolinska Institutet, kan uppemot 70 procent överleva om man tidigt får hjärt- och lungräddning samt en stöt från en hjärtstartare.
Områdena som ingår i projektet är Fiskebäck, Torslanda, Kungälv och planeras även ske i Trollhättan.
Via: VGR Fokus