De slinglösa gräsklipparna blir fler och fler och börjar sakta ta över. Men är det så smart då?
EcoFlow är företaget som gör stora batterier till camping och vildmarksliv. Stora powerstations som kan laddas med solcellspaneler och är perfekt att ta med sig på semestern. Nu gör de också endel andra smarta produkter. Som denna robotgräsklippare och det portabla kylskåpet, EcoFLow Glacier som vi nyligen testade.
EcoFlow Blade är en robotgräsklippare utan avgränsningslinga som kopplar upp sig via mobilnätet, GPS och Wi-fi. På så vis har den mycket gemensamt med Segways gräsklippare som vi testat innan. Men samtidigt så har den mycket som sticker ut. Inte minst utseendet.
Blade är en smart och exklusiv best som klarar upp till 3000 kvm och en lutning på 50%. Den är slinglös, har en snygg app och ett utseende som imponerar på de flesta. Men är den värd 36 000 kronor och är dessa smarta slinglösa gräsklipparna verkligen något att ha?
Installation
Installationen består av att vi hittar en plats för vår laddare och ger den ström, sedan sätter vi upp en antenn med tillhörande stope och ansluter den till laddstationen. Kablarna för både ström och antenn är riktigt långa vilket gör att placeringen blir enkel när vi inte behöver något uttag precis i närheten. Vi kan dessutom se signalstyrkan live direkt i appen, för att kunna hitta den perfekta platsen för laddstation och antenn.
När alla signaler är starka och gräsklipparen uppkopplad så mappar vi genom att radiostyra gräsklipparen runt vår trädgård för på så sätt skapa vår klippzon. Vi kan också placera ut no-go-zoner på samma sätt. Sen är vi igång och det är bara att sätta igång med gräsklippningen.
EcoFlow-appen
Appen är otroligt snygg och välarbetad. Det är dessutom samma app som vi tidigare använt till vårt kylskåp från EcoFlow. Förutom installation så hittar vi såklart alla inställningar i appen. Här kan vi ställa in hastigheten, klipphöjden, allmänna systeminställningar och skapa scheman.
Vi får en bra vy över trädgården och ser var gräsklipparen befinner sig. Vi kan också se vart den har klippt och hur länge den tänkt ta på sig för att bli klar. Eftersom den är fullt uppkopplad kan vi även styra och se den när vi är på resande fot. Vilket är ett av de största plussen med dessa mer-än-blåtand-klipparna.
Hur ser den ut egentligen?
Utseendet är en vattendelare. Personligen älskar jag den futuristiska designen som skulle kunna vara tagen från en droid i Star Wars, medans min sambo tycker att den är otroligt ful. Den är också otroligt välbyggd och känns lyxig och exklusiv. Du får garanterat den häftigaste gräsklipparen i kvarteret.
Vad sa du?
Den pratar väldigt mycket! När den startar, är klar, det regnar, vi gör ändringar i appen och ger ifrån sig varningar när något är på tok. Det är verkligen en fullfjädrad robot som gör oss sällskap i trädgården.
Funktioner
Klippdelen sänks ned när vi startar en klippning och vi ändrar enkelt klipphöjden i appen och då anpassar sig snabbt klippdelen. Vilket även detta känns väldigt futuristiskt och är väldigt snyggt gjort.
Den är snabb som bara den. Första gången vi startade den och den satte fart blev vi näst intill rädda. Den gasar på och vänder på en femöring med sina snedställda däck framtill. Men vi har som tur är hastighetsinställningar i appen om vi skulle vilja ha en lugnare klippning.
Sensorerna är känsliga och gör jobbet. Den krockar väldigt sällan trots sin höga hastighet. Men samtidigt ser vi samma problem här som vi påpekade på Segways gräsklippare. Sensorerna är riktade rakt framåt. Så den undviket krockar. Men kör den in under nånting så har den svårt att hitta ut eftersom den bara kan se rakt fram.
Klippningen sköter den galant och den klipper din gräsmatta kort och jämt på rekordfart. Vi kan justera klipphöjden mellan 20-76 mm. Vi har kammar under som sprider ut gräset över hela klippbredden på 26 centimeter.
Det är en otroligt häftig robotgräsklippare. Priset är dock lika häftigt. 36 000 kronor, vill vi göra den ännu häftigare kan vi köpa en modul som gör att den kan plocka upp grenar, blad och annat skräp i trädgården. För att sedan åka och tömma sig själv på utvald plats. Dryga 9000 kronor kostar det kalaset.
Tekniken
En slinglös gräsklippare har länge varit drömmen. Men blev snabbt en besvikelse. Tekniken är inte felfri och vi stöter ofta på att signalen är svag eller tappas helt. Vi fick göra om installationen två gånger för att signalen helt försvann från första platsen vi placerade den, för att sedan dyka upp på en helt annan plats i trädgården. Kanske beror detta på att vi bor en bit ifrån närmsta storstad.
Vid dessa svaga stunder med dålig signal så känns gräsklipparen otroligt dum. Den är inte helt säker på var den skall åka och flertalet gånger har den dessutom kört vilse och tror den är långt utanför sin klippzon trots att den står mitt på gräsmattan.
Det känns verkligen mer komplicerat med en gräsklippare som vi måste förse med olika typer av uppkopplingar och signaler istället för att ha en elektrisk slinga nedgrävd i gräsmattan, som gräsklipparen aldrig kommer att passera.
Svagheter
Förutom att signalen kan svika oss och göra att gräsklipparen känns lika dum, om inte dummare än vår mindre smarta gräsklippare, så har den ett problem till.
Bakhjulen är otroligt vassa och taggiga i hårdplats. Vilket gör att när den kör fast och försöker ta sig där ifrån så gräver den ned sig. Värst är det såklart när gräset är vått och jorden mjuk. Men då är det oftast en dålig idé att klippa gräset. Men med EcoFlow Blade är det till och med riktigt dumt, för den kommer att ha sönder din gräsmatta.
Recension: EcoFlow Blade
Fördelar
- Otroligt utseende (vattendelare)
- Mer än en robotgräsklippare
- Appen är riktigt snygg
- Tänker lite utanför boxen (och ibland gräsmattan)
Nackdelar
- Slinglöst är inte fellöst
- Priset
Detaljer
- Vikt (netto): 16,2 kg
- Mått: 660×440×310 mm
- IP-klassning: IPX5
- Klipphöjd: 20-76 mm
- Klippbredd: 260 mm
- Klättringsförmåga: 27° (50%)
- Klippområde (GPS-signal): Upp till 3000 m²
- Driftstemperatur: 0°C-45°C
- Utladdningstemperatur: 0°C-60°C
- Laddningstemperatur: 10°C-45°C
- Lagringstemperatur: -20°C-60°C
- Drifttid: 120 min (ungefär 400 m²)
- Ljudnivå: ≤62dB
- Garanti: 48 månader
- Pris: 35 999 kronor
- Produktsida
- Bästa pris på prisjakt
Sammanfattning
Med ett futuristiskt utseende som jag personligen älskar tillsammans med smarta funktioner, en toppen-app, hyfsade sensorer och är snabb som ett rymdskepp, så borde detta vara den absolut bästa gräsklipparen du kan ha. Men trots allt detta så är inte uppkopplingen och denna teknik felfri. Det förstör stora delar av upplevelsen. Priset förstör också upplevelsen för de flesta då de inte ens kan titta åt EcoFlow Blades håll. Vill vi få ut allt av denna så måste vi betala runt 45 000 kronor. Väger vi detta mot en liten billig robotgräsklippare med slinga så vinner ändå den. Den lilla billiga. Vilket är en mattematik och logik som inte går ihop. Men tekniken är inte redo och säker än, hur häftiga tillverkarna än bygger sina gräsklippare.
Betyg: 3.5 / 5
