Dumma smarta hem

Sitter här med 10 lampor från Ikea, apparna Hem och Trådfri. Jag är… frustrerad.
Visst prylarna funkar, men mjukvaran är så omogen.
Parningsförfarandet för 10 lampor, 4 olika fjärrar, hub och app är inte smidigt.
Man borde fota QR kod på varje enhet som man sedan godkänner i appen.

Exempel: när jag går in i badrummet så tänds lamporna på 100%, vilket är önskvärt. Dagtid! Gör man toabesök 02:30 har man andra behov.

Exempel 2: Döper en lampa till “Entre ute”. Varför blir jag inte tillfrågad: -Vill du att denna lampan ska tändas och släckas när det är mörkt ute?

Gästaccess? Andra användare? Finns det möjlighet att bjuda in användare, nix. Jag fick montera ner gatewayen och fota koden. Osmidigt på ett installerat system. (Ja, nu har jag fotat av koden, men varför inte bygga in den i appen?)
Alla användare av systemet - även barn har full kontroll av allt när som helst från varsomhelst.
Både Hem och Trådfri appen är svårjobbad, mycket extra klick, dålig överblick.

Jag kan fortsätta gnälla lika länge som jag ägt min hemautomatiseringslösning, men jag gör nåt åt saken istället:

Så om 5 år vet ni vem ni ska rikta era aggressioner mot om hemautomatiserings inte har lämnat betastadiet!

1 gillning

Skulle snarare säga att det är IKEA som har gjort det kasst. Jag körde på Philips Hue istället och där finns mycket av det du efterfrågar sedan flera år tillbaka :slight_smile:

2 gillningar

Ikea är lite dumt ja… men för mig funkar de kanon… idag funkar alla deras lampor med hue huben om du kommer över en sån… så blir de lite enklare…

image I hem har jag löst badrummet med två automatiseringar, olika ljusstyrka mellan olika klockslag. Du kan bjuda andra iphone-användare.

1 gillning

Tyvärr går inte IKEAs rörelsesensor in i HomeKit. Och lägger man till IKEAs produkter till Hue-bryggan så går som inte heller in i HomeKit.
Önskar att IKEA lägger till HomeKit stöd till sensorn och att Apples Hem-app får betydligt fler funktioner i iOS 13 :smiley:

Jag köpte hues sensor för att få in allt i homekit :nerd_face:

Det finns en fullösning för IKEAs rörelsesensor och lägre ljusstyrka i badrummet på natten.

Jag har lagt in en automatisering i Home kl 00.30 (eller vilken tid man nu vill) som tänder lamporna till 20% och släcker efter 1 minut. Om någon sedan går in i badrummet under natten så tänder IKEAs rörelsesensor lamporna till deras senaste ljusstyrka, dvs 20%

Jag har sedan en motsvarande automatisering som 30 min innan soluppgången tänder lamporna till 100% under en minut.

Du kan, som redan sagts i tråden, bjuda in andra iOS-användare i Home-appen. Du kan bestämma om dom får styra belysning var som helst eller endast när dom är i ditt hus samt om dom får ändra i din setup eller inte.

3 gillningar

Jag har själv insett att det nog kommer vara Xiaomi som är bäst kittade för det här i tätt följd av IKEA - jag tror nämligen att IKEA kommer få ordning på Trådfri och utveckla det riktigt nice.

1 gillning

Tack all för input, idéer och fulhack.
Varje Ikea produkt kommer med 3 trycksaker, men det finns inte en samlad dokumentation för Trådfri. Tex att man lägger till lampor med ett styrdon, även om du vill styra den via gatewayen.
Dagens frustration är att det inte går att flytta ett styrdon från ett rum till ett annat.
Och användargränssnittet, på en iPhone plus syns 3-4 rum? Tur att jag inte har råd med Trådfri till husets alla 12 rum.