Drönare utan drönarkort?

Stämmer det att drönare under 250 gram får köras utan drönarkort? Finns det någon prisvärd med rätt så bra kamera som isåfall kan vara intressant.

Tänkt att användas på inhägnat privat område, räckvidden behöver vara minst 300 meter bortåt, kanske aldrig mer än 5-10 meter uppåt.

Du behöver ha tillstånd ”bara” när det är drönare under 250g.
Jag köpte denna för en månad sedan.

1 gillning

Det stämmer. Köp en DJi Mini som ligger på 249gram. Finns några olika modeller. Mini 2, Mini 3 och Mini 3 Pro.

1 gillning

Du menar över 250gram?

Tack. Då kollar jag på DJI mini modellerna.

Nej, om du kör en drönare under 250g behöver du ett tillstånd, bara.
Kanske la upp meningen fel

Nu var det ett tag sedan men jag har bara registrerat min drönare och har ett nummer påklistrat. Är det det som är ett tillstånd menar du?

Det stämmer nog inte.

Ja man registrerar sig som förare och får tillstånd.

Det är alltså drönaroperatör man registrerar sig som, och det kostar 135 kronor om året. Jag får ett operatörs-id och ett nätverks-id, som skrivs på etikett på drönaren resp knappas in i någon inställning i drönaren. Känns inte så svårt.

Hittade en guide hos Transportstyrelsen.

Yes. Det är det ända du behöver göra.

Jag tycker texterna på Transportstyrelsen var väldigt röriga och opedagogiska. Som jag fattar det behöver man inte göra någon form av registrering eller anmälan om drönaren är en leksak och av modell C0 samt designad för de under 14 år.

Sedan finns det vissa flygregler som är av betydelse. De frågor man för svara på i deras guid är om man ska flyga över människor som inte gett sitt tillstånd och om man ska flyga över 120 m räknat från drönaren ned till föremål(kan vara träd). Svarar man nej på det och uppfyller mitt första stycke behövs inga tillstånd eller registrering.

1 gillning

Jag såg ingen väg förbi det, att registrera och betala

Minns att jag också tyckte att det var väldigt rörigt hos Transportstyrelsen när jag köpte en drönare (DJI Mini) förra sommaren.

Men kom också fram till att man var tvungen att registrera sig som operatör och sedan betala en - som vanligt när det gäller Transportstyrelsen - omotiverat hög årlig registerhållningsavgift.