Digitala tvillingar, bilar, cybersäkerhet och moderna hem

Från sajten:
image

Dagarna börjar flyta ihop lite när intrycken är så många från teknikmässan Gitex Global. Antalet besökare är så många att trängsel är något man får vänja sig vid.

Teknikmässan Gitex Global 2023 som just nu pågår i Dubai är världens största sådan med totalt 41 utställningshallar spridda över ett par olika områden. Att försöka sig på att bemästra alla dessa på en eller två dagar går helt enkelt inte om man vill få ut något av det hela. Undertecknad har nu knallat runt i de flesta av hallarna med ögon som spanat runt kring det som kan vara av intresse.

Var man än vänder sig så är det besökare överallt. I montrar, utanför montrar, i köer för att komma in, i köer för att komma ut och inte minst på de många ytor som finns mellan de många hallarna. Det är bara att titta på bilden nedan för att bilda sig en uppfattning hur det ser ut i en av de stora hallarna.

Men, det hela är otroligt intressant och imponerande och mestadels flyter allt på (utom när homo sapiens som sägs kunna göra två saker samtidigt inte klarar av att gå och pilla på sin mobiltelefon samtidigt – här är vi fortfarande neandertalare) vilket då stoppar upp precis alla bakom personen där denne lunkar fram i sin egen värld.

Vad lockar besökare till montern på Gitex?

På denna jättelika mässa där tusentals företag slåss om besökarnas uppmärksamhet så gäller det så klart att sticka ut ur mängden. Det ska sägas att långt från alla företag har tänkt på detta men glädjande nog så finns det en del som har gjort detta. Dessutom på riktigt kreativa sätt vilket får en att stanna upp. Ett färgglatt exempel var företaget HBC’s monter där olikfärgade ljusglober hissas upp och ner vilket skapar illusionen av böljande vågor fast i regnbågens alla färger – otroligt snyggt gjort!

En del företag anstränger sig inte så mycket – de har redan gjort sig ett namn och får in besökarna ändå. HP’s monter sticker ut som en av de mer anonyma vilket är anmärkningsvärt men visst, de kan då lägga pengarna på annat…

Emirates Telecommunications Corporation (Etisalat) vet precis vad som drar blickarna och besökarna till sig. Deras gigantiska monter visade upp drönare för passagerare, förarlösa bussar och konceptbilar där en från Mercedes hade ungefär 1000 blickar på sig konstant

Det är ju något visst med just bilar och mässbesökare – av någon anledning fascineras vi av strömlinjeformade fordon som befinner sig i prisklasser de flesta antagligen bara drömmer om. Ta en titt på bildgalleriet nedan för att se ett urval av de många bilar som finns utplacerade i montrarna.

Upp med en hand alla som skulle kunna tänka sig att köra runt i denna måsvingeförsedda Mercedes One Eleven. Japp, tänkte väl det

Annars kan man alltid bygga en monter som mer ser ut som en hinderbana för de med mycket spring i benen. Montern hos Hisense var så svårt att bemästra att en besökare stod på huvudet när ett trappsteg missades och som tur var skadade han sig inte. Men visst drar en monter som denna blickarna till sig?

Om vi frågar oss vad som INTE lockar besökare till en monter på en stor mässa så kanske namnet “Made in Russia” är svaret. Denna monter var inte vidare välbesökt de gånger undertecknad passerade den – kanske fullt förståeligt i dessa tider…

Cybersäkerhet på Gitex Global 2023

I takt med att allt vi blir allt mer uppkopplade så innebär detta också att allt annat omkring oss blir uppkopplat. Därmed ökar också risken att utsättas för cyberbrott vilket då ställer ökade krav på säkerheten kring det vi har omkring oss. En av utställningshallarna har fokus på just cybersäkerhet och här visas allt upp från renodlade konsumentprodukter från exempelvis Kaspersky till lösningar för hela städer.

Längs hela kortsidan i hallen för cybersäkerhet visade Dubai Cyber Security Council upp hur de aktivt arbetar kring just cybersäkerheten. Detta gjordes på ett mycket visuellt och trevligt sätt genom att de byggt upp en småskalig kopia av staden. Runt om fanns sedan små stationer med bildskärmar där man kunde klicka sig fram för att se hur de exempelvis arbetar med säkerhet kring en byggnad.

Ett klick på skärmen så visades potentiella hot upp som att till exempel vattentillförseln till skyskrapan Burj Khalifa skulle kunna vara i riskzonen. De arbetar konstant med att identifiera eventuella hot och därefter förebygga så risken för att bli utsatt för något minskar. Känslan man fick var att de verkligen tar detta på allvar…

Ett annat företag som stiger upp ur askan är Blackberry (ni minns väl deras mobiltelefoner?). De arbetar nu med lösningar som ska förhindra olika sätt att hacka mobiltelefoner och komma över känslig information från användarna.

Digitala tvillingar – vad är det?

Det diskuterades också en del om digitala tvillingar. För dig som inte har koll på detta så handlar det om att använda data från den fysiska världen för att skapa en digital tvilling. Den fysiska motsvarigheten förser den digitala med data som kan analyseras och bearbetas via maskininlärning.

James Dean från Sensat berättade om att detta måste göras mer och mer i framtiden för att spara på resurserna. Exempelvis så ska en byggarbetsplats kunna bli effektivare genom att inte behöva göra fel, riva och sedan bygga upp på nytt då det som rivs bara går till spillo. James gav ett tråkigt exempel där ett järnvägsprojekt i Storbritannien fick skrotas då kostnaden för konsulterna åt upp hela budgeten.

Genom att börja använda sig av mer AI i projektstadier kan stora summor sparas eftersom många gånger har något liknande redan gjorts så det finns ingen idé att uppfinna hjulet på nytt.

Blir vi lyckliga i framtidens städer?

En paneldebatt där två femtedelar bestod av finnländare diskuterade vad som behövs för att invånarna ska vara lyckliga och nöjda. Då Finland återigen blivit framröstat till att ha de lyckligaste invånarna (vilket poängterades av Ilkka Sasi) så handlar det om att lyssna på folket och se till att allt fungerar. Inte bara med hjälp av teknik utan även med människorna bakom denna. Det ligger något i det om man säger så…

Blir vi inte lyckliga i städerna så ska vi nog kunna bli lyckliga i våra hem. Det bulgariska företaget Living Homes visade upp sin vision av det moderna hemmet där intelligensen tillsammans med det smarta ska ge oss en enklare tillvaro. Men, om detta kommer det en separat artikel då detta var lite av det vi sett Hollywood försöka göra när de visar upp framtidens hem.

Hållbarhet uppmärksammas också på Gitex

En hel hall är dedikerad till “Future Urbanism” och visar upp exempel på det som måste göras och det som redan görs idag. Flertalet utställare här visar upp sin syn på det hela och det är bara att inse att vi måste med på detta tåg oavsett vad vi vill…

Masdar City är ett projekt som pågår i Abu Dhabi och som är ett samarbete mellan WWF och Förenade Arabemiratens regering. Denna stad byggs upp och ska bli helt miljövänlig, fri från koldioxiutsläpp, avfall och bilar. Det ska vara enkelt att ta sig fram, maten ska vara närodlad och det ska inte vara långa sträckor till arbetsplatsen. Det hela ser väldigt futuristiskt ut och projektet har nu pågått sedan 2008, mer information finns att läsa på deras hemsida.

Solpaneler är i ropet och lösningar för att lagra solel visades också upp. Inte bara fasta lösningar utan även portabla sådana, bland annat visades ett mobilt fordon som fungerar som ett jättebatteri för elfordon. Detta kan då köras runt i exempelvis ett garage om en elbil är urladdad eller står parkerad i närheten av en laddstolpe.

Att odla sina egna grönsaker och kryddor istället för att köpa hem dessa i parti och minut står också på agendan när det gäller att få till en mer hållbar konsumtion. Troligtvis kommer det att bli allt vanligare i våra hem med hydroponisk odling av grönsaker för det egna bruket.

Företaget Ma Hawa har tagit fram en lösning som utvinner vatten från luften. Eftersom jordens befolkning konstant ökar så behöver också mängden dricksvatten öka och i ett ökenlandskap så innebär detta också vissa utmaningar. Deras lösning ska inte bara kunna tillföra dricksvatten utan även minska mängden plastflaskor som hamnar i naturen när de är tomma.

Jeff Oatham från Delivery Hero som står bakom företag som Foodora, Foodpanda, Glovo samt flera andra höll en föreläsning om hur de arbetar med att öka sina insatser när det gäller att få folk att äta bättre men också hur de kan hjälpa till att minska avfallet som uppstår när man beställer hämtmat. Via deras olika appar har kunder också möjlighet att skänka måltider och hela 10 miljoner måltider har på detta vis nått behövande.

I Spanien har de introducerat ett filter som hjälper kunden att hitta hälsosam mat snabbare. Detta har i sin tur lett till en ökning av beställningar kring just hälsosammare mat.

I Hong Kong har de tagit fram återanvändbara förpackningar som kan lämnas in efter att maten ätits upp. Dessa samlas in, tas om hand, tvättas och återanvänds vilket minskar mängden avfall som annars kanske letar sig ut på gatorna.

Fler konsumentprodukter gömde sig på Gitex Global 2023

De första dagarna på teknikmässan Gitex Global 2023 var lite som en dimma för undertecknad. Med så mycket besökare var det svårt att få ett grepp om utställarna. Men, lite mer varm i kläderna så hittades lite fler montrar från företag som riktar sig direkt mot konsumenter (B2C). Här fanns bland annat TP-Link som visade upp såväl kameror som routerlösningar och det smarta hemmet.

Även Amazon-ägda företaget Ring finns på plats och vill få oss att känna ökad säkerhet i våra hem. Med sina säkerhetskameror och larmlösningar så har de byggt upp ett sött litet hus med en väldigt grön gräsmatta.

Sen finns det ju den traditionella lilla “roboten” som irrar runt i gångarna med lite plastmat för att visa att vi minsann inte ska behöva resa på rumpan i framtiden om vi behöver något i våra hem…

Om ett par timmar är det dags för en ny dag på Gitex Global och i vanlig ordning återkommer vi med en rapport även från denna dag. Nu är det dags för undertecknad att få sig ett par timmars sömn.

Vill du läsa mer om Future Urbanism så finns det mer på hemsidan.

Källa: Gitex Global 2023

1 gillning