Digitala elbolaget Tibber köper Kundkraft (Men nu lägger de ner)

Från sajten:
image

Måndag morgon möts vi av nyheten att Tibber förvärvar Kundkraft.

Tibber är ett digitalt elbolag som lockar med lägre elpriser genom förnybar el till inköpspris för sina kunder. Genom smart teknik hjälper Tibber sina kunder även att minska sina elkonsumtion och via deras app har du full koll på aktuell pris och i vissa fall även förbrukningen.

Nu meddelar Tibber att de köper upp Kundkraft från norska koncernen Schibsted. Kundkraft är ett bolag som varit verksamt på svenska marknaden sedan 1999 och vars mål varit att förhandla fram lägre elpriser på förnybar el till sina medlemmar. Så här säger Edgeir Vårdal Aksnes, grundare och VD på Tibber:

– När vi grundade Tibber gjorde vi det som en revolt mot elbranschen som än idag präglas utav föråldrade affärsmodeller, låg innovation och lågt kundfokus. Kundkraft, liksom vi, strävar efter att digitalisera och öka kundfokuset i elbranschen och att göra det hållbara alternativet, även det mest attraktiva för kunden.

Kundkraft har idag 129 000 medlemmar så det är en bra kundstock som Tibber får genom uppköpet. Genom uppköpet blir Schibsted delägare i Tibber där de kommer äga ca 5 % av aktierna.

Fortsättningsvis kommer Tibber och Kundkraft att leva kvar som två separata bolag och Kundkrafts medlemmar kommer i praktiken inte känna av några förändringar av ägarbytet. Även i fortsättningen kommer båda Båda bolagen att fortsätta att arbeta för att digitalisera elbranschen och erbjuda sina kunder bättre verktyg för att minska och effektivisera sin elförbrukning.

Källa: Pressmeddelande

Fråga folk som jobbar i el-branchen vad dom tycker om Kundkraft. :grimacing:

Men största snackisen är det i alla fall.

Lust att konkretisera vad du hört? Är nyfiken. Jag kan inget om elmarknaden egentligen, men tycker alltid att den känns helt ologiskt och krångligare än vad den behöver vara.

Kundkraft pressar väl priserna så hårt och det gillar ingen :slight_smile:

1 gillning

Kundkraft är inte ett elhandelsbolag, de är en mellanhand som ”upphandlar” avtalen med elhandelsbolag och lägger på en extra marginal och sämre villkor till kunden. El handlas på börsen och styrs av marknadskrafter. Tillgång och efterfrågan. Om du skulle handla aktier, skulle du vilja att många andra går in samtidigt och köper samma aktie då? Pressar priserna - ja men uppåt faktiskt. Inga bra villkor för kunden.

Dessutom får elhandelsbolaget som faktiskt levererar till kunden och ansvarar för balans i systemet inte ha någon som helst kommunikation med kunden under leveranstiden.

Mvh Min fru som jobbar på ett elbolag.

2 gillningar

Från sajten:
image

Kundkraft lägger ner efter 23 år. Detta på grund av höga elpriser och nya regler.

Bolaget Kundkraft har fungerat som en mäklare mellan elbolagen och privatpersoner. Tanken har varit att samla väldigt många människor och sedan har elbolagen fått tävla om att erbjuda lägsta pris till detta kollektiv.

Men på grund av de höga elpriserna är det svårt att få några elbolag att lämna anbud på fasta priser. Man skriver också att nya EU-regleringar gör att det inte går att binda rörliga avtal mer än 3 månader. Därför försvinner även möjligheterna att genomföra auktioner på den rörliga delen.

De sista anbuden kommer att lämnas in i oktober. Avtalen som redan är gjorda fortsätter löpa till sin bindningstid är slut. Därefter får man som fd kund söka sig till det stormande havet som är elmarknaden just nu för egen hand. Man kommer inte ta emot nya kunder. När detta skrivs hade Kundkraft 128 549 kunder – eller så kallade medlemmar.

Från den nya ägaren Tibbers håll är ingenting sagt än så länge men vi kan väl anta att man helt sonika försöker få över alla medlemmar dit.

Källa: Kundkraft.

Var väl rätt så weird att Tibber öht köpte Kundkraft.

Glad att de lägger ned, har alltid tyckt deras reklamer är skenheliga i och med att det i princip alltid är billigare att bara gå in på elskling.se, Kundkraft har sällan varit speciellt billiga.