Det här är Roborock Dyad

Från sajten:

Vi har tidigare recenserat Roborock H6 och H7, två stycken stickdammsugare. Dyad är deras fortsatta satsning på att ta sig in som en riktigt spelare när det kommer till städning i hemmet.

Det går inte att prata om Roborock utan att nämna robotdammsugare. I dag är de flesta bekanta med robotdammsugare och Roborock har gjort sig kända för att producera robotdammsugare med bra kvalitet och med en låg prislapp.

Roborocks robotdammsugare har länge kunna moppa, även om själva resultatet stundtals varit diskutabelt så kan Roborock en hel del om det. Med Roborock Dyad har de tagit den kunskapen och kombinerat med sina stickdammsugare. Med Dyad kommer vi nu kunna både dammsuga och moppa samtidigt.

Roborock Dyad

Design

Dyad är vit, svart med röda detaljer vilket är mycket mer tilltalande än den vinröda och grå färg som H6 och H7 har. Det är en ordentlig pjäs på fem kilo. Har två vattentankar, en på 850 milliliter för nytt rent vatten från kranen och en där smutsvattnet samlas. I smutsvattenbehållaren på 620 milliliter hittar vi även en liten korg där all smuts samlas. Inuti smutstanken finns det en dropstopp som gör att det inte rinner ut smutsigt vatten i maskinen. Dyad kommer även med röst meddela när det är dags att fylla på och byta vatten. Bytet och påfyllning av tankarna går smidigt och enkelt. För att hälla ut smutsvattnet är allt vi behöver göra att dra tanken utåt och lyfta av locket. För att fylla på nytt rent vatten lyfter vi av behållaren och sen finns det en plugg undertill där nytt vatten fylls på. Det finns ett filter ovanpå smutstanken som kan tas av och rengöras. Det följer med två stycken filter vilket gör det smidigt att låta den ena torka medan vi använder det andra för att fortsätta städa.

Roborock Dyad

Borsthuvudet består av tre stycken rullar som roterar inåt där insuget också finns. Det är två bakre rullar och en större fram till.

Roborock Dyad

Alla kontrollerna på Dyad finns på handtaget längst upp. Det finns en ON-knapp för att slå på och av Dyad och framför den en för att växla mellan den automatiska sugkraften och max-sugkraft. Bakom ON-knappen finns en rengöringsknapp. På baksidan av kroppen på Dyad hittar vi ett utfällbart ben. Ovanpå översta vattentanken finns det en display som visar hur mycket batteri vi har kvar. Vilket läge vi kör den i och hur många procent av sugkapaciteten den behöver använda.

Roborock Dyad

Funktion

Dyad är en tung pjäs som trots detta är mycket lätt att skjuta fram på golven. Den glider fram och navigeras med enkelhet. Borsthuvudet har en svängradie på 180° och svänger lätt runt saker och ting i hemmet. Däremot så går Dyad inte att vinkla ner tillräckligt mycket för att kunna komma in under soffor. Det här gör att om vi vill städa exakt överallt med den här får vi flytta på möblerna. Dyad ska inte ställas mot en vägg eller läggas ner när vi gör det här. Utan istället finns det ett utfällbart ben på baksidan av kroppen på Dyad för att kunna ställa moppen varsom.

35 minuter får vi ut på en laddning. Det här låter lite men vi klarar av att moppa hela hemmet på 128 m² på detta. Det går lite mindre än två smutstankar på en ren full ren tank. Vattnet häller vi med enkelhet ut i vasken eller toaletten. Allt stort smuts fastnar i en behållare som vi kan tömma direkt i soporna. Smutsen är oftast fuktig när vi ska tömma behållaren och kräver därför att vi tar ut det med papper om vi inte vill pilla ut det med fingrarna.

Roborock Dyad

Dyad har tre lägen, det första är det automatiska läget som den alltid startar i. Här känner Dyad själv av hur mycket den behöver suga och moppa. Vill vi så går det att slå på Max-läget. I det här läget kan vi moppa runt i 10 minuter innan den slår tillbaka till autoläge. Det tredje läget är uppsugningsläget. Här kan vi suga upp vatten från golvet. Dyad ska klara upp till en centimer djupt vatten. Det här är perfekt för badrummet där vatten alltid blir stående eller när barn och hundar spiller ut på golvet. Det här läget kan vi köra i 1 minut innan det slår över till autoläget.

Roborock Dyad

När vi är klara med moppande placerar vi Dyad i sitt ställ där den får ström och skyddas från att blöta ner golvet genom en platta som den står på. När vi placerat Dyad på sin laddplatta trycker vi på självrengöringsknappen längst bak på skafthuvudet och Dyad tar då en ordentligt stund på sig och kör igenom rent vatten på mikrofiberrullarna på huvudet. Rullarna blir förvånandsvärt rena. Det går att ta loss rullarna för att rengöra dessa från hår eller annat som fastnat eller tvätta dessa för hand. Trots att vi testat Dyad i ett hem med två långhåriga människor och en hund har vi ännu inte fått någon större mängd av det här på rullarna. Inte alls på samma sätt som det ofta blir på robotdammsugarnas borsthuvud.

Roborock Dyad

Prestanda

Dyad rengör golven med utmärkt resultat. Det blir inga linjer eller andra märken som det kan bli efter att moppfunktionen i deras robotdammsugare. Den klarar av att suga upp större föremål så som hundmat utan problem. Batteritiden räcker gott och väl till att dammsuga hela hemmet. Den klarar av intorkade fläckar bättre den gamla moppen i skurhinken. Då det inte är ansträngande att glida runt med moppen över golven är det inte heller något pressande och gnuggande med moppen utan det sköter den själv med de roterande mikrofiberrullarna. Rullarna går hela vägen ut till kanten av huvudet och kommer därför att rengöra hela vägen till väggen. Mängden vatten som blir kvar efter att vi kört över golven är väldigt liten och torkar upp väldigt snabbt.

Visst låter den och vi uppmäter den till någonstans runt 80 decibel precis vid motorn och 85 decibel när vi kör den på max. Motorn är på 350 W och sugkapaciteten är på hela 13000 Pa. Batteriet klarar av 35 minuter i autoläget och 25 minuter i Max-läget. Enligt Roborock själva ska autoläget räcka till hela 280 m².