Den smarta klockan som verkar kunna allt och lite till

Från sajten:
image

Smarta klockor är numera en viktig del i användarnas vardagar. De hjälper oss att hålla koll på dagens händelser och kan samtidigt mäta hur hur vi mår.

Sedan de smarta klockorna på allvar blev en del av vardagen så kan vi användare numera hålla koll på allt från inkommande samtal, sms, puls, antal steg som avverkats under dagen och en massa annat. I förlängningen skulle man kunna säga att en smart klocka till viss del blir som en smartphone fast på armen. Många funktioner som finns i mobilen kan enkelt fixas via smartklockan vilket är praktiskt på många sätt. Man slipper ta upp mobilen från fickan för att se vem som skickade ett sms, en timer kan enkelt sättas vilket hjälper oss att hålla reda på det som ska göras och känner man sig stressad så kan detta kollas via inbyggda pulsmätare.

Samsung har lanserat sin nya smarta klocka Galaxy Watch6 och vi har testat denna under ett par veckor för att se vad kan kan göra för att underlätta vardagen. Klockan påminner väldigt mycket om dess föregångare så inget direkt som sticker ut och en del förbättringar finns men för att få ut mesta möjliga av klockan så behöver du rätt mobiltelefon vilket vi återkommer till.

Detta är smarta klockan Samsung Galaxy Watch6

Basmodellen av Samsungs smarta klocka, Watch6 är en stilrent formgiven klocka, rund till sin form med en stor display. Det medföljande armbandet är skönt, mjukt och enkelt att fästa på armen. Precis som hos många andra tillverkare finns det andra färger och material för den som vill piffa till klockan eller byta armband beroende på dagsstämning eller om det vankas festligheter.

I förpackningen hittar vi utöver Samsung Galaxy Watch6 en laddare med USB-C samt lite dokumentation. Samsung utgår nu från att användarna redan har en strömadapter i hemmet vilket ej var fallet för några år sedan men det är en annan historia… Klockan har stöd för snabbladdning och 30 minuter ger 45 procent batteritid vilket är bra men kräver givetvis att laddaren tas med till jobbet om det vankas långa dagar.

Klockan är som sagt var stilrent formgiven med en stor rund display som mäter 37,3 millimeter för modellen 44 millimeter. Skärmen skyddas av Sapphire Crystal så den bör stå emot en del yttre åverkan. Designen ska även vara något tunnare än hos föregående modell.

Armbandet avviker lite i färg från själva boetten men det är inget som stör direkt och säkerligen även svårt att få till men spelar ingen roll om man dessutom väljer att växla mellan olika armband. Framförallt så är det medföljande armbandet mjukt och behagligt att använda.

På sidan av Galaxy Watch6 finns två fysiska knappar för att hantera och välja funktioner och appar på klockan. Givetvis går det att använda ett finger också för att skrolla på det som visas på skärmen vilket är praktiskt i vissa lägen. Klockan har kapslingsklass IP68 och klarar 5 ATM så perfekt för dig som rör dig ute i regn och rusk eller under vatten delar av dagen.

Undersidan av klockan har sensorer för att mäta, främst kroppsfunktioner som puls men fungerar också för sömnspårning och en mängd annat. Klockan i storlek 44 millimeter väger 33,3 gram och märks inte av när den sitter på armen.

Samsung lanserade utöver Galaxy Watch6 även en lite mer sofistikerad modell, Watch6 Classic som kan passa bättre för användare som önskar en något större klocka på armen. Den modellen har samma skärmstorlek men det yttre måttet är 47 millimeter, ingen stor skillnad men alternativet finns. Galaxy Watch6 ska dessutom vara 30 procent tunnare än föregångaren och skärmen är 20 procent större vilket nog bara märks om de ligger bredvid varandra.

Armbandet går fint ihop med själva boetten och ger ett sportigt intryck men framförallt är det funktionellt då det sitter bra på armen, speciellt om man är ute och rör på sig. För den som väljer att använda sig av flera olika armband så byts dessa enkelt med ett klick.

Installation av smartklockan Galaxy Watch6 från Samsung

Att komma igång med Samsung Galaxy Watch6 är en enkel match, speciellt om du som användare redan har en mobil från företaget. Vid testet hade vi inte tillgång till en sådan varför ett annat varumärke fick användas för att para ihop klockan med vår Android-mobil. För detta behöver appen Galaxy Wearable som finns att ladda ner. Ett extra steg men inget krångligt egentligen.

Välj språk och följ sedan de andra anvisningarna på skärmen och bekräfta dessa varteftersom. Skrolla med fingret för att hitta rätt val om detta inte dyker upp direkt på skärmen. Operativsystemet som används är Wear OS Powered by Samsung vilket innebär stöd för en mängd olika appar och funktioner i kombination med en Android-telefon.

Efter att appen Galaxy Wearable laddats ner på mobiltelefonen så gäller det att para ihop klockan med mobilen. När klockan hittats i mobilen bekräftar du detta och därefter är klockan parkopplad med din mobil.

I appen går det sedan att ange en del olika inställningar innan det är dags att börja använda klockan. Så länge något behövs bekräftas i klockan visas detta på dess skärm och då ä det bara att följa anvisningarna.

I appen går det sedan att göra inställningar för att anpassa klockan utifrån eget tycke och smak. För den som inte använt klockor från Samsung tidigare finns en del tips att ta del av på hemskärmen. Här går det att ställa in och anpassa vilka appar som ska synas men framförallt så finns det en hel uppsjö av olika urtavlor att välja mellan så det bör inte vara några problem att hitta en funktionell sådan som du trivs med i vardagen.

Klockan i sig erbjuder en mängd olika inställningsmöjligheter just när det gäller anpassning till vad du vill se på skärmen. Eftersom alla har olika preferenser så bör man lägga lite tid på att hitta den uppsättning man kommer att trivas med. Eller åtminstone så man kommer igång med användandet av klockan, det går ju alltid att justera i efterhand.

Fundera också på vilka typer av aviseringar som önskas via klockan. Om inte detta görs finns det ju alltid risk för att det vibreras och dyker upp notiser stup i kvarten på armen vilket kan bli irriterande efter ett tag. Det finns som sagt var många inställningsmöjligheter för att få till en så personifierad upplevelse som möjligt vilket uppskattas. Tappar du bort klockan så går det också att hitta denna (förhoppningsvis) via appen.

Ställ in hur skärmen ska bete sig, det finns en Always On-funktion som låter dig se urtavlan hela tiden, om än i något nedtonat läge mellan varven men när armen lyfts så lyser skärmen upp. Appen och dess inställningsmöjligheter är bra vilket uppskattas.

Användning av Samsung Galaxy Watch6 i vardagen

Det ska sägas direkt att Samsung Galaxy Watch6 är en kompetent smart klocka med en skärm som är riktigt bra. Skärmen är av typen Super AMOLED och levererar därefter. Beroende på vilken urtavla som används så är det en tydlig uppställning som visas på din handled och detta med skarpa färger. Det är svårt att inte tycka om och ta till sig den runda stora och tydliga displayen (speciellt då undertecknad till vardags använder en Apple Watch). Att skärmen är av typen Always On är också ett stort och trevligt plus vilket uppskattas och förenklar vardagen.

Skärmen är tydlig även i solljus och det är inga som helst problem att ta del av informationen som visas. Galaxy Watch6 är dessutom väldigt skön att bära på handleden, den märks inte av och det medföljande armbandet sitter där det ska utan att irritera huden eller klämma fast behåringen alltför mycket vilket en del klockor ibland lyckas med.

Möjligheten att välja en urtavla som passar sinne och humör är också trevligt och kan säkert uppskattas av användare som vill kunna växla. Det finns en hel del väldigt stilfulla urtavlor vilket kan vara bra vid mer formella situationer i vardagen, det är inte alltid man behöver ha koll på hur kroppen beter sig eller hur många steg som tagits under dagen.

När det gäller de funktioner som berör din hälsa så är dessa många och väldigt nyttiga för dig som vill ha koll på detta under dagen. Cyklar man till jobbet så detekteras detta automatiskt av klockan som då registrerar detta åt dig. Pulsmätning och annat som att hålla koll på steg fungerar också tillförlitligt eftersom undertecknad haft den vanliga smarta klockan på höger arm under testets tid och har på så sätt kunna jämföra och det mesta stämmer vilket ju är positivt.

Samsung Galaxy Watch6 har också möjlighet till sömnspårning vilket fungerar tack vare en batteritid upp till 40 timmar som inte innebär att klockan måste laddas om natten. Å andra sidan upplevdes detta som lite irriterande mellan varven då skärmen hade en tendens att lysa upp mitt i natten när man snurrade runt i ett halvsovande läge. Troligtvis går detta att fixa till i inställningarna men då undertecknad snurrar frisk när denna sover så fick klockan stanna på nattduksbordet under nätterna.

Dock är det så att för att få ut mesta möjliga av Samsung Galaxy Watch6 så krävs det att du som användare även har en mobiltelefon av märket Samsung samt appen Health. En del av funktionerna när det gäller att mäta hälsan är nämligen bara möjliga när dessa två kombineras. Detta är lite synd men visst, det är ju ett sätt för företagen att sälja mer produkter och få in användarna i deras ekosystem men dock något som bör kännas till om man som användare är ute efter en viss funktion i klockan.

Recension: Samsung Galaxy Watch6

Fördelar

 • Mycket för pengarna
 • Kanonbra, tydlig skärm
 • Väldigt anpassningsbar
 • Mäter mycket och lite till
 • Finns även med 4G
 • Sitter skönt på handleden

Nackdelar

 • Vissa funktioner kräver Samsung-mobil

Detaljer

Tekniska specifikationer Samsung Galaxy Watch6:

 • Ljuduppspelningsformat: MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, AMR, AWB
 • Positioneringsteknik: GPS, Glonass, Beidou, Galileo
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n 2.4+5 GHz
 • NFC: Ja
 • Bluetooth: v 5.3
 • Bluetooth-profiler: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
 • Operativsystem: Wear OS Powered by Samsung
 • Skärm: Super AMOLED
 • Skärmstorlek: 1,5″, 37, 3 millimeter
 • Upplösning: 480 x 480 pixlar
 • Färgdjup: 16 M
 • Processorhastighet: 1,4 GHz
 • Processortyp: Dual-Core
 • Minne: 2 GB
 • Lagring: 16 GB
 • Sensorer: Accelerometer, Barometer, Bioelectrical Impedance Analysis Sensor, Electrical Heart Sensor, Gyro Sensor, Geomagnetic Sensor, Infrared Temperature Sensor, Light Sensor, Optical Heart Rate Sensor
 • Mått: 42,8 x 44,4 x 9,0 millimeter
 • Vikt: 33, 3 gram
 • Batterikapacitet: 425 mAh
 • Batteritid: Upp till 40 timmar

Rekommenderat pris för Samsung Galaxy Watch6 är 3 790 kr (40 mm) 4 190 kronor (44 mm) och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Samsung Galaxy Watch6 är en klocka som verkligen sticker ut med sin stora, ljusstarka och tydliga skärm som alltid ser ut att leverera. Klockan har dessutom mängder av funktioner som kan hjälpa användaren att ta kontroll över sin livsstil och på sikt må bättre. Den mäter i princip det mesta som går men i vissa fall kräver den en Samsung-mobil för att dessa funktioner ska fungera fullt ut vilket är lite synd. Att det dessutom går att anpassa klockan på en mängd olika sätt är ytterligare ett stort plus och att den dessutom har ett pris som är högst överkomligt gör detta till ett bra val för dig som använder Android och vill ha en kompetent följeslagare på armen. Ett perfekt val för dig som dessutom tillhör det sportigare slaget och vill ha koll på träningen.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
2 gillningar

Den verkar helt klart trevlig. Hade jag haft en Samsunglur, hade det varit en no-brainer att skaffa en sån. Är trevligt med en rund klocka, nåt som Apple borde ta efter. @pao har väl en Galaxy Watch?

1 gillning

Har faktiskt en rätt gammal Galaxy Active 2 som jag köpte för 3 år sedan. Funkar fortfarande även om batteri håller en dag numera. Får se om jag inte behöver uppgradera snart. Hade varit trevligt med WearOS och One UI för klockan :blush:

Edit. Är faktiskt min 5e smartkliocka :blush:

1 gillning

Ja, som sagt Watch6 Classic verkar riktigt trevlig. Ligger ju faktiskt ganska bra till i pris också. Sen måste det ju vara riktigt smidigt att man kan ladda den direkt från telefonen trådlöst. Känns som Samsung verkligen har lyckats där. Hade AW funnits i rund modell hade jag köpt en direkt. Trist att Samsung klockan inte lirar med iPhone, annars hade jag köpt en. Riktigt snygg är den tycker jag.

1 gillning

Ja Omvänd trådlösladdning har räddat mig många gånger när jag glömt laddaren. Hade Buds plus som hörlurar tidigare men fick av en slump ett par Buds Live, bannemig de bästa lurar jag haft :blush:

1 gillning

Har en hyfsat ny watch4 som jag kan tänka mig att avyttra om du inte måste ha det senaste :v:t3:

1 gillning

Skall fundera, seriöst :slightly_smiling_face:

1 gillning