Den kommande gula linjen i Stockholm kommer ha förarlösa tåg

Från sajten:
image

Gula linjen som kommer börja byggas 2025 kommer få helt förarlösa tåg något som idag inte existerar i Sverige men börjar bli allt vanligare i andra länder runt om i världen.

Gula linjen kommer börja byggas 2025 om allt går enligt plan och den nya sträckan mellan Älvsjö och Fridhemsplan kommer inte knytas ihop med andra linjer utan blir helt fristående. Trafiknämnden har även beslutat att det kommer vara helt förarlösa tåg på gula linjen vilket innebär att detta blir de första tågen i Sverige som inte körs av en mänsklig förare.

Anton Fendert (MP) är positivt inställd till förarlösa tåg säger han till DN och att de är mer energieffektiva och kräver mindre underhåll än andra tåg. Förarlösa tåg gör det också möjligt för regionen att ha mer personal i tunneltrafiken i form av trygghetsvärdar och ordningsvakter. Anton är även tydlig med att säkerheten i de förarlösa tågen ska vara av högsta klass och inte tummas på.

Källa DN

2 gillningar

Går ju bra för SL med tågvärdslösa pendeltåg, så då ska väl inte förarlösa tunnelbanetåg vara något problem? :wink:

Hur går det utan tågvärdar? Lär inte folk åka gratis eller hur funkar det?

Spärrar samt biljettkontrollanter som iofs är ganska sällsynta.

Kul och spännande. Jag var och snuddade på projektet med drönare som ska fungera som Taxi och paketdistrubutörer. Kommer studera det lite närmare. Förarlösa bilar eller automatiska drönare skulle vara fantastiskt att få uppleva inom sin livstid.

1 gillning

På pendeln har tågvärdarna inte sålt biljetter, utan skött avgångsignalering och annan service.

Problemet är att detta och annat lett till konflikt med lokförarna och grav brist på lokförare.

Den förarlösa Metron i Köpenhamn har inga spärrar. Har åkt den många gånger och bara stött på kontrollant en gång. Kan vara att de som pendlar och inte bara åker då och då som jag ser kontrollanter oftare.