Den europeiska gröna given

Från sajten:
image

Herrom dagen hade Tado tillsammans med Europas institut för uppvärming och klimat en online-breefing av sina planer att följa EU-kommisionens riktlinjer om att bli helt koldioxidneutrala innan 2050

Den gröna given fokuserar på uppvärmning med fossilabränslen i Europa och är tänkt att leda till att spara energi i våra hem och Tado tar detta på allvar och vill göra vår energi grönare och dessutom se till att vi använder så lite som möjligt samtidigt som vi gör minimal påverkan på klimatet. Vilket följer EU-kommisionens mål om att göra EU klimatnaturella innan 2050.

Idag värms 75% av hemmen i EU med fossila bränslen och det krävs en sänkning med 4,6 % per år för att nå målet om nollvision till 2050. Det kräver att boende själva hjälper till att påverka och de deltagande branscherna vill se varje hem som ett batteri som kan lagra sin egen elektricitet . Genom att behålla både värme och energi inom hemmet kan det sparas in mycket.

Vad de kallar Vågen av renovering vill de visa att nybyggen och renovering spelar en stor roll då hus idag optimeras samt att ventilation, fönster och isolering är så mycket mer effektivt. Samtidigt som smarta hem som anpassar sig efter utomhusklimatet och bara värmer de delar vi faktiskt befinner oss i gör att vi inte använder mer än vad vi behöver och vi slipper att elda för kråkorna. Även för att reglera värmen under de timmar som mest elektricitet används i ditt hem gör att kurvorna för användning kan planas ut. Önskemålet med denna våg av renoveringar är att kunna renovera och anpassa de 35 miljoner mest energislösande bostäderna innan 2030.

Värmepumpar kan göra stor skillnad i frågan och branschen vill att det finns 4 gånger så många värmepumpar i Europa innan 2030, industrin kan leverera detta men det hänger på kunderna att göra detta möjligt. Genom att göra dessa smarta och låta värmepumpar och smarta termostater jobba tillsammans är planen att spara in energi, samtidigt som värmepumpar kan rena luften och göra våra hem säkrare från bakterier.

EU-komenssionen planerar att ligga i framkant när det kommer till att bli koldioxidneutrala och anser att detta är en långvarig satsning som både ska spara pengar och miljö i längden – använda mindre och behålla livskvalitén samtidigt som vi sparar både pengar och på miljön.

Tado som står för den mer tekniska delen vill se fler och själva göra smarta system som förutspår temperaturändringar med hjälp av data från väderappar för att göra kurvorna mellan höjningar och sänkningar av temperaturer mindre för att på så sätt spara in energi. De ser det smarta hemmet vara den snabbaste möjligheten, medans renoveringar och att anpassa andra energitjuvar kommer ta längre tid. Tado ser en ljus framtid där alla hem är styrda av smarta värmelösningar, vilket såklart ligger helt i linje med deras affärsplan.

Vi fick också höra från en rad tillverkare av isolering, värmepumpar och levrantörer av smarta hem och solenergi. Vi fick dessutom höra en professor inom ekonomi och miljö från Cambridge fastställa att detta kommer bli dyrt men att det kommer betala av sig i framtiden.

Vi i Sverige sköter oss faktiskt bra och nedan kan ni se en jämförelse av var vår energi kommer ifrån, Sverige och resten av världen. Källa: Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Via: Tado.