Dell Pro Webcam 2K gör dig krispig

Från sajten:
image

Den externa webbkameran trodde vi var död när vi vant oss med MacBook och iMac. Men vi kommer ganska snabbt under full med att vi behöver en när vi kör extern skärm eller stationär dator. Apples inbyggda webbkameror har visat sig svårslagna, men kan vi lyckas hitta något som kan mäta sig med dem?

Svaret får kanske inte ett helt rättvist svar eftersom det är en tre år gammal MacBook Pro och andra kameror med lägre upplösning som skall stå emot denna sprillans nya Dell-kamera. Dell har lanserat en professionell webbkamera som de döpt till Pro Webcam WB5023, denna lilla cylinder innehåller en sensor från Sony och kan leverera 1440p med klassificeringen 2K QHD.

Utseende

Vid första anblick så är det en snygg och stilren webbkamera i cylinder-utförande. Något större än vi trodde men den väger inte mycket och är helt i plast. Men ger ändå känslan av kvalité. Den rejäla linsen ser dessutom riktigt imponerande ut.

På undersidan har vi en arm som vi enkelt viker ut för att fästa på skärmens överkant, att få den att sitta stadigt och ändra vinkel är inga problem alls. Vi har också gängor för ett klassiskt kamerastativ i botten som gör att vi får möjlighet att placera kameran precis som vi vill. Vilket kan vara smidigt om vi vill använda oss av flera kameror och vinklar. Med ett magnetiskt integritetslock tar vi bort möjligheten för oönskade tittare. Likt locket på Samsungs M8-skärm fäster detta på kamerans baksida så att vi inte slarvar bort det.

Funktioner

Kameran har inbyggd mikrofon med brusreducering som skall ta bort oönskade ljud i vår omgivning. Det är svårtolkat hur bra det fungerar. Den på andra sidan hör oss bra, men som det brukar vara med dessa inbyggda mikrofoner kan det som mest mäta sig med en mobiltelefon med högtalarfunktionen igång.

Kameran har också funktioner för automatisk fokus och spårning som följer våra rörelse med hjälp av ansiktsigenkänning. Detta fungerar som önskat och fokus ändras snabbt när vi rör på oss. Spårningen av ansiktet tycks också fungera bra och försöker hålla oss i centrum av bilden. Funktioner som visade sig låsta i en del program och framför allt i FaceTime. När detta testades låste sig kameran nere i ett hörn av bilden och det var allt mottagaren såg, ett väldigt annorlunda format.

Detta löste sig dock vid installation av Dells programvara Peripheral Manager. Med det sagt så är kameran plug-and-play och fungerar direkt när den kopplas in med den fasta 1,5 meter långa USB-A-kabeln. Men för att få alla funktioner krävs drivrutiner och programvara.

FaceTime med liten tomte.

Bildkvalitet

Det viktigaste av allt är ändå hur vi ser ut i den och hur krispiga vi blir. Krispiga blir vi, 2K QHD med 1440p gör sig riktigt bra i en webbkamera. I ljusa rum är det såklart en barnlek att få en fin krispig bild, färgåtergivningen är riktigt bra även den. Mest imponerande jämfört med andra kameror vi har tillgängliga är hur Dell Pro Webcam klarar av dunkla rum. Allt som oftast upplevs bilden betydligt ljusare än vad det faktiskt är i rummet och den lyckas hålla fokus och följa våra rörelser även här.

Dell Pro Webcam 2K och MacBook Pro 2019 i dunkelt rum med motljus – klar skillnad.

Denna kamera slår åtminstone allt annat vi har tillgängligt. Vilket är MacBook Pro 2019, 720p och 1080p från andra tillverkare. Såklart är upplösningen högre, det kan vi läsa direkt på kartongen. Men den presterar också mycket bättre i mörker och har en utmärkt autofokus som anpassar sig efter hur vi rör på oss. Men med en professionell webbkamera så blir också plånboken tunnare, med ett ordinarie pris på precis under 2000 kronor.


Dell Pro Webcam 2K bredvid en Logitech Full HD Pro.

RECENSION: DELL PRO WEBCAM WB5023

FÖRDELAR

  • Snygg design
  • Enorm lins
  • Krispig bild även i mörker

NACKDELAR

  • Priset
  • Ganska stor
  • Fast USB-A känns inte 2022

DETALJER

Videokvalitet: Upp till 1440p, 2K QHD i 30 bild per sekund
Sensor: Sony STARVISTM
Anslutning: USB-A (USB 2.0 och senare)
Kabellängd: 1,5 m
Fäste: Universell monteringsklämma och 1/4″ för stativ
Vikt: 155 gram
Mått: Diameter 44 mm, längd 92 mm
Tjänster: Skype, Google Hangouts, FaceTime, Slack, Google Meet med flera
Programvara: Dell Peripheral Manager (krävs för fullt stöd)
Produktsida

SAMMANFATTNING

Det är en snygg webbkamera som fungerar alldeles utmärkt och levererar dessutom bättre än många andra. Den högre upplösningen märks av och tillsammans med snabb autofokus och en klar och ljus bild även i mörkare rum så finns det inget annat att säga. Det är en bra webbkamera. Men smakar det så kostar det. Runt 2000 kronor för en webbkamera är långt ifrån alla beredda att betala.

BETYG: 4 / 5

1 gillning