Deco M9 Plus - mesh för vanligt folk

Från sajten:
Deco M9 Plus - mesh för vanligt folk | Teknikveckan


image

Nätverk är något som inte alltid är felfritt eller underhållsfritt och vissa älskar att gräva ned sig och lära sig allt om det medans andra tycker att testbilden på SVT är mer underhållande.

Vi har testat Deco M9 Plus från TP-link där du som är en glad amatör utan problem kan komma igång och få stabilt internet i hela hemmet. Själva installationen är busenkel och efter att vi har kopplat in den första enheten i hemmet så laddar vi ned deras app och går igenom installationsprocessen. Vi lägger därefter till våra andra två enheter och på ungefär 10-15 minuter är allt klart och vi är igång. Varje enhet har två ethernetportar på baksidan där vi kan koppla in datorer eller annan utrustning som vi vill ansluta med kabel. Ofta så har man ofta en router med flera ethernet-portar där man samlar alla hubbar och även kopplar in eventuella switchar och sen meshar man vidare. Här kan det bli problematiskt om vi har mycket saker som ska kopplas in med kabel. En av M9-enheterna är inkopplade direkt till nätet och agerar router men ethernet-uttagen på de två M9-enheterna får egentligen bara en WiFi-uppkoppling via kabel. Det kan också bli problematiskt om man har patchkabel i väggen från en central som skickar ut internet vill varje rum när varje enhet bara har två ethernetkablar.

Deco M9 Plus har en trevlig design som enkelt smälter in i hemmet och det är kul att de har tänkt på det för vissa mesh-lösningar är långt ifrån vackra. Testet utfördes i en lägenhet på 105 kvadrat och vi hade bra mottagning överallt i hemmet och all form av konfiguration sköts via deras app. I appen skaffar vi ett molnbaserat konto så vi kan alltid hålla koll på nätverket oavsett vi är hemma eller på annan ort. Det går även att prioritera hastigheten på olika enheter direkt i appen om man sitter på en lina som kräver att prioritet behövs. Det går även att sätta filter så vissa enheter inte kan surfa in på vissa sidor eller om man vill att de inte ska ha internet efter ett visst klockslag. I appen kan vi varje månad få en rapport där vi ser exakt hur många enheter som är anslutna och vilka sidor som är de mest besökta i hushållet.

Tycker man som högsta hönset i hushållet att detta är lite integritetskränkande så går funktionen att stänga av. På det stora hela så bjuder appen på flera smarta funktioner och att administrera allt via mobilen fungerar förvånansvärt bra. Deco M9 bjuder på ett stabilt nät där vi får bra hastigheter i hela hemmet men ju närmare en basstation vi är desto bättre blir det, så det är viktigt att placera ut dessa rätt i hemmet. Deco M9 är ett riktigt bra mesh för personer som inte orkar, har lust eller har kunskapen att konfigurera mycket själv. Prislappen för ett trepack ligger på ca 3 800 kronor.

Reklam: Kör dina Deco M9 Plus hos Webhallen

Jag hör till dom som gillar att pilla med nätverk! Jag gillar att pilla med det mesta dock :wink:

Ett par bilder på GUI:t saknas dock! För oss som gillar att sätta upp via webbläsaren går det? Eller är det bara app som gäller?

Har haft M9 plus sedan i våras. Funkar klockrent trots många våningar och “skumma väggar” som hindrat andra lösningar. Funderar dock på att köpa till en “puck” för att stabilisera på mellanvåningen.

1 gillning

Bara app tyvärr.

Samma här, funkar riktigt bra!

Fina rabatter just nu på denna Kjell!

Ja de vare verkligen !

Nice Price!

Har Deco M9 plus och en av puckarna går över till att blinka rött i ca 1 minut och sedan är den aktiv igen. Trodde först att de var för långt ifrån varandra och satte de närmare men fortfarande problem. Händer kanske 4 ggr per dag och den är inte den primära samt trådlös koppling. Någon som kan ge tips?

Inte varit med, är det långt emellan? Mina står långt emellan tycker jag och på 2 våningar. Aldrig haft några hiccups.

De står i linje, 5 meter mellan primär och sedan 8 meter till sista. Tror du det kan bero på att jag satt den som strular upp och ned under skåp?

Mina står inte i linje öht och det är nog 8 meter emellan och som sagt en på ovanvåningen.
Att den sitter upp och ner kanske är en anledning faktiskt, testa ställ den normalt.

Tack, det har slagit mig att vända på den :slightly_smiling_face:

Några som kör dessa och kan komma med input.
Märkt att vår airport extreme haltar lite när man sitter i köket eller ena sovrummet (betongvägg mellan router och dator)

Stor skillnad på denna och deco m5?

Funkar utmärkt. Kan inte jämföra med M5 då jag inte har några såna…

1 gillning

Numera sedan jag gjorde om och gjorde rätt med installationen så funkar mina M9 kanon. Hade dem för långt ifrån varandra. M5 vet jag ej hur de är och ännu mindre Apples grejor

1 gillning

Kör du dem kopplade till router eller kör du en av dem som huvudenhet?

Kör du dem kopplade till router eller kör du en av dem som huvudenhet?

Hur långt hade du mellan dem tidigare?

En huvudenhet till modem/router, 3 trådlöst (2st M9 och en M4 Plus).

Visst kan man köra dem utan en router? Dvs en av puckarna får ta nätverkskabeln från fiberuttaget?