”Dead Island 2” - zombieslakt med extra allt

Från sajten:


Då var det äntligen dags efter alla förseningar att få spela ”Dead Island 2” som bjuder på en enorm variation av vapen, zombies och uppdrag.

Året var 2014 och med en helt fantastisk liten teaser meddelades det att ”Dead Island 2” var under utveckling. Den här teasern blev en snackis och den fick även undertecknad att lägga in låten Pigeon John – The Bomb i favorit-spellistan.

Så hur kommer det sig att spelet inte har släppts förens nu? Jo ett rent helvete för utvecklare kan vi väl säga. Techland som skapade de första spelen ville hellre satsa på en något mer seriös zombie-apokalyps i spelet ”Dying Light”. Så utgivarna Deep Silver vände sig till Yager Development men efter tre år så ersattes de av spelstudion Sumo Digital. Deep Silver tröttnade även på dom så 2019 satte de en av sina egna spelstudios på projektet. Men år 2023 så blev det äntligen dags att släppa det långtgående projektet till världen – så frågan är hur bra det kan bli med så många kockars händer som vandrat i köket?

För dig som inte har spelat de tidigare spelen så behöver du inte oroa dig då detta spel står på egna ben med en egen historia. Men för er som har spelat dessa så finns det flera referenser att hitta och Sam B dyker upp som en viktig biroll.

Handlingen

Den här gången utspelas det i Los Angeles, eller ”HELL-A”, som det så fint kallas sedan zombie-utbrottet gjort den vackra miljön till ett levande helvete. Du kan välja mellan 6 olika karaktärer mitt under en pågående flygkrasch och varje karaktär har olika egenskaper för att möta faran som väntar. Det går inte att byta karaktär under spelets gång så se till att välja den du kan leva med under 20+ timmar. Efter att planet har kraschat så träffar du andra överlevande som du måste försöka rädda från brinnande vrakdelar och zombies som närmar sig.

Under den här katastrofen blir du även biten vilket oftast betyder slutet för någon i en zombie-skildring. Men du lyckas ta dig till de andra som hushåller i en lyxkåk i Bel-Air. När du vaknar upp är du varken grön eller speciellt sugen på mänskligt kött då det visar sig att du är immun. Att du dessutom har några procent ”zombie” i blodomloppet kommer även att gynna dig under det kommande äventyret.

Storyn är ganska tam men med stor vikt på humor som lockar till sig en del skratt. Men det blir ingen Oscar för varken berättelse eller skådespelarinsatser och det är sannerligen inget som behövs för att hålla liv i den här hysteriska historien. Grundpremissen för dig är att ta dig till någon form av myndighet för att förhoppningsvis kunna få fram ett vaccin genom din immunitet. Men däremellan kommer det uppdrag att rädda och hitta överlevande och annat viktigt för att ta dig vidare. Det finns mängder av mindre uppdrag att utforska som inte tar dig vidare i storyn men tro mig när jag säger att du kommer att behöva göra mer än bara storyn.

Slakta zombies

Vi kan få det ur världen med en gång – för egen del har det aldrig varit så underhållande att slakta zombies på löpande band som i ”Dead Island 2”. Få till en stenhård sving och se zombies flyga eller armar, ben och huvuden som lossnar. Tajma en block och se möjligheten att få in så många slag som möjligt eller avsluta en fiende genom att köra knytnäven genom ansiktet. Eller varför inte locka en hel flock av zombies till den där fina poolen och släng i ett bilbatteri och låt en blixtrande show ta fart medans du lutar dig tillbaka.

För här finns det alternativ i miljön för hur du ska ta dig an en hord av zombies med allt från bensin, giftigt avfall, gastuber och mycket mer. Det finns ett växande antal olika zombies ju längre in i storyn du kommer. Storyn är uppdelad med flera zombie-bossar som får bättre och mer bisarra egenskaper ju längre in i storyn du kommer. När varje boss är avklarad så blir dessa en del av de typiska zombies du kan träffa på under din dagspromenad. Redan nu förstår du att det här spelet hela tiden uppar svårighetsgraden vilket sätter en hel del krav på dig.

XP, levels och uppgradera skiten ur vapen

Rollspelselementen är en stor del av ”Dead Island 2” och du kommer att behöva nöta på som en galning för att klara av hela spelet. Det betyder att du behöver samla på dig så mycket du hittar bland lik, i hus, papperskorgar och dolda utrymmen. Med det här kommer du att kunna uppgradera och reparera vapen så de håller jämn takt med de zombies du möter. Även skills och mycket mer går att hitta som låser upp färdigheter hos dig som gör dig bättre rustad för farorna som väntar.

Death, death, death och death

Det ordet är något som du kommer att se gång på gång ju längre in i spelet du kommer. Den första tredjedelen av spelet går ganska smärtfritt men sedan vänder det snabbt. Du kommer att svära och du kommer att få testa dina egna gränser för att kunna ta dig till slutet. Men när du tar dig vidare från den där bossen eller horden av zombies på 10:e försöket – så är det otroligt tillfredställande. Med vårt testexemplar till Playstation 5 så fick vi smaka på en hel del buggar med vilket vi hoppas åtgärdas under kommande veckor. Vapen försvann eller blev omöjliga att välja och gångar som tar oss vidare i storyn förblev stängda tills vi laddade om sparfilen.

Co-op

”Dead Island 2” låter dig spela i co-op med flera spelare samtidigt i din eller din väns story. Det här gör det både roligare och enklare i de tuffaste utmaningarna i spelet. Du kan välja om du vill att vilken vän som helst i din lista ska kunna ansluta eller låta ditt spel vara publikt. Då kan vem som helst i den vida världen ansluta till just ditt spel.

Det enda kravet för den som ska joina ett spel är att vara på motsvarande eller högre level. Att gå runt och möta zombies i ”Dead Islands 2” på egen hand är väldigt underhållande, men att få göra det med en kompis är hysteriskt roligt. När en av er dör så går det dessutom att återuppliva varandra vilket förenklar spelets gång. Så om du har chansen så rekommenderar vi att du bjuder in din kompis på co-op för det gör sig så jädrans bra i ”Dead Island 2”.

Recension: Dead Island 2

Fördelar

  • Mycket av allt; zombies, uppdrag och uppgraderingar
  • Så himla kul att kötta zombies
  • Den humoristiska tonen är fantatisk

Nackdelar

  • Lite buggigt ibland
  • Hög svårighetsgrad som kräver extra kämpaglöd

Detaljer

Släppdatum: 21 april 2023

Pris: fr. 545 kronor

Genre: Action/rollspel/Survival horror

Plattformar: Playstation 4, Playstation 5 (Bubblans testexemplar), Xbox One, Xbox Series S/X, Windows

Övrigt: Co-op och multiplayer

Utvecklare: Dambuster Studios

Utgivare: Deep Silver

Sammanfattning

Att få växa, att få utmanas och att få ha kul är hela grunden till "Dead Island 2" och det som gör spelet så hysteriskt roligt att spela. Det är med ett leende som vi lämnar huset med nya, uppgraderade vapen för att se hur dessa fullständigt pulveriserar en zombie. Miljöerna är upplyftande i Los Angeles finaste stadsdelar och den otroliga grafiken gör sig påmind när det flyger upp en detaljerad zombie i ansiktet på oss. Det dreglas och det saknas skallbitar, skinn och annat gojsigt som sakta rinner av ansiktet. Sedan har vi så klart alla detaljrika skador som vi åsamkar på zombies i striderna. Men det kan även kännas lite opolerat vid vissa strider och tillfällen om vi ska klaga på något, men detta vägs snabbt upp av att det är så jäkla kul att slakta zombies. Vi gissar redan nu att "Dead Island 2" blir en av årets mest hyllade speltitlar som det kommer att snackas om flitigt de kommande veckorna. Spelet är svårt men vi lockas hela tiden tillbaka till det för att kunna bli starkare och lyckas med det där jäkla uppdraget till slut.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Galleri

1 gillning

Ska bli kul, kom aldrig riktigt in i det liknande Dying Light 2 som kom för något halvårsedan.

1 gillning

Samma erfarenhet, fastnade aldrig för Dying Light men detta var verkligen svinkul!

Från sajten:


I samband med spelets släpp har Deep Silver gått ihop med ett brittiskt bolag för att erbjuda en rejäl fest i Los Angeles när du dör.

Det brittiska bolaget Dead Happy är kända för att se till att din önskan om begravning når dina vänner och släkt – oavsett hur galen din idé är. Här kan du önska att du får en bronsstaty av dig själv istället för att arvet går till något barnbarns utbildning. Eller varför inte en fet vikingafest i ditt namn för alla dina nära och kära.

Bubblans videorecension av ”Dead Island 2”

Så därför är det kanske inte så konstigt att ”Dead Island 2” har teamat ihop med Dead Happy. Med paketet ”Deathwish Dead Island” som kostar 8 000 pund kommer din önskan att vara en ”zombie-fri” död och en galen fest för dina nära i Los Angeles – eller ”Hell-A” som det heter i spelet.

Via: Eurogamer

1 gillning

Från sajten:


”Dead Island 2” såldes i över en miljon exemplar de tre första dagarna har utgivaren Deep Silver meddelat.

Nästan tio år efter att det först presenterades så släpptes spelet i fredags till PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One och Windows. Deep Silver delade även med sig lite rolig statistik som att gamers nu har spelat i 11 miljoner timmar, dött 28 miljoner gånger och dödat över 1,1 miljarder zombies.

Vi på Bubblan gav ”Dead Island 2” en fyra av fem i betyg och hyllade spelet för humorn, valmöjligheterna i att slakta zombies och utmaningen.

Via: Videogames Chronicles

2 gillningar