DaVinci Resolve kommer som både gratis och Pro-version till iPad

Från sajten:
image

DaVinci Resolve är påväg till iPad, några är lyckliga och andra är ännu mer ledsna över att Final Cut Pro aldrig dyker upp.

Apple har visat upp nya iPads och i pressmeddelande och presentationvideo kunde vi se DaVinci Resolve för iPad. Nu har tillverkarna berättat att iPad-appen kommer lanseras innan årets slut och att det kommer gå att få den professionella versionen även på iPad.

DaVince Resolve är ett videoredigeringsprogram från tillverkarna av Blackmagic-kamerorna och kan liknas med Final Cut Pro från Apple och Adobe Premier. Det är ett gratisprogram för Mac och PC som ger ett fullvärdigt redigeringsverktyg.

DaVinci Resolve Studio heter betalversionen och är till för proffs och den som behöver det lilla extra. Blackmagic har nu talat om att DaVinci Resolve kommer precis som för desktop som gratisversion och kan sedan uppgraderas till Studio med köp inuti appen. Någon prislapp för detta har dock inte nämnts. Men desktop kostar runt 3000 kronor.

Appen kommer till samtliga iPad men är optimerad för M2-chippet i den senaste iPad Pro. iPadOS 16 krävs och funktioner som HDR, Ultra HD ProRes, andra filformat och hur många klipp du kan ha i din tidslinje varierar beroende på kraften i din iPad.

Allt kan också styras med Apple Pencil, mus och tangentbord som är kopplat till din iPad.

Via: Apple Insider.

2 gillningar

Kommer vara så nice för så många. Nu är ju en iPad Pro M2 eller M1 för den delen lika dyr som en Mac. Men att sitta och redigera på iPad vid en Atlantresa eller liknande kan nog vara guld värt.

Det som gör att Blackmagic kan få det att fungera och inte Apple är att Blackmagic nyligen lanserade möjlighet att ha projekten i molnet i stället. Det betyder att våra projekt kan öppnas från vilken dator (eller nu iPad som helst) var vi än är. Vidare går det att automatiskt synka mediafilerna via Google Drive och Dropbox om vi har en Blackmagic NAS. Om det kommer fungera och synka in filerna till iPaden via de tjänsterna eller om vi måste ansluta en extern SSD är frågan.

Äntligen kan jag få användning av min iPad. Jag trodde helt ärligt det skulle kräva M1-processor men så är alltså inte fallet. Samtidigt, varför skulle det göra det? Det är ju inte så att Da Vinci Resolve-appen i sig tar en massa processorkraft. Det är ju så fall rendering och vissa andra saker som kanske inte ens går att göra på iPad-versionen.-

2 gillningar

Fortsätter vurmandet här. Det som gör Da Vinci Resolve så himla trevligt är att det både har megaavancerade funktioner som gör att det platsar i vilken filmstudio som helst. Men det är på andra sätt lika enkelt som iMovie. Det märks så väl att det är folk som sitter i samma filmrelaterade situationer som en själv som utvecklar det. Ett exempel från häromdagen. Notera i början när bilen syns ovanifrån. Ingen reflextion från drönaren? Det var typ tre klick att ta bort.

(Så här såg originalet ut)

2 gillningar

Låter onekligen riktigt nice! Aldrig testat DaVinci, men är det likvärdigt FCP och Premier så måste ju detta absolut testas!

Det är väldigt likt Final Cut Pro. Så på så sätt ligger det väl rätt långt i från Premier :slight_smile: Jag har inte lyckats öppna vare sig Premier eller Adobe Audition utan att få ångestpåslag. Det är något med alla flyttbara paneler som gör att jag får noll överblick.

Okej! Ja, men ångest är onödigt så håll dig till DaVinci! :slight_smile:

Då ska vi dock inte ens ta upp UI på Audacity! :joy:

Det är ju fult som stryk men lättförståligtt.

Från sajten:
image

Det var i oktober som vi fick reda på att videoredigeringsprogramvaran DaVinci Resolve skulle komma till iPad och nu är det äntligen här.

DaVinci Resolve är känt för sin professionella kvalitet och används av många entusiaster och professionella videoredigerare världen över. Med lanseringen på iPad blir det nu ännu enklare att redigera videor när som helst och var som helst. Appen erbjuder en mängd avancerade verktyg för att klippa, justera ljus och färg, lägga till effekter och mycket mer.

DaVinci Resolve är optimerat för Apples egna chip och kommer kunna utnyttja prestandan på iPads med M1 och M2. DaVinci Resolve finns tillgängligt gratis att ladda ner på App Store och för att öppna upp DaVinci Resolve Studio kostar det 1 295 kronor.

Via: Macrumors

Många kurser gratis finns det!

För den som vill lära sig grunderna och hålla koll på nyheter: DVResolve.

Vårvinterns utbud, ex vis Editors Guide för den som vill snabbredigera i Cut och Edit page.