Daniel Ek planerar att reformera sjukvården

Från sajten:
image

Daniel Ek, grundare till Spotify, tar sikte på att förändra sjukvården i grunden.

Med Spotify förändrades musikbranchen så som vi kände till den. Daniel Ek planerar med sitt engagemang i Prima Materia att förändra sjukvården med företaget Neko Health. Bekymret enligt Daniel Ek är att patienter inom vården blir undersökta för symptom och inte helheten och att vi först blir undersökta när vi går sönder.

Istället är Daniel Eks plan att hela kroppen ska kontrolleras mer regelbundet. Till svenska dagbladet gör han liknelsen med hur vi besiktigar bilar. själva besiktning är en helkroppsskanning där patienten ska stå i en cylinder med starka lampor, nio kameror, sensorer som tillsammans kommer generera miljontals datapunkter. Efter skanningen kommer personen placeras på en brits där ännu fler kameror, sensorer och en radar skannar kroppen och i sista steget ska underarmen skannas för att mäta blodkärlens funktioner. Alltihopa ska ta en kvart att genomföra.

Neko Daniel Ek

Enligt Ek kommer det stora bekymret vara att patienter att bli bekväma med att få sin kropp scannad. I veckan kommer den första mottagningen öppna i Stockholm. Ek går därför ut först nu och berättar om sina planer på att förändra sjukvården från en reaktiv organisation till en proaktiv. Ek är inte ensam bakom projektet utan han har ett trettiotal ingenjörer och läkare som engagerat sig i projektet under de senaste fyra åren. Ek berättar även för SvD att de plöjt ner cirka 300 miljoner kronor i projektet. För den intresserade/orolige går det att boka en skanning för 2000 kronor på mottagningen i Stockholm via deras hemsida

Via: Svenska Dagbladet

2 gillningar

2000 för att scanna alla leverfläckar är ju sjukt prisvärt

1 gillning

Det låter som en hemsk idé som antagligen mest kommer upptäcka "problem" som inte faktiskt är problem.

2 gillningar

För att upptäcka malignt melanom i tid kan det vara en väldigt bra applikation, eller andra åkommor som man kan identifiera via machine learning.

Ja, tveklöst finns det specifika applikationer för tekniken i sig men man har ju tidigare försökt med andra typer av "full body scans" och med friska människor som upplever att dom mår bra har det mest lett till att man upptäckt saker som egentligen inte hade behövt åtgärdas (typ mindre godartade cystor eller liknande) och det leder ju till att människor blir oroliga i onödan etc.

1 gillning

Kommer det en video på när Teknikveckan testar detta?

Tur man är på väg ut i kylan, då behöver man inte få reda på om processen kommer att påskyndas. :joy::joy::joy:

@Marcus_Attefors det blir väl du som är närmst!

1 gillning

Närmast döden?

1 gillning

:joy:
Deras skannercentral i Sthlm

Har de ingen billigare undersökning där man får reklam intatuerad på köpet?

1 gillning

https://www.instagram.com/p/CoJ5Q6RrcKT/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Leder bara till en inloggningssida på Instagram.

Intressant, kommer det till västkusten ska jag prova.
Hoppas att de har en läkare som levererar svaret från maskinen så man inte bara får papper eller mail. Tänker att en mänsklig läkare vet skillnaden bättre vad patienten behöver ta tag i och behandla, och vad som troligen inte är nått utan där oron att skulle vara nått är värre än själva eventuella åkomman.

Även hur de behandlar min data, är ju ganska känsliga och personliga uppgifter de får fram.

Det här ska bli intressant att följa. Det finns ganska få screeningprogram som är samhällsekonomiskt lönsamma. Här går de runt det på kanske två sätt, dels genom att du betalar själv och dels genom att använda ny teknik. Om den nu fungerar. 2000 kommer många betala om det visar sig hålla hyfsat bra kvalitet.

1 gillning

Finns forskning som verkar intressant avseende screening av cancer via blodprov, åtminstone intressant för mig som inte kan bedöma detta :slightly_smiling_face:

Det finns flera screeningmetoder under utveckling som är intressanta och ganska verkningsfulla. Vi får se vad som håller i mötet med verkligheten.

Hustrun fick lite för högt blodtryck för ett par år sedan. De satte in medicin och efter typ 6 månader fick hon lämna blodprov för att se så att kroppen inte reagerat negativt. Efter några dagar ringen en läkare och stammar fram att det blev något fel på hennes test och hon uppmanas att gå och ta ett nytt. Bara någon dag efter det nya provet ringer läkaren och vill träffa henne. Det visar sig att ett värde är förhöjt och det är ett tecken på cancer, oftast i skelettet.

Hon hamnar i ett vårdprogram där de gör 8 eller 9 större undersökningar. Röntgen, MRI och andra saker. De flesta delar av kroppen undersöks och tiden som går åt och oron som finns är ganska hög. Till slut meddelar de att de inte hittat något och säger att ett liten grupp personer har ett normalt förhöjt värde av detta.
Var då allt avskrivet? Absolut inte, i en av undersökningarna hittar de en liten prick på lungan. Den är dock så liten att de vill vänta 6 månader innan de undersöker närmare. 6 månader går och ny undersökning visar att pricken är kvar men har inte växt. Är det en naturlig förändring eller något illavarslande? Det vet de ännu inte, även om allt tyder på att det är något godartat. Nu väntar vi på nästa kontroll då de tror att de kan avskriva det helt och hållet eller vara tvungna att gå vidare. Men prognosen är att det inte är något.

En mer oroligt lagd familj skulle kunnat få en hel del "hälsoångest". Jag tycker framförallt hustrun hanterat detta väldigt bra. Men när undersökningarna var som intensivast och vi var bokade på möten för att få besked så var det såklart med stor stress man genomlevde dessa dagar.

En lite berättelse vad som döljer sig bakom försiktigheten att kolla efter små tecken på ohälsa.

6 gillningar