Dags att köpa första "smarta" prylen

Jag håller på att renovera köket och ska sätta in spottar under överskåpen. Så nu är det dags att investera i mitt första “Smarta Hem”-tillbehör*! Jag behöver hjälp, för jag har väldigt dålig koll på detta. På Teknikveckan och Macradion snackar grabbarna om Acoura (?), Webkit, Homekit och allt vad det är. Nu vill jag veta vad jag ska köpa för att vara framtidssäker!? Och det helst utan att lägga 40 veckor på att Googla och läsa på. Det är där bubblans kompetens kommer in. :slight_smile:

Jag har tittat på Plejd och Ikeas lösningar. Båda verkar vara det jag vill ha, men vilken är bäst/mest framtidssäker? Ikea känns väldigt smidigt och prisvärt, men är den kompatibel med min Apple Watch?

Jag har Mac, iPhone, iPad och Apple Watch. Inte för att jag sannolikt nånsin kommer styra spottarna med dessa, men i takt med att hemmet blir mer smart, så är det ju väldigt smart (pun intended) att göra rätt från början!

Vad är det man ska kolla efter? Webkit, eller heter det Homekit, eller what?

Kortfattat: Vilken spotlightlösning och styrning ska jag köpa för att vara framtidsskompatibel?

(*Eller ja, egentligen har jag redan en Xiaomi S50, men den behöver inte bli speciellt mycket smartare känner jag :stuck_out_tongue_closed_eyes:)

Kul!

Plejd och IKEA är varandras motsatser egentligen - Plejd gör vanliga lampor “smarta” genom att koppla upp strömtillförslen mot mobilen. Det är endast Google Home-kompatibelt. Inte HomeKit.

Fördel Plejd är att dina vanliga lampknappar på väggarna kan användas.

Ikeas lösning handlar om att intelligensen sitter i lamporna, det betyder att du inte kan stänga av dem på väggen för då bryts ju strömmen. Du får absolut inte heller koppla in dem mot dimmbara lampknappar för då blir det knas.

Däremot finns det ju separata knappar att sätta på väggen för IKEAs system.

Ikeas är HomeKit-kompatibel liksom Google Home.

Ett dyrare men mer trevligt alternativ till Ikea trådfri är Hue. Men om du tänker ha Ikeas uppkopplade rullgardiner så blir det ändå så att du behöer Ikeas gateway.

Separata trådlösa knappar finns även till Plejd om så önskas. Plejd tillbehör

Yes det finns men det bryter strömmen precis som de fasta. .

Vad är det du vill ska vara ”smart” med dina spottar?
Ska de röststyrkas, styras på rörelse, via solnedgång/uppgång, kunna styras när du inte är hemma med mera…
Flera här i bubblan använder homekit för att styra bland annat belysningen. Då använder du ”Hem”-appen på din Apple-enhet och kan lägga till automatiseringar på de ”smarta” prylarna du har i hemmet.
Du kan i den appen även få in kameror så du kan få notiser om någon eller något rör sig framför den.
En fördel med homekit är att du kan styra saker beroende på om du (eller dina familjemedlemmar) är hemma eller inte, men detta kan också vara en nackdel om inte alla använder iPhones. Då kan systemet tro att alla är borta fast det är någon hemma.
En annan fördel med homekit är att man kan blanda olika leverantörer, exempelvis Ikea trådfri och Philips hue, och styra dessa samt skapa automationer ifrån samma app.

Tack för svaren!

Precis @Sledde, vad vill man göra med en “smart” spotlight…? :joy:
Eftersom jag idag inte är speciellt investerad i det smarta hemmet, så vet jag ju det knappt själv. Så det här är mest en investering inför framtiden, och så får det nog lösa sig på vägen helt enkelt.
Men om man tänker efter lite, så skulle t ex en sån sak som automatisk avstängning ett visst klockslag vara en bra grej. Vidare kanske att det tänds när någon kommer hem, förutsatt att årstiden är Oktober–April t ex.
Vad behöver man då? Nån slags hub, right?

Alla i familjen har Apple-prylar, så då är det alltså HomeKit-kompatibla prylar man ska satsa på, stämmer det?

Genom att ställa dessa frågor har jag alltså fått reda på att det är smartare att köpa Ikeas prylar, än Plejd. Väldigt tacksam för svar och input! :+1::beers:

Väljer du GU10 spotlights så har du möjlighet att byta ut lamporna i framtiden. När det gäller smarta lampor från Ikea så är det lite delade åsikter. Vissa tycker de är jättebra och fungerar felfritt, medans vissa har olika problem med dessa.
Skulle det vara så att man blir missnöjd eller får problem så kan man alltid byta till Philips Hue. De är dyrare men jag har sällan hört någon ha problem med Hue. Hue har ett väldigt stort utbud på både lampor, armaturer och tillbehör som knappar, strömbrytare och rörelsesensorer. De har även ett stort utbud för lampor utomhus.
Exempelvis så kommer Hue’s rörelsesensor in i homekit och man kan skapa automationer till sin smarta belysning i hem-appen, detta kan man inte med Ikea’s rörelsesensor.
Så har du lite större budget så skulle jag rekommendera Hue över Ikea.

Ja, har du bara Apple-prylar är Homekit självklara valet. Har du Apple TV 4 eller 4k? I så fall har du din Homekit-hubb klar och kan köra automationer och även kommunicera med hemmet från annan ort. (Jag kör exempelvis att ljusen tänds 30 min innan solnedgång.)

Ikea är billigt och bra men något omständligt att installera och ibland lite svajigt. För alla Ikea-prylar behöver du också Ikeas gateway.

Jag kör med Ikeas smarta hemgrejer inkl. deras armaturer för köket. I början jag hade dem så var det svajjigt och fick starta om deras gateway en gång i veckan. Var på vippen att slänga ut dem när de fick till det. Sedan dess har det fungerat klockrent.

Nackdelen med Ikea är installationsprocessen och att man måste ha en fjärrkontroll från dem för att para ihop grejorna med deras hub. Det gör att jag har en fjärrkontroll som aldrig används då dess enda uppgift är att koppla lampor och uttag som styrs av automationer i Homekit till deras gateway.
Vidare så är inte deras app någon höjdare men den använder jag bara för att koppla ihop saker med Ikeas hub. Allt styrs i Apple Home-app eller Shortcuts.

Har alla Apple-prylar så är det Homekit som du ska gå för. Då kan du koppla ihop smarta saker från olika tillverkare med varandra. Du kan då skaffa en sensor från företag X för att tända en lampa från företag Y.

Jag har ingen erfarenhet av HomeKit men låter smidigt.

Vill du ta det ett steg längre och är lite tekniskt lagt kan Homey eller Home Assistant vara ett alternativ. Det är en hub/programvara som låter dig sätta upp avancerade automationer och skräddarsy allt på detaljnivå. Du slipper tillverkarnas hubbar, appar och kan istället låta dessa koppla upp sig direkt till Homey eller Home Assistant.

Men om alla prylar man har stöder Homekit så fyller väl inte Homey eller Home Assistant någon (större) funktion?

GU10 funkar inte som spottar i skåp, måste ha tunna varianter här, drivna av svagström. T ex: OMLOPP LED spot, aluminiumfärg, 6.8 cm - IKEA

Men på tal om GU10, och övriga Hue-lampor – Hur mycket ström drar dessa i Standby-läge? De måste ju ständigt vara uppkopplade mot WiFi:t och kunna svara på inkommande signaler. Finns det någon beräkning på detta? Kostar de 100,-/år i ren drift så blir det ju ganska mycket om man ska fylla sitt hem med smarta lampor tänker jag.

Ang Ikea och Homekit: Det verkar ju som att det går att koppla t ex ovan länkade utrustning till HomeKit, varför ska man då satsa på Ikease rörelsesensorer…?

Det är verkligen en djungel… :crazy_face:

Japp, har ATV 4.

Låt mig omfrasera frågan lite:

Jag ska montera spottar under överskåpen i köket. Vad rekommenderar ni om man vill att den ska vara Homekit-kompatibel?

Ikeas variant: OMLOPP LED spot, aluminiumfärg, 6.8 cm - IKEA

:slight_smile:

Om du köper Ikea så behöver du en Trådfri drivare (TRÅDFRI Driver för trådlös styrning, grå, 10 W - IKEA) för att kunna koppla den till deras gateway (TRÅDFRI Gateway, vit - IKEA). Då behöver även en fjärrkontroll (https://www.ikea.com/se/sv/p/tradfri-fjaerrkontroll-30443124/) för att göra själva kopplingen.

Edit: Det finns även en större drivare. Du får räkna ut hur stor last du har och sedan köpa därefter: TRÅDFRI Driver för trådlös styrning, grå, 30 W - IKEA

Just spottar så är det nog enklast med Ikea’s omlopp. De finns ju även som LED-list om du inte vill ha ”punktbelysning”.
Vill man köra med Hue så är nog deras Lightstrip det bästa valet som bänkbelysning.

På din fråga innan om rörelsesensor så kan en bra automation vara att om det är mörkt/natt och den känner av rörelse så tänder någon/några lampor med 1-5% så man får lite ledljus när man är uppe och går på natten/i mörkret.

Har som elektriker gjort ett antal installationer med olika spottar för underskåp.

Tycker att dessa från Hidealite https://www.hidealite.com/sv-se/produkter/downlights/minidownlightsmed distanseringar är fina.

Dessa Spottar dimras exempelvis med en återfjädrande tryckknapp eller någon av trådläs knapparna från Plejd se mitt tidigare inlägg Detta styr en Plejd driver LED-10 som jag brukar placeras i en IP65 dosa utan mittskruv i något skåp. Sen kopplas spottarna i serie in på LED-10 drivren. Som sen programras via mobilen. Plejd har dock inte HomeKit stöd ännu men det ska vara på gång enligt Plejd. Elektriker krävs då man gör ingrepp i den fasta installationen.

IKEAs OMLOPP är också fina och de och driven TRÅDFRI är väldigt smidiga att installera då det bara är att ansluta spottarna i driven och ansluta detta i samma uttag som exempelvis fläkten, och sedan programmera driven TRÅDFRI med FJÄRRKONTROLLEN TRÅDFRI Lagt till dem i HomeKit har jag dock inte gjort. Ingen elektriker krävs då man ansluter med stickpropp.

Ett installationstips

Om du sätter upp spottarna innan kaklet så kan du fiska fram kablarna med exempelvis en tumstock bakom skåpen till takanslutningen eller fiska ut den vid fästena i skåpen. Lite beroende på vad det är för kök. Så slipper du kablarna i skåpen.

De använder inte Wifi utan det betyyyyyydligt mer strömsnåla Zigbee-protokollet.

Intressant. Men de måste ju snacka med WiFi:t på nåt sätt? Men då antar jag att de bygger ett eget Mesh via Zigbee, och att endast en enhet kör WiFI?

Det är intressant att vi gled in på det här eftersom jag har dragit mig att skaffa Hue för våra utomhuslampor pga detta. Men då tolkar jag dig som att strömförbrukningen för en Hue-lampa i Standby i princip är försumbar?

Hittade denna också: https://www.howtogeek.com/341872/do-smart-bulbs-use-up-electricity-even-when-they’re-off/

Ingen Wifi alls är inblandad, de pratar Zigbee med varandra och Gatewayn och Gatewayn kör på Ethernet.