CSA presenterar Aliro som är en ny standard för lås

Från sajten:
image

En ny standard ser dagens ljus och denna gång är det med fokus på lås. CSA har presenterat standarden Aliro som ska låsa upp ett och annat.

CSA (Connectivity Standard Alliance) som ligger bakom såväl Zigbee som Matter har nu presenterat Aliro. Detta är en ny standard för branschen som riktar sig mot tillverkare av smarta lås. Syftet med Aliro är att styra upp marknaden för hur användare kan låsa, låsa upp och få tillgång till andra ingångar och utgångar med hjälp av sina mobiltelefoner eller bärbara enheter.

Givetvis behövs det en del tunga namn för att ro en ny standard i land och än så länge finns mer än 200 företag som ställt sig bakom denna. Exempel på dessa företag är Allegion, Apple, ASSA ABLOY, Google, Infineon, Kastle Systems, Last Lock, NXP Semiconductors, Qualcomm, Samsung och STMicroelectronics. Aliro står för fyra principer:

  • Enkelhet
  • Flexibilitet
  • Säkerhet
  • Interoperabilitet

Syftet med Aliro är att minska komplexiteten kring just lås och göra det enklare för användare av mobila enheter att använda dessa för att kunna hantera sina lås. Tekniker som ska användas är bland annat NFC (Near Field Communication), BLE (Bluetooth Low Energy) samt UWB (Ultra Wide Band). Läs mer om Aliro på hemsidan.

Källa: CSA

2 gillningar

Lovande! Med både Apple och ASSA bakom ska det väl kunna funka iaf i väst. Kinesena lär sätta sig på tvären. Sen hoppas jag på mera UWB och mindre BLE framöver. Har idag BLE för styrning av såväl garageport hemma som hos Shurgard och det är alltid lite skakigt även om det oftast funkar efter några försök.