Computer Sweden polisanmäls efter 1177-scoopet (Nerlagd)

Från sajten:
Computer Sweden polisanmäls efter 1177-scoopet | Teknikveckan


image

Att miljontals telefonsamtal till 1177 gick att nå via en helt öppen server slog ner som en integritetsbomb som heter duga. Nu har polisen inlett en förundersökning mot IDGs Computer Sweden som var de som avslöjade det hela.

Det är bolaget Medhelp som gjort polisanmälan och den riktar sig ett flertal personer på IDG inklusive chefredaktör Marcus Järring. Medhelp är bolaget som har avtalet med 1177 att ta emot vissa av samtalen medan det är en underleverantör till dem som stod bakom själva fadäsen.

Björn Arkinger som är affärsområdeschef på på Medhelp förklarar till DN bakgrunden.

– De har uppgett att de har laddat ner och tagit del av och spelat upp de här samtalsfilerna med känsliga personuppgifter, säger Björn Arkinger [..] Sedan har de också publicerat en länk till den aktuella servern och även en film som beskriver hur man gör för att komma åt uppgifterna. Sedan är det polisens sak att utreda.

Att Polisen inleder en förundersökning är inte konstigt då det finns en polisanmälan, man har dock inte blandat in åklagare ännu så det är ett långt steg innan någon faktiskt blir åtalad.

Pressfriheten i vår grundlag skyddar tidningar och dess journalister från mycket men när det kommer till tillvägagångssättet så faller man under samma lagar som alla andra. Computer Sweden lade också ut i detalj hur man kunde komma åt serven även om detta inte i praktiken spelade någon roll då någon snabbt drog ut internetsladden från hårddisken vid publicering.

Uppdaterat 27 juni 2019: Åklagare går inte vidare med målet och anser att det hela var befogat.

Denna artikel kom in här på Bubblan i och med uppdateringen att åklagaren lade ner ärendet med motiveringen som kan sammanfattas i form av “Bra gjort journalister!”.

1 gillning

Bra beslut av åklagaren och bra hittat av CS.

Vad har din sladdsugna dammsugare med det hela att göra? Det ser inte ut som en internetsladd. :grinning:

hahah fel utklipp, tack! :slight_smile:

Heja Jerräng (trots att han är gnagare)!